Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024

Το Τουρκικό Βαλλιστικό πρόγραμμα, η απουσία της Ελλάδας και οι λύσεις

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Τα χρόνια περνάνε και το ερώτημα παραμένει ίδιο. Δεν έχει τελικά ανάγκη η Ελλάδα βαλλιστικούς πυραύλους και για αυτο τους αγνοεί την στιγμή που οι γείτονες μας απο την απέναντι πλευρά του Αιγαίου εξοπλίζονται με τέτοιες δυνατότητες εδω και περίπου μια δεκαετία;

Ποιός έχει πάρει την ευθύνη που η χώρα δεν μπορεί να απειλήσει ισοδύναμα σε ένα πολύ επικίνδυνο μπαράζ βαλλιστικών επιθέσεων την ώρα της σύγκρουσης για να μην μιλήσουμε για πρώτο χτύπημα;

Πρέπει κάτα την γνώμη μας εδώ στο NEMESIS HD να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους και ας χαλάσουν για άλλη μια φορά οι εντυπώσεις αρκετών, διότι η αλήθεια πονάει και υπάρχουν ευθύνες που πρέπει να αποδωθούν κάποια στιγμή.

Η συνεχής υποτίμηση της απειλής απο απέναντι και ο «στρουθοκαμιλισμός» μας στην Κύπρο μπορεί να έχει γίνει καθημερινό φαινόμενο αλλα δεν σημαίνει ότι είναι και η σωστή προσέγγιση.

Σε καμία περίπτωση δεν λέμε ότι δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε σε οποιαδήποτε επίθεση της Τουρκίας ή οτι θα μας «φάνε λάχανο».

Αυτό που θέλουμε να εξηγήσουμε είναι ότι απο την στιγμή που γνωρίζεις ως χώρα ότι ανα πάσα στιγμή μπορεί να εμπλακείς σε πόλεμο πλήρους κλίμακας, οφείλεις να «περάσεις την πόρτα του φρενοκομείου» με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.

Για να εξηγήσουμε τι ακριβώς προβληματίζει στους συσχετισμούς στο Αιγαίο.

Η Τουρκία τα τελευταία χρόνια επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη τόσο UAV όσο και πυραυλικών τεχνολογιών κάνοντας την αρχή με την συνεργασία Τουρκίας και Κίνας το 1997 όπου οδήγησε και στην δημιουργία του MLRS TRG-300 Tiger (Kasirga).

Η Τουρκία χρησιμοποίωντας την τεχνογνωσία απο τους Κινέζους υπέγραψε για την συνεργασία πάνω στον Κινεζικό βαλλιστικό πύραυλο B-611 SRBM, προχώρησε στην έρευνα και δημιουργία (R&D) του βαλλιστικού J-600T Yıldırım (Κεραυνός) με την εμβέλεια σε σχέση με αυτή τον MLRS ATACMS που διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός (165 χλμ.).

Όμως, η έκδοση 2 διπλασίασε την εμβέλεια των Yildirim και έφτασε τα 300 χλμ. με την έκδοση 3 που βρίσκεται αυτην την στιγμή σε ανάπτυξη και παραγωγή απο την Roketsan να πλησιάζει σύμφωνα με τους Τούρκους τα 900 χλμ εμβέλεια και με βλέψεις η έκδοση 4 να ακουμπά τα 2500 χλμ.

Δεν είναι όμως οι J-600T Yildirim που προβληματίζουν αλλα και η ανάπτυξη των περίπου 150+ Τουρκικών βαλλιστικών τύπου BORA που έχουν μπει σε πλήρη παραγωγή με μια εμβέλεια απο 280 μέχρι 360 χιλιόμετρα και η Roketsan ισχυρίζεται ότι διαθέτει CEP περίπου 10 μέτρων απο τα 30 με 50 που έχει ο Κινεζικός B-611 στους οποίους βασίστηκε η ανάπτυξη τόσο των J-600T Yildirim όσο και των Bora.

Η έκδοση BORA-2 με μεγαλύτερη εμβέλεια βρίσκεται και αυτή σε ανάπτυξη απο τους Τούρκους.

Μπορεί το πρόβλημα να μην είναι τραγικό όσο αφορά τις τωρινές εμβέλειες των Τουρκικών βαλλιστικών προγραμμάτων και των πυραύλων κρούζ (cruise) όπως ο SOM της TÜBITAK, όμως βλέπουμε μια συνεχή προσπάθεια της Τουρκίας να αποκτήσει πυραύλους σύντομα με εμβέλεια άνω των 1000 χλμ. θέτωντας ολόκληρη την χώρα μαζι με την Κύπρο ύπο άμεση βαλλιστική απειλή.

Ο Σημαντικότερος παράγοντας είναι οτι τα συστήματα που αναφέραμε βρίσκονται σε παραγωγή και άρα μπορούν να αναπληρωθούν άμεσα απο τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις ακόμα και κατα την διάρκεια σύγκρουσης με την Ελλάδα.

