Al Zubarah / Doha Class του Ναυτικού του Κατάρ
Το Κατάρ επέλεξε αυτή την κλάση κορβετών το 2017 ως μέρος μίας μεγαλύτερης συμφωνίας. Η συμφωνία αυτή συνολικού κόστους περίπου 5 δισ. εκτός των 4 κορβετών περιλαμβάνει επίσης ένα LPD και 2 παράκτια περιπολικά (OPV).
Κορβέτα αεράμυνας περιοχής
Ο βασικός ρόλος που θα αναλάβουν οι Doha για το ναυτικό του Κατάρ είναι η Α/Α περιοχής. Ο συνδυασμός του ραντάρ Kronos μαζί με τους 16 Aster-30 Block 1NT, καθώς και το RAM, θυμίζει πλοία ανάλογου ρόλο αλλά μεγαλύτερου εκτοπίσματος όπως οι FREMM.
Βασικά χαρακτηριστικά
Το πλοίο έχει μήκος 107 μέτρων και πλάτος 14,7 μέτρων. Εκτοπίζει περίπου 3.250 τόνους νερού ενώ έχει αυτονομία 3 εβδομάδων. Για την πρόωση κάνει χρήση CODAD (Combined Diesel And Diesel).
Πετυχαίνει μέγιστη ταχύτητα 28 κόμβων ενώ έχει μέγιστη εμβέλεια μεγαλύτερη των 3.500 ναυτικών μιλίων με ταχύτητα 15 κόμβων.
Ο οπλισμός
Όπως είναι αναμενόμενο το OTO Melara 76mm είναι το κύριο πυροβόλο του πλοίο ενώ παράλληλα υπάρχουν και 2 RWS των 30 χιλιοστών.
Οι προαναφερθείς Aster-30 και το RAM αναλαμβάνουν την άμυνα του πλοίου από τις εναέριες απειλές.
Ο πύραυλος επιφανείας-επιφανείας που εξοπλίζει τις Doha είναι ο γνωστός μας Exocet MM-40 Block 3.
Αισθητήρες
Το πλοίο έχει ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου (EW) χωρίς καμία έλλειψη καθώς και ολοκληρωμένη σουίτα αισθητήρων με το το Kronos ως το ραντάρ.
Το σύστημα διαχείρισης μάχης (ΣΔΜ) που έχει ενσωματωθεί είναι το ιταλικό Athena.
Η βασική του έλλειψη έρχεται στον τομέα του ανθυποβρυχικού πολέμου.
Την δουλεία αυτή θα την αναλάβει το οργανικό ελικόπτερο με αποτέλεσμα από το πλοίο να λείπει το σόναρ γάστρας ενώ στην θέση αυτού υπάρχει ένα μικρότερο αποφυγής ναρκών και εμποδίων, το THESAN της Leonardo.
Για την αυτοάμυνα από υποβρύχια βασίζεται σε ένα συρόμενο σύστημα εντοπισμού τορπιλών καθώς και δολώματα.
FCx-30 για το ελληνικό πολεμικό ναυτικό
Η πρώτη φορά που είδαμε επίσημα την Doha/FCx-30 ως επιλογή για το πρόγραμμα κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού ήταν στην κοινή εκδήλωση ONEX-Ficantieri για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.
Σίγουρα ο εξοπλισμός του πλοίου θα μοιράζεται αρκετά κοινά στοιχεία με την Doha του Κατάρ αφήνοντας όμως περιθώριο για αλλαγές.
Θα μπορούσαμε να περιμένουμε το μεγαλύτερο μέρος του οπλισμού να παραμείνει ως έχει εκτός ίσως από τους αντιαεροπορικούς πυραύλους για να περιοριστεί το κόστος.
Εκτός των Aster-30 δεν θα ήταν απίθανο να δούμε VL-MICA(-NG) ή τους ιταλικούς CAMM-ER/Albatros-NG ως το βασικό Α/Α βλήμα.
Σύμφωνα με την παρουσίαση αυτή το πλοίο μπορεί να αναλάβει οποιαδήποτε αποστολή από την αεράμυνα περιοχής μέχρι και ανθυποβρυχιακό πόλεμο, με πλήρης σουίτα διπλών σόναρ.
Ναυπήγηση στην Ελλάδα
Η εταιρεία προσφέρει κανονικά ναυπήγηση των πλοίων στην Ελλάδα, όχι όμως όλων. Μέχρι να ολοκληρωθεί το θέμα των ναυπηγείων, εκτός της αγοράς και της εξυγίανσης υπάρχει και το θέμα της αναβάθμισης των υποδομών, 1 ή 2 πλοία μπορούν ναυπηγηθούν στο εξωτερικό και τα εναπομείναντα στην χώρα μας.
Η Ευρωκορβέτα στον ορίζοντα
Παράλληλα το σχέδιο αυτό δεν μας απασχολεί μόνο για το πρόγραμμα των κορβετών. Με βάση όσα είναι γνωστά και η EPC/MMPC (EuroPatrolCorvette/MultiPurposeCorvette) θα είναι εκδοχή/βασισμένη στην οικογένεια των FCx/Doha.
Οι δηλώσεις του ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλου θέτουν ως στόχο η χώρα μας να είναι παραγωγός των πλοίων και όχι μόνο αγοραστής.
Προφανώς η απόκτηση των FCx-30 λειτουργεί διπλά.
Πρώτων σαν “παραθυράκι” για την απόκτηση πλοίων πολύ κοντά στις MMPC, αν όχι ίδια, συντομότερα μιας και οι παραδώσεις του προγράμματος PESCO τοποθετούνται στο τέλος της δεκαετίας.
Δεύτερων σαν ένα crash test για την ικανότητα των ναυπηγείων να κατασκευάσουν πλοία του μεγέθους αυτού και παράλληλα αυτή η ικανότητα μπορεί να αξιοποιηθεί με μεγαλύτερη ευκολία στην ναυπήγηση πλοίων με τις ομοιότητες που θα μοιράζονται FCx-30 και MMPC.
Συμπέρασμα
Η FCx-30, καθώς και η οικογένεια των FCx συνολικά, αποτελεί σίγουρα μια δυνατή υποψηφιότητα για τον διαγωνισμό κορβετών. Ενώ στην καταριανή διαμόρφωση λογικά δεν ικανοποιεί πλήρως το Π.Ν. με τις ανάλογες αλλαγές μπορεί να ικανοποιήσει όλα τα κριτήρια.
Με την Ελλάδα να είναι στο πρόγραμμα της MMPC το σχέδιο αυτό θα συνεχίσει να μας απασχολεί στο κοντινό μέλλον.
Η εμπλοκή της Ελευσίνας στο όλο πρόγραμμα αποτελεί παράγοντα που ίσως αλλάξει ισορροπίες.
Διαβάστε περισσότερα άρθρα του Βασίλης Κ.
Η άποψη του αρθρογράφου δεν εκφράζει απαραίτητα το http://NEMESISHD.GR και δημοσιεύεται στα πλαίσια της ελευθερίας της έκφρασης.
Φωτογραφία: FINCANTIERI
Copyright: Απαγορεύεται η αντιγραφή του κειμένου χωρίς άδεια απο το NEMESIS HD.