Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024

M901 ITV: Ο καταστροφέας αρμάτων του Ελληνικού Στρατού

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Τα αντιαρματικά είναι από τα σημαντικότερα συστήματα στο πεδίο και ένα από αυτά στα οποία βασίζεται ο Ελληνικός Στρατός (ΕΣ) είναι ο φορέας TOW, M901 ITV. Με βάση το πολυδιάστατο M113 και ως «όπλο» τους πυραύλους TOW, το M901 ITV παίζει βασικό ρόλο στην άμυνα της χώρας.

Ανάπτυξη του συστήματος

Η ανάπτυξη του M901 ITV ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του ’70. Μέχρι το 1973 και τον Πόλεμο του Γιομ Κιπούρ ο Αμερικανικός Στρατός δεν αντιμετώπιζε θερμά το ενδεχόμενο να εισάγει σε υπηρεσία φορείς αντιαρματικών (ATGM carriers) σαν το M901. Τα μαθήματα, όμως, από το Γιομ Κιπούρ άλλαξαν την οπτική του Στρατού το οποίο οδήγησε με την σειρά στην ανάπτυξη του M901 ITV.

Οι ΗΠΑ ακολούθησαν την λογική του να τοποθετήσουν έναν διπλό εκτοξευτή TOW σε ένα όχημα ήδη σε υπηρεσία. Το όχημα που επιλέχθηκε ήταν το M113, μιας και ο Στρατός είχε ήδη εμπειρία πάνω στον συνδυασμό “M113+TOW” από το M150.

M901 ITV: Ο καταστροφέας αρμάτων του Ελληνικού Στρατού
Photo By Outisnn – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15449504

Στον διαγωνισμό συμμετήχαν 3 εταιρείες, η Chrysler, η Northrop και η Emerson, με την τελευταία να κερδίζει το συμβόλαιο 1976 για να παραδώσει έναν μικρό αριθμό (10) οχημάτων. Έπειτα, το 1978 το M901 ITV μπήκε σε παραγωγή πλήρους κλήμακας και το 1979 είχε καταστεί πλήρως επιχειρησιακό.

Η αρχική έκδοση του M901 χρησιμοποιούσε το M113A1, λίγα κομμάτια όμως παράχθηκαν με βάση αυτό μιας και το 1979 έτρεχε η παραγωγή του M113A2 το οποίο οδήγησε στο M901A1. Έπειτα, όταν οι γραμμές παραγωγής «άλλαξαν» για την παραγωγή του M113A3 τα M901 προχώρησαν και αυτά στην Α2 έκδοση, αξιοποιόντας το M113A3.

Τα αντιαρματικά είναι από τα σημαντικότερα συστήματα στο πεδίο και ένα από αυτά στα οποία βασίζεται ο Ελληνικός Στρατός (ΕΣ) είναι ο φορέας TOW, M901 ITV. Με βάση το πολυδιάστατο M113 και ως «όπλο» τους πυραύλους TOW, το M901 ITV παίζει βασικό ρόλο στην άμυνα της χώρας.
Photo By No machine-readable author provided. Bukvoed assumed (based on copyright claims). – No machine-readable source provided. Own work assumed (based on copyright claims)., CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=428786

Για την εποχή του, το M901 είχε αρκετά αξιόλογη ταχύτητα και αυτονομία ενώ μπορεί να μεταφερθεί από μεταγωγικά αεροσκάφη σαν τα C-130 και C-27J καθώς και στο κάτω μέρος των CH-47.

Ο οπιλσμός του M901 ITV

Το βασικό κομμάτι του M901 είναι πραφανώς ο διπλός εκτοξευτής του ο οποίος μπορεί να αξιοποιήσει όλες τις εκδόσεις των πυραύλων TOW. Όταν το όχημα κινείται, ο εκτοξευτής είναι συμπτυγμένος στην οροφή του σκάφους ενώ από την στιγμή που το όχημα έρθει σε στάση χρειάζεται περίπου 20 δευτερόλεπτα για να εμπλακεί με τον στόχο. Για την στόχευση διαθέτει ένα οπτικό μέρας και νύχτας, το AN/TAS-4.

Παράλληλα, για την προστασία του οχήματος το πλήρωμα έχει και στην διάθεσή του ένα πολυβόλο των 7,62 χιλιοστών. Τέλος, στο εσωτερικό του οχήματος μπορούν να αποθηκευτούν 10 βλήματα TOW ενώ το πλήρωμα αποτελείται από 4-5 άτομα.

M901 ITV: Ο καταστροφέας αρμάτων του Ελληνικού Στρατού
Photo By Konstantinos Stampoulis, CC BY-SA 3.0 gr, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4124032

Το M901 ITV στο Ελληνικό Στρατό

Η Ελλάδα διαθέτει περί τα 360 οχήματα του τύπου τα οποία εξοπλίζουν Διμοιρίες Αντιαρματικών στους σχηματισμούς του Ελληνικού Στρατού. Σε σχέση με όλα οχήματα που φέρουν αντιαρματικούς πυραύλους έχει μεγαλύτερη αναχορηγία και καλύτερη απόδοση σε δύσκολα εδάφη.

Πείτε μας την γνώμη σας!

Για περισσότερα άρθρα του Βασίλης Κ.

Απαγορεύεται η αντιγραφή χωρίς άδεια του NEMESIS HD.

Μείνετε συντονισμένοι για κάθε εξέλιξη – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

Πρόσφατες εξελίξεις

00:02:23

Λουκασένκο: «Κανένα πρόβλημα μεταξύ Λευκορωσίας και Ουκρανίας» – Τι ανέφερε για τις δυνάμεις στα σύνορα

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο (Aleksandr Lukashenko) ανακοίνωσε...

Διαβάστε επίσης

RAFALE ΜΕ METEOR: Ο Φονιάς των Τουρκικών F16

Στο πλαίσιο της αναβάθμισης των Ελληνικών Rafale στην έκδοση F3-R,...

Αιφνιδιάζοντας μια εχθρική ένοπλη δύναμη και σύγχρονες πολεμικές τακτικές

Μία από τις πιο σημαντικές πτυχές του πολέμου είναι...

Gowind HN: Ο εξοπλισμός των γαλλικών κορβετών για το Πολεμικό Ναυτικό

Ο διαγωνισμός για τις κορβέτες φτάνει στο τέλος του,...

AH-64 v6: Τα “Echo” πάνε σε νέο επίπεδο

AH-64 ApacheΤο "Apache" αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά,...

USS Gerald R. Ford: Το ισχυρότερο αεροπλανοφόρο του Ναυτικού των ΗΠΑ και η κλάση Ford

Τα αεροπλανοφόρα είναι σήμα κατατεθέν της δύναμης του Ναυτικού...

Εξελίξεις