Αντίθετα η Ελλάδα, η μόνη βαλλιστικού τύπου απειλή που παραθέτει στο ισοζύγιο είναι τα 36 MLRS με δυνατότητα βολής ATACMS (MGM-140B – Block IA) με εμβέλεια 165 χλμ. τα οποία δεν είναι αρκετά καθώς μόνο και μόνο ο περιορισμός της χρήσης τους απο νησιά για να πλήξουν την Τουρκική ενδοχώρα (εκτός αν χρησιμοποιηθούν στην Θράκη) θεωρείται εντελώς ανεπαρκής σε σχέση με την δυνατότητα μετακίνησης που έχουν αντίστοιχα οι Τούρκοι στην Μικρά Ασία.

Πως μπορεί να λυθεί το πρόβλημα αυτο;

Μπορεί να λυθεί τόσο εγχώρια όσο και με έτοιμες λύσεις.

Πρώτον, συνεργασία Πανεπιστημίων, ήδη υπάρχουν Πανεπιστημιακές ομάδες στην Ελλάδα που ασχολούνται με πυραυλικά προγράμματα και θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη του πρώτου βαλλιστικού προγράμματος της χώρας (Δείτε ΕΔΩ)

Δεύτερον, προμήθεια πυραύλων όπως οι βαλλιστικοί πύραυλοι απο το Ισραήλ τύπου LORA που όπως σας ενημερώσαμε πρόσφατα παρουσιάστηκαν στο ΓΕΣ (Δείτε ΕΔΩ) με μέγιστη εμβέλεια περίπου 400 χλμ. και δυνατότητα εκτόξευσης μέσω container κάνοντας κάθε φορτηγό πλοίο στην Ανατολική Μεσόγειο και λιμάνι πιθανό σημείο εκτόξευσης βαλλιστικών κατα της Τουρκικής ενδοχώρας.

Αυτή η λύση πάντως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να θεωρηθεί ως μια μέση λύση μέχρι την ανάπτυξη του εγχώριου προγράμματος βαλλιστικών πυραύλων το οποίο θα μπορεί να ενισχυθεί και μέσω της μεθόδου της συμπαραγωγής.

Τρίτον, μια ανορθόδοξη λύση είναι αυτή που ακολούθησαν αλλα κράτη όπως και η Τουρκία αρκετές φορές, η μέθοδος του reverse-engineering (Αντίστροφη μηχανική) σε παλαιότερους τύπους βαλλιστικών πυραύλων όπως SCUD που η Ελλάδα μπορεί να προμηθευτεί αρκετά εύκολα κατα την γνώμη μας έστω και μυστικά.

– Απαγορεύται η αντιγραφή του κειμένου απο άλλα media ή άτομα χωρίς άδεια απο το NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) – Χρησιμοποίηστε την κοινοποίηση

Μείνετε συντονισμένοι για κάθε εξέλιξη – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

Πρόσφατες εξελίξεις

00:02:23

Λουκασένκο: «Κανένα πρόβλημα μεταξύ Λευκορωσίας και Ουκρανίας» – Τι ανέφερε για τις δυνάμεις στα σύνορα

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο (Aleksandr Lukashenko) ανακοίνωσε...

Διαβάστε επίσης

UAV ΠΗΓΑΣΟΣ / ΙΙ: Το πρώτο μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας

Το μη επανδρωμένο αερόχημα (UAV) «Πήγασος» είναι ένα από...

Πύραυλοι αντι-ραντάρ AGM-88E AARGM εναντίον Τουρκικών S-400 / HISAR [ΒΙΝΤΕΟ]

Στο βίντεο που ακολουθεί δοκιμάσαμε στον προσομοιωτή μάχης Command:...

M16: Το τυφέκιο από τις ζούγκλες του Βιετνάμ στο σήμερα

Το M16 ήταν ένα επαναστατικό για την εποχή του...

PUMA: To Γερμανικό ΤΟΜΑ (IFV)

To PUMA είναι ένα ΤΟΜΑ (IFV) των γερμανικών εταιριών...

Dupuy de Lôme: Το γαλλικό πλοίο υποκλοπών και ηλεκτρονικού πολέμου

Ένα από τα πιο σύγχρονα και καλά εξοπλισμένα πλοία...

Eurofighter Typhoon: Το μαχητικό που θέλει η Τουρκία κόντρα στα RAFALE

Τις τελευταίες ώρες τα Eurofighter Typhoon έχουν έρθει πάλι...

AGM-158 JASSM (Joint Air-to-Surface Standoff Missile): Ο φονικός πύραυλος cruise των ΗΠΑ

Ήδη από το 1981, οι Ηνωμένες Πολιτείες ήθελαν έναν...

RM-70 Vampire: Η πρόταση της Τσεχίας για τον εκσυγχρονισμό των Ελληνικών RM-70 + Βίντεο

Το μακρινό 1994, ο Ελληνικός Στρατός παρέλαβε 100 περίπου...

Εξελίξεις