Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024

Φρεγάτες κλάσης Ύδρα (ΜΕΚΟ-200ΗΝ): Η αιχμή του δόρατος του Πολεμικού Ναυτικού

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Το σημερινό άρθρο της στήλης μας «Ναυτική Κυριακή» θα είναι αφιερωμένο στις φρεγάτες κλάσης “‘Υδρα” (γνωστές και ως ΜΕΚΟ-200ΗΝ), οι οποίες αποτελούν την αιχμή του δόρατος της Διοίκησης Φρεγατών.

Συγκεκριμένα, 4 πλοία του τύπου υπηρετούν στο ΠΝ με τις επωνυμίες Φ/Γ Ύδρα, Φ/Γ Ψαρά, Φ/Γ Σαλαμίς και Φ/Γ Σπέτσαι.

Πρόγραμμα ναυπήγησης

Η ναυπήγηση των φρεγατών ΜΕΚΟ πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος εκσυγχρονισμού του στόλου φρεγατών της Ελλάδας, με την συμφωνία να υπογράφεται το 1988 και την ναυπήγηση να ανατέθεται στην Blohm & Voss.

Το πρώτο πλοίο που καθελκύστηκε ήταν η Φ/Γ Ύδρα, από την οποία πήρε το όνομά της και η εν λόγω κλάση. Το πλοίο τελικά παραδόθηκε τον Οκτώβριο του 1992.

Ακολούθησαν οι υπόλοιπες 3 φρεγάτες με τις παραδόσεις να ολοκληρώνονται το 1998.

Τεχνικά χαρακτηριστικά και οπλισμός

Φρεγάτες κλάσης Ύδρα (ΜΕΚΟ - HN200): Η αιχμή του δόρατος του Πολεμικού Ναυτικού - NEMESIS HD
PHOTO: ΓΕΝ

Πρόκειται για πλοία πολλαπλών ρόλων με αυξημένες για την εποχή τους δυνατότητες. Συγκεκριμένα, έχουν μήκος 117m, πλάτος 14,8m και πλήρες εκτόπισμα 3.350 τόνων.

Χρησιμοποιούν σύστημα πρόωσης τύπου CODOG (Combined Diesel Or Gas) το οποίο αποτελείται από 2 αεροστρόβιλους LM2500 και 2 diesel MTU20V, επιτρέποντας τα να ξεπεράσουν την ταχύτητα των 30 κόμβων. Ακόμα, με την οικονομικότερη ταχύτητα των 16 κόμβων ανά ώρα μπορούν να καλύψουν 4.100 ναυτικά μίλια. Τέλος, το πλήρωμά τους ανέρχεται στα 175 άτομα.

Αναφορικά με τον οπλισμό, τα πλοία είναι εξοπλισμένα με 1 πυροβόλο των 127mm, 8 αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon, 16 κατευθυνόμενα βλήματα επιφανείας – αέρος ESSM και 6 τορπιλοσωλήνες MK-32. Για την αυτοπροστάσια τους, φέρουν δύο συστήματα CIWS Phalanx και εκτοξευτές decoy τύπου SLQ-25 και SCLAR. Τέλος, μπορούν να φιλοξενήσουν δύο ελικόπτερα S-70 Aegean Hawk.

Hλεκτρονικά συστήματα

Οι Ελληνικές ΜΕΚΟ φέρουν radar εναέριας έρευνας τύπου Signaal MW08 και έρευνας επιφανείας τύπου Signaal DA08. Ακόμα, είναι εξοπλισμένες με 2 radar ελέγχου πυρός STIR, 2 radar Signaal Mk 73 Mod 1 για την χρήση των πυραύλων ESSM και με radar πλοήγησης Racal Decca 2690 BT.

Επιπλέον, διαθέτουν συστήματα ESM και ECM για παρεμβολές και υποκλοπές ενώ μπορούν να εντοπίζουν και υποβρύχιες απειλές κάνοντας χρήση του sonar HM/VDS DE 1160. Tέλος, είναι εξοπλισμένες με το Σύστημα Διαχείρισης Μάχης STACOS.

Το μέλλον των ΜΕΚΟ

Φρεγάτες κλάσης Ύδρα (ΜΕΚΟ - HN200): Η αιχμή του δόρατος του Πολεμικού Ναυτικού - NEMESIS HD
Standing NATO Mine Countermeasures Group 2 Flagship Greek Frigate HS Spetsai in the Red Sea while transiting to the Persian Gulf on Operation INAS BAHR (Friendly Seas), (Photo by 2nd Lt. Gianpiero Sanna ITA Navy (SNMCMCG2 PAO)

Σύμφωνα με δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του ΥΕΘΑ Νίκου Παναγιωτόπουλου, το Πολεμικό Ναυτικό θέλει να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό των εν λόγω φρεγατών παρά το γεγονός ότι αυτό έπρεπε να γίνει αρκετά χρόνια πριν, αποσκοπώντας στην κάλυψη των επιχειρησιακών του απαιτήσεων.

Επίλογος

Οι φρεγάτες ΜΕΚΟ είναι ακόμη σημαντικές για το Πολεμικό Ναυτικό και ο εκσυγχρονισμός θα τις επιτρέψει να είναι αξιόμαχες για αρκετά ακόμα χρόνια. Εφόσον το επιτρέπει ο προϋπολογισμός, οφείλουμε να προχωρήσουμε στην ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών όπως loitering munitions και αντιπλοϊκούς πυραύλους νέας γενιάς.

Copyright: Απαγορεύετε η αντιγραφή χωρίς άδεια του NEMESIS HD.

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα