Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Πως το Πακιστάν απέκτησε πυρηνικά όπλα

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Το Πακιστάν επί δεκαετίες δούλευε πάνω στο πυρηνικό πρόγραμμά του, το οποίο πλέον έχει αποδόσει πυρηνικά όπλα, κρίσιμα για τις δυνατότητες αποτροπής της χώρας. Η έναρξη του προγράμματος πυρηνικών όπλων του Πακιστάν μπορεί να εντοπιστεί στις αρχές της δεκαετίας του 1970, μετά τον Ινδο-Πακιστανικό Πόλεμο του 1971 και την επακόλουθη δημιουργία του Μπαγκλαντές. Αυτή η περίοδος σηματοδότησε μια σημαντική αλλαγή στο παράδειγμα ασφάλειας του Πακιστάν, με την πυρηνική αποτροπή να γίνεται στρατηγική επιταγή.

Το Πακιστάν είναι ένα από τα εννέα κράτη που διαθέτουν πυρηνικά όπλα. Άρχισε να αναπτύσσει πυρηνικά όπλα τον Ιανουάριο του 1972 υπό τον Πρωθυπουργό Zulfikar Ali Bhutto, ο οποίος ανέθεσε το πρόγραμμα στον Πρόεδρο της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας του Πακιστάν (PAEC) Munir Ahmad Khan με τη δέσμευση να έχει τη συσκευή έτοιμη μέχρι τα τέλη του 1976

Πως το Πακιστάν απέκτησε πυρηνικά όπλα
PHOTO: MIL.RU

Ο Δρ. Khan, ένα βασικό πρόσωπο στο πυρηνικό πρόγραμμα του Πακιστάν, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της πυρηνικής τεχνολογίας. Η ινδική πυρηνική δοκιμή του 1974, με την κωδική ονομασία «Χαμογελαστός Βούδας», επιτάχυνε περαιτέρω τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Πακιστάν, οδηγώντας στην επιτυχή δοκιμή πυρηνικών όπλων της χώρας τον Μάιο του 1998, λίγες εβδομάδες μετά τη δεύτερη σειρά πυρηνικών δοκιμών της Ινδίας.

Τα πρώτα βήματα προς τα πυρηνικά όπλα

Στα χρόνια μετά την ανεξαρτησία του Πακιστάν το 1947, η εστίαση της χώρας ήταν κυρίως στις συμβατικές στρατιωτικές δυνατότητες. Ωστόσο, το μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό τοπίο και οι ανησυχίες για την περιφερειακή ασφάλεια έστρεψαν σταδιακά την προσοχή προς την πυρηνική τεχνολογία. Η ίδρυση της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας του Πακιστάν (PAEC) το 1956 ήταν το πρώτο σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Αρχικά, η εστίαση της PAEC ήταν στην αξιοποίηση της πυρηνικής ενέργειας για μη στρατιωτικούς σκοπούς, σύμφωνα με το όραμα του πρωθυπουργού Huseyn Shaheed Suhrawardy.

Γιατί το Πακιστάν απέκτησε πυρηνικά όπλα;

Οι ινδο-πακιστανικοί πόλεμοι του 1965 και του 1971 ήταν καθοριστικοί στη διαμόρφωση της πυρηνικής πολιτικής του Πακιστάν. Ο πόλεμος του 1965 με την Ινδία, αν και δεν ήταν αποφασιστική νίκη για καμία πλευρά, υπογράμμισε την ανάγκη για έναν ισχυρό αμυντικό μηχανισμό. Η κατάσταση έγινε πιο επείγουσα μετά τον πόλεμο του 1971, που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια του Ανατολικού Πακιστάν και τη δημιουργία του Μπαγκλαντές. Αυτές οι συγκρούσεις εξέθεσαν τα τρωτά σημεία της αμυντικής στρατηγικής του Πακιστάν και πυροδότησε μια αίσθηση επείγουσας ανάγκης για την ανάπτυξη ενός πυρηνικού αποτρεπτικού μέσου.

Στα πρώτα χρόνια του, το πυρηνικό πρόγραμμα του Πακιστάν επωφελήθηκε από συνεργασίες με πολλές χώρες. Οι δεκαετίες του 1960 και του 1970 είδαν το Πακιστάν να συνεργάζεται με κράτη όπως ο Καναδάς και η Γαλλία για πυρηνική έρευνα και τεχνολογία αντιδραστήρων. Ωστόσο, αυτές οι συνεργασίες αντιμετώπισαν εμπόδια καθώς οι ανησυχίες για τη διάδοση των πυρηνικών όπλων αυξήθηκαν παγκοσμίως. Η ινδική πυρηνική δοκιμή του 1974 οδήγησε σε αυστηρότερους διεθνείς ελέγχους, καθιστώντας όλο και πιο δύσκολο για το Πακιστάν να αποκτήσει απαραίτητα υλικά και τεχνολογία από το εξωτερικό.

Η δεκαετία του 1980 ήταν μια περίοδος σημαντικής τεχνολογικής προόδου για το πυρηνικό πρόγραμμα του Πακιστάν. Ο επιτυχής εμπλουτισμός ουρανίου και η ανάπτυξη της τεχνολογίας φυγόκεντρου στο KRL ήταν κρίσιμα ορόσημα.

Το Πακιστάν εμφανίζει τα πυρηνικά όπλα του

Στη δεκαετία του 1990 σημειώθηκαν αυξημένες εντάσεις και κούρσα εξοπλισμών στη Νότια Ασία. Η συνεχιζόμενη πρόοδος της Ινδίας στην πυρηνική και πυραυλική τεχνολογία, σε συνδυασμό με τη δοκιμή των πυραύλων Prithvi και Agni, ανάγκασαν το Πακιστάν να επισπεύσει ακόμα παραπάνω το πυρηνικό πρόγραμμα του. Το Πακιστάν απάντησε αναπτύσσοντας τους δικούς του πυραύλους, όπως οι σειρές Hatf και Ghauri, σηματοδοτώντας την ικανότητά του όχι μόνο να παράγει αλλά και να αξιοποιεί πυρηνικές κεφαλές.

Πως το Πακιστάν απέκτησε πυρηνικά όπλα
Hatf 5 test launch. Photo: ISPR Pakistan

Ουσιαστική αφορμή για τις πυρηνικές δοκιμές του Πακιστάν το 1998 ήταν η σειρά πυρηνικών δοκιμών της Ινδίας τον Μάιο του 1998, γνωστή ως «Επιχείρηση Σάκτι». Αυτές οι δοκιμές έσπασαν την 24χρονο διακοπή της Ινδίας στις πυρηνικές δοκιμές. Το Πακιστάν ένιωσε υποχρεωμένο να επιδείξει τη δική του πυρηνική ικανότητα.

Η απόφαση για τη διεξαγωγή πυρηνικών δοκιμών δεν ελήφθη χωρίς σκέψη. Περιλάμβανε έντονο εθνικό διάλογο και διαβουλεύσεις μεταξύ της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του Πακιστάν. Παρά τη σημαντική διεθνή πίεση, ιδιαίτερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, να ακυρώσει τις δοκιμές, το Πακιστάν προχώρησε στο σχέδιό του. Στις 28 και 30 Μαΐου 1998, το Πακιστάν πραγματοποίησε μια σειρά πυρηνικών δοκιμών στους λόφους Chagai, πυροδοτώντας επιτυχώς πέντε πυρηνικές συσκευές και ακολούθησε μια έκτη δοκιμή. Αυτές οι δοκιμές ήταν μια σαφής απόδειξη της πυρηνικής ικανότητας του Πακιστάν και μια δήλωση στρατηγικής αποτροπής.

