Saab GlobalEye: το σύγχρονο AWACS της Σουηδίας 

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Σε προηγούμενο άρθρο μας, εξετάσαμε τα αεροσκάφη Swordfish της SAAB ως τον ενδεικτικό αντικαταστάτη των Ελληνικών ΑΦΝΕ P-3B Orion.

Στο σημερινό μας άρθρο θα παραμείνουμε στην Σουηδική εταιρεία και θα κάνουμε ένα αφιέρωμα στα αεροσκάφη AWACS τύπου «Global Eye» που κατασκευάζει. 

Όπως είχαμε ενημερώσει και στο Nemesis.HD, τα εν λόγω αεροσκάφη είχαν παρουσιαστεί σε Επιτελείς του ΓΕΑ το περασμένο καλοκαίρι, οπότε δεν θα ήταν τυχαία η επιλογή τους για την αντικατάσταση των EMB-145H της ΠΑ. 

Τεχνικά χαρακτηριστικά και ρόλοι

Το SAAB GlobalEye είναι ένα υπερσύγχρονο Αερομεταφερόμενο Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ/AEW&C) πολλαπλών ρόλων, το οποίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως “συνεργάτης” των Swordfish. Και τα δύο αεροσκάφη βασίζονται στο γνωστό τζετ Global 6000, επομένως, τα τεχνικά χαρακτηριστικά και οι πτητικές τους επιδόσεις είναι ίδιες.

Το GlobalEye μπορεί να αναλάβει τον εντοπισμό εναέριων, θαλάσσιων και χερσαίων στόχων με τα ισχυρότατα radar που διαθέτει, τα οποία θα αναλύσουμε παρακάτω.

Συγκεκριμένα, μπορεί να εντοπίσει βαλλιστικούς πυραύλους και να ταυτοποιήσει αντικείμενα από μεγάλες εμβέλειες. Επιπλέον, διαθέτει αυξημένες δυνατότητες επιτήρησης θαλάσσιων ζωνών καθώς και επιχείρησης σε περιβάλλοντα όπου είναι ανεπτυγμένα συστήματα Ηλεκτρονικού Πολέμου και παρεμβολείς.

Saab GlobalEye: το σύγχρονο AWACS της Σουηδίας
Photo by SAAB

Ηλεκτρονικά συστήματα

Το αεροσκάφος χρησιμοποιεί δύο υπερσύγχρονα radar AESA. Το πρώτο είναι το Erieye ER συχνότητας S και εμβέλειας 450-550χλμ για εναέριους στόχους ενώ το δεύτερο είναι το radar θαλάσσιας επιτήρησης Seaspray 7500E συχνότητας Χ και εμβέλειας 590χλμ.

Το τελευταίο διαθέτει λειτουργία παρακολούθησης και στόχων εδάφους.

Επιπλέον, ενσωματώνει πληθώρα αισθητήρων για αποστολές συλλογής πληροφοριών και έρευνας – διάσωσης, δορυφορικές επικοινωνίες, σύγχρονο σύστημα διοίκησης και ελέγχου, αναγνώρισης φίλου ή εχθρού και σύστημα αυτόματης ταυτοποίησης.

Η άμυνα του αεροσκάφους βασίζεται σε προηγμένο σύστημα αντιμέτρων και παρεμβολών, το οποίο λειτουργεί αυτόνομα. 

Χειριστές του Global Eye

Πέρα από την Σουηδία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν αποκτήσει τρία αεροσκάφη του τύπου στο πλαίσιο συμφωνίας 1.53 δισεκατομμυρίων ευρώ. Δύο ακόμα αεροσκάφη θα παραδοθούν το 2025.

Επίλογος

Η συγκρότηση μιας Μοίρας αποτελούμενης από αεροσκάφη GlobalEye και Swordfish θα προσέδιδε στην Ελλάδα πρωτόγνωρες δυνατότητες εντοπισμού και κρούσης στόχων στο πεδίο της ανατολικής Μεσογείου και όχι μόνο.

Πρόκειται για ολοκληρωμένες λύσεις υψηλής τεχνολογίας, τις οποίες τα στελέχη της ΠΑ και του ΠΝ σίγουρα θα εκτιμούσαν. 

Πρόσφατα

ΕΚΤΑΚΤΟ: Νεκροί Ρώσοι στρατιώτες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ (Αρτσάχ) μετά από ενέδρα

Ένα όχημα που μετέφερε στρατιώτες της Ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης...

Κλοπή Merkava από στρατιωτική βάση στο Ισραήλ

Σε μια παράξενη είδηση, ένα εκτός υπηρεσίας άρμα μάχης...

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Πύραυλος METEOR: Ασφυκτικό «no escape zone» για κάθε αντίπαλο του

Το σημερινό άρθρο της στήλης μας «Αεροπορική Τρίτη», θα...

Η καταστροφή των Τουρκικών Leopard-2A4 στην μάχη της Αλ Μπαμπ

Σε αυτό το άρθρο, θα προσπαθήσουμε να θυμηθούμε τα...