Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η συντριβή ενός στρατιωτικού ρωσικού μεταγωγικού αεροσκάφους Il-76 κοντά στην Ουκρανία προκλήθηκε από βολή συστήματος αεράμυνας Patriot της Ουκρανίας. «Αποδείχθηκε οριστικά ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από αμερικανικό σύστημα αεράμυνας Patriot», δήλωσε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης εκστρατείας.
Το Ρωσικό μεταγωγικό που από ότι φαίνεται καταρρίφθηκε και συνετρίβη την περασμένη εβδομάδα στην περιοχή του Μπέλγκοροντ, έχει γίνει το επίκεντρο της συνεχιζόμενης έντασης μεταξύ Μόσχας και Κιέβου. Ο Πούτιν τόνισε ότι το αεροσκάφος χτυπήθηκε από πυραύλους αμερικανικού συστήματος αεράμυνας Patriot που διαθέτει η Ουκρανία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 74 άτομα, μεταξύ των οποίων 65 Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου και εννέα Ρώσοι μέλη του πληρώματος.
Εν μέσω αυτής της κατηγορίας, η Ουκρανία ούτε επιβεβαίωσε ούτε αρνήθηκε τη συμμετοχή της στο περιστατικό. Εν τω μεταξύ, ο Πούτιν ζήτησε μια διεθνή έρευνα για το περιστατικό, τονίζοντας την ανάγκη για διαφάνεια σε αυτή την κατάσταση υψηλού διακυβεύματος. Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η Ρωσία δεν τους ενημέρωσε ότι στο μεταγωγικό υπήρχαν Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου.
Το σύστημα αεράμυνας MIM-104 Patriot, χρησιμοποιείται από πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας μετά τις δωρεές από χώρες του NATO και, είναι ένα πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος με μέγιστη επιχειρησιακή εμβέλεια περίπου 160 χιλιομέτρων. Αυτό το σύστημα αεράμυνας, που κατασκευάζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι εξοπλισμένο με προηγμένες τεχνολογίες ραντάρ και πυραύλων, ικανό να αναχαιτίσει διάφορες αεροπορικές απειλές όπως τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, πυραύλους κρουζ και αεροσκάφη. Η Ελλάδα διαθέτει επίσης το σύστημα αυτό.
Διαβάστε περισσότερα για τους PATRIOT στην ανάλυση μας ΕΔΩ: