Το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ) ανακοίνωσε στις 28 Φεβρουαρίου 2025 δύο προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για 2 προγράμματα που αφορούν μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας (USV) και συστήματα διοίκησης, ελέγχου και πληροφοριών με βάση τα διδάγματα των πρόσφατων διεθνών συγκρούσεων.
Οι δύο προκηρύξεις του ΕΛΚΑΚ
Οι προσκλήσεις σηματοδοτούν την υλοποίηση του ρόλου του ΕΛΚΑΚ ως αναθέτουσας αρχής για προγράμματα Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) στον τομέα της Άμυνας και Ασφάλειας. Συγκεκριμένα, αφορούν:
- Μη Επανδρωμένα Θαλάσσια Σκάφη Επιφανείας (USV)
- Ανάπτυξη Μη Επανδρωμένων Θαλασσίων Σκαφών Επιφανείας (USV) δύο (2) σχεδιάσεων, πολλαπλών διαμορφώσεων μάχης και επιτήρησης, τα οποία θα μπορούν να επιχειρούν εκτελώντας αυτόνομη ή ημιαυτόνομη πλοήγηση.
- Σύστημα Διαχείρισης Μάχης (ΣΔΜ)
- Ανάπτυξη Συστήματος Διαχείρισης Μάχης (ΣΔΜ) με αρχική εφαρμογή σε πλοίο τύπου «Κανονιοφόρος», το οποίο θα μπορεί να συνθέτει, τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και ως μέλος δικτύου, την τακτική εικόνα του θεάτρου επιχειρήσεων.
Δηλώσεις Δένδια & Τζωρτζάκη
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, χαρακτήρισε τις προκηρύξεις ως ορόσημο για τις ελληνικές αμυντικές δυνατότητες λέγοντας συγκεκριμένα:
«Η προκήρυξη των πρώτων δύο προσκλήσεων ενδιαφέροντος από το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας, είναι ένα ορόσημο για τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας μας. Η εγχώρια παραγωγή δυνατοτήτων στην άμυνα δεν αποτελεί μία δυνητική μας επιλογή, αλλά μία υπαρξιακή ανάγκη. Στην κατεύθυνση αυτή, η προκήρυξη αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την αλλαγή φιλοσοφίας, αλλά και πρακτικής, με την ανάπτυξη του οικοσυστήματος καινοτομίας. Στόχος είναι η Ελλάδα να σταματήσει να αγοράζει από το «ράφι» και να επιτύχει μια σημαντική αύξηση της συμμετοχής του ελληνικού αμυντικού οικοσυστήματος στο ΑΕΠ, από το 0,7% που βρίσκεται σήμερα.
Στόχος είναι επίσης, σε συνδυασμό με τα επόμενα σημαντικά βήματα που θα ακολουθήσουν σύντομα στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης «Ατζέντα 2030», η θωράκιση των Ενόπλων μας Δυνάμεων με τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, προκειμένου να εκπληρώσουν την αποστολή της διαφύλαξης της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας»
Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΚΑΚ, Παντελής Τζωρτζάκης, επισήμανε:
«Με μόλις 9 μήνες λειτουργίας, το ΕΛΚΑΚ ενεργοποιεί δυναμικά το εγχώριο οικοσύστημα αμυντικής καινοτομίας, παρέχοντας σημαντικές ευκαιρίες για τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων. Σήμερα λοιπόν, με τις ανακοινωθείσες προκηρύξεις είμαστε στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσουμε μια σημαντική ευκαιρία στο εγχώριο οικοσύστημα να συντρέξει πρωταγωνιστικά και περήφανα στο μεγάλο έργο εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων»
Επόμενα Βήματα
Το ΕΛΚΑΚ σχεδιάζει όπως αναφέρει νέες προσκλήσεις ενδιαφέροντος στο άμεσο μέλλον, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ατζέντα 2030» του ΥΠΕΘΑ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τις τρέχουσες προσκλήσεις και τη διαδικασία υποβολής προτάσεων στην επίσημη ιστοσελίδα του ΕΛΚΑΚ.