Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023

Νόβα Καχόβκα: Οι τελευταίες πληροφορίες για την καταστροφή του Φράγματος

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Σε μια καταστροφική εξέλιξη, το στρατηγικά σημαντικό φράγμα της Νόβα Καχόβκα στη νότια Ουκρανία καταστράφηκε τα ξημερώματα της Τρίτης. Η νότια στρατιωτική διοίκηση του ουκρανικού στρατού κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις για την καταστροφή του, ενώ ο τοποθετημένος από την Μόσχα, Ρώσος δήμαρχος της περιοχής την χαρακτήρισε ως Ουκρανική «τρομοκρατική ενέργεια».

Οι συνέπειες της καταστροφής του φράγματος οδήγησαν σε εκτεταμένες πλημμύρες, παγιδεύοντας δυνάμεις και από τις 2 πλευρές, δημιουργώντας προβληματισμό για τον υπεύθυνο της επίθεσης.

Η σημασία του φράγματος

Το φράγμα βρίσκεται στον ποταμό Δνείπερο (Dnipro), περίπου 30 χλμ. ανατολικά της πόλης της Χερσώνας και διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, άρδευσης και πόσιμου νερού σε μεγάλο τμήμα της νότιας Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της παράνομα προσαρτημένης χερσονήσου της Κριμαίας.

Επιπλέον, η δεξαμενή του φράγματος, με τεράστια χωρητικότητα νερού, είναι ζωτικής σημασίας για τα συστήματα ψύξης του πυρηνικού σταθμού Zaporizhzhia (Ζαπορίζια). Η καταστροφή του φράγματος εγείρει ανησυχίες για το ενδεχόμενο καταστροφικού ατυχήματος στον σταθμό, δεδομένων και των συνεχιζόμενων μαχών στην περιοχή.

Συνέπειες της καταστροφής του φράγματος

Τα αμέσως επακόλουθα της έκρηξης οδήγησαν σε ραγδαία άνοδο της στάθμης του νερού του Δνείπερου ποταμού, με αποτέλεσμα εκτεταμένες πλημμύρες. Αυτή η πλημμύρα έχει παγιδεύσει Ρωσικά στρατεύματα που βρίσκονταν σε νησιά ανατολικά της Χερσώνας, όπως καταγράφηκε σε βίντεο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ρώσοι στρατιώτες φαίνονται εγκλωβισμένοι και αναγκάζονται να αναζητήσουν καταφύγιο στα δέντρα, ενώ περιμένουν για εκκένωση. Οι σοβαρές πλημμύρες εμποδίζουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και επηρεάζουν την κίνηση των στρατευμάτων στην περιοχή.

Επιπλέον, η απώλεια του φράγματος επηρεάζει σοβαρά τον τοπικό πληθυσμό, διαταράσσοντας την πρόσβασή του σε ηλεκτρική ενέργεια, καταστρέφοντας γεωργικές εκτάσεις και αξιόπιστη παροχή πόσιμου νερού. Η περιοχή βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην υποδομή του φράγματος και η καταστροφή του θα φέρει αναμφίβολα σημαντικές δυσκολίες στις πληγείσες κοινότητες τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Μπαλάκι κατηγοριών

Οι ουκρανικές αρχές κατηγόρησαν τις ρωσικές δυνάμεις ότι σκόπιμα κατέστρεψαν το φράγμα. Η Ρωσία, από την άλλη πλευρά, ισχυρίζεται ότι στρατιωτικά πλήγματα της Ουκρανίας στην περιοχή προκάλεσαν ζημιές στις εγκαταστάσεις.

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα