Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024

ΠΡΟΤΑΣΗ: Αντιμετώπιση των Τούρκων με συστήματα διασποράς ναρκών σε ΑΣΔΕΝ και Δ ‘ΣΣ

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Σε μια σύγκρουση με την Τουρκία, οι νάρκες θα παίξουν βασικό ρόλο στην αντιμετώπιση των Μ/Κ σχηματισμών στον χώρο του Δ’ΣΣ και της ΑΣΔΕΝ. Αν και συχνά όταν μιλάμε για την αντιμετώπιση των μηχανοκίνητων σχηματισμών (M/K) το μυαλό μας πηγαίνει κατευθείαν στους αντιαρματικούς πυραύλους, δεν θα έπρεπε να ξεχνάμε τις «κλασικές» νάρκες και τους «σύγχρονους» τρόπους με τους οποίους αυτές μπορούν να αξιοποιηθούν.

Η αξία των ναρκοπεδίων στο σύγχρονο πεδίο

Άλλωστε, ένα από τα πολλά διδάγματα του πολέμου στην Ουκρανία είναι η αξία των ναρκοπεδίων αποτελούμενα από αντιαρματικές νάρκες, τα οποία κρίθηκαν πολύ χρήσιμα και στις δύο πλευρές με παραδείγματα την χρήση τους από τους Ουκρανούς στο Βουλεντάρ (Vuhledar) ή από τους Ρώσους στην Ζαπορίζια (Zaporizhzhia).

Τα ναρκοπέδια μπορούν να θεωρηθούν εύκολα ένας φθηνός πολλαπλασιαστής ισχύος, αφού θα αναγκάσουν τον αντίπαλο να προπορευτεί με τα πολύτιμα οχήματα διάσπασης ναρκοπεδίων, τα οποία όμως δημιουργούν μόνο έναν στενό διάδρομο τον οποίο τα άρματα, τα ΤΟΜΑ και τα ΤΟΜΠ θα μπορέσουν να διασχείσουν.

Αυτό, εύκολα, καταλαβαίνουμε ότι τα αφήνει ευάλωτα σε επιθέσεις από τον αέρα, είτε μιλάμε για επιθετικά ελικόπτερα είτε για μαχητικά αεροσκάφη οπλισμένα με βλήματα ακριβείας, σε επιθέσεις από το πυροβολικό, ειδικά αν αποκτήσει και αυτό καθοδηγούμενα βλήματα και προφανώς θα είναι «εύκολος» στόχος για τα αντιαρματικά συστήματα.

Παράλληλα, οι νάρκες μπορούν να έχουν και έναν πιο «επιθετικό» ρόλο. Μία τακτική των Ουκρανών εδώ και πολλούς μήνες είναι με βλήματα πυροβολικού διασποράς ναρκών να ναρκοθετούν τους δρόμους ανεφοδιασμού των Ρώσων στα μετώπισθεν. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι την τακτική αυτή την υιοθετούν και οι Ρώσοι πλέον σε μεγάλο βαθμό.

Εφαρμογή των λύσεων αυτών στα Ελληνικά δεδομένα

Κατά τον ίδιο τρόπο, αξιοποιόντας ανάλογα ή και τα ίδια μέσα, τα ναρκοπέδια μπορούν να παίξουν επίσης σημαντικό ρόλο, τόσο στον Έβρο αλλά και στα νησιά του Αιγαίου. Το Δ’ΣΣ θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τους τουρκικούς μηχανοκίνητων σχηματισμούς κατά μέτωπο αλλά και θα έχει έναν ακόμα τρόπο να χτυπήσει τις γραμμές ανεφοδισμού των Τούρκων.

Παράλληλα, η ΑΣΔΕΝ, με τα κατάλληλα συστήματα ταχείας διασποράς ναρκών θα μπορέσουν να δημιουργήσουν ναρκοπέδια στις παραλίες που θα προσπαθήσουν οι Τούρκοι να πραγματοποιήσουν απόβαση.

Συστήματα που θα είχαν θέση στο Ελληνικό οπλοστάσιο

Θα άξιζε να εξετάσουμε και μερικά συστήματα τα οποία θα μπορούσαν να βρούνε μία θέση στο Πυροβολικό, στο Μηχανικό ή ακόμα και στην Αεροπορία Στρατού.

Remote Anti-Armor Mine System (RAAM)

Τα βλήματα RAAM, είναι βλήματα που μπορούν να αξιοποιηθούν από κοινά πυροβόλα των 155 χιλιοστών τα οποία αντί για εκρηκτική κεφαλή φέρουν στο εσωτερικό 9 αντιαρματικές νάρκες. Υπάρχουν δύο εκδόσεις, οι M718/M718A1 (RAAM-L), οι νάρκες της έκδοσης αυτής αυτοκαταστρεφονται κάποια στιγμή μετά το πέρας των 24 ωρών και οι M741/M741A1 (RAAM-S) οι νάρκες της έκδοσης αυτής αυτοκαταστρεφονται πριν το πέρας των 24 ωρών.

Γνώμη: Αντιμετώπιση των Τούρκων με συστήματα διασποράς ναρκών σε ΑΣΔΕΝ και Δ'ΣΣ
By A work of the U.S. National Archives and DVIDS – https://nara.getarchive.net/media/a-cut-away-diagram-of-an-m-718m-741-155-mm-remote-anti-armor-mine-system-raams-310e1e, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=123060530

Η εμβέλεια των βλημάτων φτάνει περίπου στα 17 χιλιόμετρα ενώ είναι ένα από τα όπλα που περιλαμβάνονται συχνά στα πακέτα βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία.

AT-2 SCATMIN

Παρόμοια με τα RAAM, υπάρχουν ρουκέτες διασποράς ναρκών και για τα συστήματα πυραυλικού πυροβολικού M270. Συγκεκριμένα, για τα Γερμανικά M270, MARS II, είναι διαθέσημες οι ρουκέτες AT-2 SCATMIN οι οποίες φέρουν στο εσωτερικό τους 28 αντιαρματικές νάρκες σε απόσταση 38 χιλιομέτρων.

Γνώμη: Αντιμετώπιση των Τούρκων με συστήματα διασποράς ναρκών σε ΑΣΔΕΝ και Δ'ΣΣ
Photo By Manniman2 – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=97058275

Οι νάρκες DM1399 χρησιμοποιούν μικρά αλεξίπτωτα μετά την άφεσή τους από την ρουκέτα. Η νάρκη ενεργοποιείται είτε μετά την επαφή της «κεραίας» που προεκτείνεται από την νάρκη με το κάτω μέρος του οχήματος ή όταν το όχημα πλησιάσει αρκετά κοντά και ενερογοποιηθεί ο μαγνητικός πυροκροτητής. Τέλος, οι νάρκες αυτές είναι ικανές να διαπεράσουν 140 χιλιοστά θωράκισης (RHA).

Για την χρήση τους από την Ελλάδα θα έπρεπε αυτά τα βλήματα να πιστοποιηθούν όμως στα ελληνικά M270.

M136 Volcano mine system

Το M136 Volcano είναι αμερικανικής προέλευσης σύστημα ταχείας διασποράς ναρκών. Αναπτύχθηκε κατά την δεκαετία του ’80 και είναι ικανό να φέρει τόσο αντιαρματικές νάρκες αλλά και νάρκες κατά προσωπικού. Έρχεται σε δύο εκδόσεις, μία που μπορεί να εξοπλίσει φορτηγά και μία που μπορεί να εξοπλίσει ελικόπτερα.

Γνώμη: Αντιμετώπιση των Τούρκων με συστήματα διασποράς ναρκών σε ΑΣΔΕΝ και Δ'ΣΣ
An 8th Brigade Engineer Battalion, 2nd Armored Brigade Combat Team, 1st Cavalry Division of Fort Hood, Texas M139 Volcano Mine Dispenser deploys its payload of mines randomly within the box during an engineering exhibition for the Polish military in Karliki, Poland on March 9, 2020. (Louisiana Army National Guard photo by Staff Sgt. Greg Stevens)

Κάθε σύστημα μπορεί να αποτελείται από έως 4 συστήματα εκτόξευσης, το καθένα με έως 40 κάνιστρα, το καθένα ικανό να φέρει 6 νάρκες, για ένα σύνολο 960 ναρκών. Είναι εύκολα αντιληπτό ότι αυτός ο αριθμός ναρκών μπορεί να καλύψει μία αρκετά μεγάλη επιφάνεια, με μεγάλη ταχύτητα, ειδικά άμα η διασπορά γίνει από αέρος.

Τέλος, κάποιες οι πλατφόρμες που είναι πιστοποιημένες να φέρουν το σύστημα είναι τα φορτηγά όπως τα M1075 ή τα ελικόπτερα UH-60.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα η Ταϊβάν προέβει σε αγορά αγνώστου αριθμού συστημάτων με κόστος 180 εκατομμυρίων.

Γνώμη: Αντιμετώπιση των Τούρκων με συστήματα διασποράς ναρκών σε ΑΣΔΕΝ και Δ'ΣΣ
Soldiers from 2nd Battalion, 25th Combat Aviation Brigade, 25th Infantry Division conducted Volcano system training using a UH-60 Blackhawk at Makua Range, Hawaii June 23, 2020 to qualify crews for upcoming training. The M139 Volcano Mine Dispenser is a system that provides Soldiers with a scatterable mine capability that can be mounted on a helicopter or land vehicles.(U.S. Army photo by Sgt. Sarah D. Sangster)

Baobab-K

Με την Πολωνία να έχει επεκταθεί στην Ευρωπαϊκή αγορά, θα άξιζε να εξεταστεί και η επιλογή του Baobab-K. Πρόκειται για ένα αυτοματοποιημένο σύστημα διασποράς ναρκών, τοποθετημένο επίσης σε φορτηγό 8×8.

Γνώμη: Αντιμετώπιση των Τούρκων με συστήματα διασποράς ναρκών σε ΑΣΔΕΝ και Δ'ΣΣ
Photo by Huta Stalowa Wola S.A.

Κάθε όχημα μπορεί να φέρει 6 εκτοξευτές, ο καθένας με 6 κάνιστρα, με το κάθε κάνιστρο να φέρει 5 νάρκες. Συνολικά το σύστημα μπορεί να εκτοξεύσει έως και 600 νάρκες μέσα σε περίπου 20 λεπτά, σε μία απόσταση έως 180 μέτρων από το φορτηγό καλύπτοντας μήκος 1.800 μέτρων.

Συνοπτικά

Δεν πρέπει να υποτιμηθεί η αξία των ναρκοπεδίων στο σύγχρονο πεδίο της μάχης. Τόσο στον Έβρο από το Δ’ΣΣ αλλά και στα νησιά υπό την ΑΣΔΕΝ, συστήματα σαν αυτά που αναφέρθηκαν θα μπορέσουν να δημιουργήσουν εμπόδια που θα καθυστερήσουν την κίνηση των μηχανοκίνητων σχηματισμών και θα πολλαπλασιάσουν το αποτέλεσμα που θα έχουν και άλλα συστήματα όπως τα κατευθυνόμενα πυρομαχικά, τα αντιαρματικά συστήματα κ.α.

Πείτε μας την γνώμη σας στα σχόλια.

Για περισσότερα άρθρα του Βασίλης Κ.

Απαγορεύεται η αντιγραφή χωρίς άδεια του NEMESIS HD

Μείνετε συντονισμένοι για κάθε εξέλιξη – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

Πρόσφατες εξελίξεις

00:02:23

Λουκασένκο: «Κανένα πρόβλημα μεταξύ Λευκορωσίας και Ουκρανίας» – Τι ανέφερε για τις δυνάμεις στα σύνορα

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο (Aleksandr Lukashenko) ανακοίνωσε...

Διαβάστε επίσης

RFHunter Manpack: Η λύση της Κυπριακής SignalGeneriX για τον εντοπισμό σημάτων

Στο σημερινό δυναμικό και διαρκώς μεταβαλλόμενο τοπίο ασφαλείας, η...

Τα M2 Bradley στο «πεδίο μάχης» του Έβρου: Επιτέλους άξιος «συνοδός» των Ελληνικών Leopard 2A6 HEL

Εξοπλισμοί, Στρατός Ξηράς - Οι Ένοπλες Δυνάμεις προχώρησαν πρόσφατα...

Άμυνα ενάντια σε χτυπήματα βαλλιστικών πυραύλων

Οι βαλλιστικοί πύραυλοι αποτελούν σημαντική απειλή στον σημερινό κόσμο,...

Mole Cricket 19: Η μεγαλύτερη αεροπορική μάχη των τελευταίων 50 ετών

Η καταστολή (SEAD) και η καταστροφή (DEAD) της αεράμυνας...

AMX-30: Το άρμα μάχης Ελλάδας και Κύπρου που συνεχίζει να γράφει ιστορία

Ένα από τα άρματα μάχης που έχει υπηρετήσει τόσο...

Εξελίξεις