ΑρχικήΑΝΑΛΥΣΕΙΣASTER-30 στις Φρεγάτες κλάσης «ΚΙΜΩΝ» | Η ανάγκη ομοιογένειας των αντιαεροπορικών πυραύλων...

ASTER-30 στις Φρεγάτες κλάσης «ΚΙΜΩΝ» | Η ανάγκη ομοιογένειας των αντιαεροπορικών πυραύλων μέσω του SAMP/T

Ημερομηνία:

Διαβάστε ακόμα:

Βιάστηκαν να χαρούν οι Τούρκοι – Απάντηση Μενέντεζ για τα F-16

Δεν προλαβαίνουν να βαρέσουν παλαμάκια οι Τούρκοι με τις...

Απειλητική δήλωση της Λιβύης κατά της Ελλάδας

Την Τετάρτη, το Υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης εξέδωσε μια...

VCAC MEPHISTO: Ο Γαλλικός καταστροφέας αρμάτων

To VCAC Mephisto είναι ένα γαλλικό αμφίβιο Tank Destroyer...

«ΑΣΤΡΑΠΗ 4/22»: Σε υψηλή ετοιμότητα ο στόλος

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εθνική άσκηση «ΑΣΤΡΑΠΗ 4/22», στέλνοντας...

Με τα τελευταία νέα να αναφέρουν την τάχιστη έναρξη ναυπήγησης της πρώτης Ελληνικής Φρεγάτας F601 “ΚΙΜΩΝ” που αποτελεί και την πρώτη FDI HN (Belharra) ένα θέμα το οποίο αξίζει να ασχοληθούμε είναι ο κύριος οπλισμός που φέρει και αυτός είναι οι φονικοί αντιαεραπορικοί πύραυλοι τύπου ASTER-30 και ο πιθανός συνδιασμός με προμήθεια των συστημάτων SAMP/T.

ASTER-30

Ξεκινά η ναυπήγηση της 2ΗΣ FDI HN απο την Naval Group - NEMESIS HD
PHOTO: NAVAL GROUP

Το καμάρι της MBDA Missile Systems έχει όνομα και το όνομα του είναι ASTER-30. Ο αντιαεροπορικός πύραυλος αυτός θεωρείται ως ένας απο τους πιο φονικούς στον τομέα του με την φήμη του «one shot, one kill».

Όπως αναφέρει και η ίδια η MBDA, ο πυραυλός ASTER-30, έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να εξασφαλίζει το υψηλότερο δυνατό επίπεδο απόδοσης στο στάδιο της αναχαίτισης της εχθρικής απειλής.

Οι Ελληνικές Φρεγάτες κλάσης ΚΙΜΩΝ (FDI HN) θα εξοπλιστούν με 32 ASTER-30 Block 1 στην τελική διαμόρφωση των φρεγατών και δεν είναι απίθανο να εξοπλιστούν και με την νέα έκδοση που αναμένεται να τεθεί επιχειρησιακή του χρόνου την έκδοση ASTER-30 Block 1NT με αυξημένες αντιβαλλιστικές δυνατότητες.

Περισσότεροι πύραυλοι ASTER-30

Στην δημοσιοποιημένη σύμβαση για την προμήθεια των Φρεγατών FDI HN (Belharra) μάθαμε ότι η Ελλάδα προμηθεύεται τα πλοία με αρχική προμήθεια και εξοπλισμό 16 ASTER-30 για κάθε Φρεγάτα κλάσης «ΚΙΜΩΝ» στην Standard 1 έκδοση ενώ στην τελική διαμόρφωση 32 το 2027 με την τοποθέτηση των επιπλέον εκτοξευτών τύπου A50.

Προφανώς όμως είναι σημαντικό το απόθεμα των πυραύλων να αυξηθεί σημαντικά ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα με την ανατροφοδότηση με πυρομαχικά στο μέλλον των φρεγατών και σε καιρό πιθανών εμπόλεμων επιχειρήσεων.

Μια λύση στην ομοιογενειοποίηση των πυραύλων αεράμυνας έρχεται μέσω του αντιαεραπορικού συστήματος SAMP/T για το οποίο έχει δείξει ενδιαφέρον και η Τουρκία.

Προμήθεια SAMP/T

ASTER-30 στις Φρεγάτες κλάσης «ΚΙΜΩΝ» | Η ανάγκη ομοιογένειας των αντιαεροπορικών πυραύλων μέσω του SAMP/T - NEMESISHD.GR
PHOTO By Z3144228 – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=87330846

Το SAMP/T όπως αναφέρει η THALES, είναι ένα σύστημα αεράμυνας που αναπτύχθηκε για την προστασία του πεδίου της μάχης και άλλων στρατηγικών υποδομών (όπως αεροδρόμια και λιμάνια) από όλες τις αεροπορικές απειλές, τόσο αυτές που υπάρχουν σήμερα όσο και αυτές που θα εμφανιστούν στο μέλλον.

Αυτές οι απειλές περιλαμβάνουν πυραύλους κρουζ, επανδρωμένα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους με βεληνεκές άνω των 600 χιλιομέτρων.

Το σύστημα αεράμυνας αυτό εξοπλίζεται με τους ίδιους πυραύλους που θα εξοπλίζουν και τις Ελληνικές Φρεγάτες κλάσης «ΚΙΜΩΝ» δηλαδή τους ASTER-30 τόσο τους BLOCK 1 όσο και τους BLOCK 1NT όταν καταστούν οι πύραυλοι επιχειρησιακοί.

Προκειμένου να επεκταθεί η ικανότητα του συστήματος έναντι στόχων που ταξιδεύουν με υψηλότερες ταχύτητες και σε μεγαλύτερα υψόμετρα, το SAMP/T χρησιμοποιεί μια αναβαθμισμένη έκδοση του ραντάρ μεγάλης εμβέλειας Arabel.

Το σύστημα θεωρείται ως ένα απο τα πιο σύγχρονα του τύπου του και με μια ενδεχόμενη προμήθεια του θα μπορούσε να καλύψει κενά στην Ελληνική αεράμυνα προσφέροντας και μεγαλύτερο πυραυλικό απόθεμα ASTER-30 για χρήση τόσο απο τις φρεγάτες όσο και απο τα SAMP/T ανάλογα τις προτεραιότητες μιας μελλοντικής σύγκρουσης.

Πείτε μας την γνώμη σας στα σχόλια!

YouTube

Αναλύσεις