Η διεθνής αντίδραση στις δοκιμές του Πακιστάν ήταν γρήγορη. Οικονομικές κυρώσεις επιβλήθηκαν από πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ιαπωνίας. Αυτές οι κυρώσεις είχαν σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία του Πακιστάν. Ωστόσο, στο εσωτερικό, οι δοκιμές αντιμετωπίστηκαν με ευρεία υποστήριξη και θεωρήθηκαν ως απαραίτητη απάντηση για τη διατήρηση της στρατηγικής ισορροπίας στην περιοχή.

Η σημερινή εικόνα των πυρηνικών του Πακιστάν

Το πυρηνικό οπλοστάσιο του Πακιστάν, που υπολογίζεται σε περίπου 165 κεφαλές, αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της εθνικής αμυντικής στρατηγικής του. Η τάση υποδηλώνει πιθανή αύξηση σε 220-250 κεφαλές μέχρι το 2025, αντικατοπτρίζοντας τη δέσμευση του Πακιστάν να ενισχύσει τη στρατηγική του ασφάλεια, ιδιαίτερα ως απάντηση στην Ινδία.

Σε αντίθεση με την Ινδία, το Πακιστάν δεν έχει υιοθετήσει πολιτική «Μη Πρώτης Χρήσης» και δίνει έμφαση στην ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων για να αντισταθμίσει τις ανώτερες συμβατικές δυνάμεις της Ινδίας. Η πυρηνική στρατηγική του περιλαμβάνει την αποθήκευση κεφαλών και πυραύλων χωριστά, τη συναρμολόγησή τους μόνο εάν προορίζονται για χρήση.

Οι πρόοδοι στην τεχνολογία πυραύλων, όπως το παράδειγμα του πυραύλου Shaheen-III με βεληνεκές 2750 χιλιομέτρων, καταδεικνύουν την πρόοδο του Πακιστάν στη διασφάλιση αξιόπιστων συστημάτων παράδοσης για το πυρηνικό του οπλοστάσιο. Αυτή η συνεχιζόμενη εξέλιξη τονίζει την εστίαση του Πακιστάν στη διατήρηση ενός ισχυρού πυρηνικού αποτρεπτικού μέσου.

Για περισσότερα άρθρα του Βασίλης Κ.

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) – Απαγορεύεται η αντιγραφή του κειμένου χωρίς άδεια – Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Μείνετε συντονισμένοι για κάθε εξέλιξη – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

Πρόσφατες εξελίξεις

00:02:23

Λουκασένκο: «Κανένα πρόβλημα μεταξύ Λευκορωσίας και Ουκρανίας» – Τι ανέφερε για τις δυνάμεις στα σύνορα

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο (Aleksandr Lukashenko) ανακοίνωσε...

Διαβάστε επίσης

SCALP NAVAL και κορβέτες Gowind HN: Πραγματικότητα ή όνειρο θερινής νυκτός;

Εδώ και περίπου 24ωρες, αρκετοί αναγνώστες μας, μας ρωτούν...

Κλάση Ohio: Τα φονικά πυρηνικά υποβρύχια κατευθυνόμενων πυραύλων των ΗΠΑ

Η κλάση υποβρυχίων του Ohio αντιπροσωπεύει ένα από τα...

F-14 Tomcat: Η ιστορία του μαχητικού – σύμβολο του US Navy

Το F-14 Tomcat είναι σίγουρα ένα από τα πιο...

ATOM: Tο Ρωσικό IFV βασισμένο στο γαλλικό VBCI

To ATOM είναι ένα τροχοφόρο IFV, που αναπτύχθηκε από...

Namer: Το Ισραηλινό θωρακισμένο ΤΟΜΠ (APC)

Το Namer είναι ένα Ισραηλινό ΤΟΜΠ (APC) βασισμένο στο...

ΤΠΚ κλάσης «Ρουσσέν» (Super Vita): Οι “μικροί αστακοί” του ΠΝ

Το σημερινό άρθρο θα είναι αφιερωμένο στα Ταχέα Περιπολικά...

Εξελίξεις