Τα EMB-145 AEW&C ή αλλιώς ΑΣΕΠΕ (Αεροφερόμενα Συστήματα Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου) είναι στην κυριολεξία τα μάτια και τα αυτιά της Πολεμικής Αεροπορίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Συγκεκριμένα τα ΑΣΕΠΕ Erieye EMB-145 AEW&C..
είναι εναέριες πλατφόρμες Διοίκησης και Ελέγχου (Command & Control – C2) με δυνατότητα υποστήριξης αεροπορικών και ναυτικών επιχειρήσεων οπου απαιτηθεί και μπορεί να ειναι ιδιαίτερα χρήσιμο στο συντονισμό και διακλαδικών επιχειρήσεων των Ελληνικών δυνάμεων.
Η 380 Μοίρα Αερομεταφερόμενου Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης & Ελέγχου (380 Μ. ΑΣΕΠΕ) “Ουρανός” έχει υπο την δοικησή της τα 4 ΑΣΕΠΕ που διαθέτει η χώρα και ειναι μία απο τις σημαντικότερες μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς έχει ως αποστολή την άρτια οργάνωση και τη βέλτιστη αξιοποίηση του προσωπικού και των μέσων που της έχουν διατεθεί, προκειμένου να συμβάλλει στην ενίσχυση του Συστήματος Αεροπορικού Ελέγχου (ΣΑΕ) και επιπρόσθετα στην υποστήριξη των αεροπορικών και διακλαδικών επιχειρήσεων σύμφωνα με τα υφιστάμενα επιχειρησιακά σχέδια και το Αεροπορικό Δόγμα.
Μετά την εκπαίδευση του προσωπικού τα ΑΣΕΠΕ συμμετείχαν για πρώτη φορά απο τις 22 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου 2008 στην διακλαδική εθνική άσκηση μετα στρατευμάτων ΤΑΜΣ ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2008 δείχνοντας τις δυνατότητες τους.
Στις 12 Φεβρουαρίου 2009 ακολούθησε η επίσημη τελετή ένταξης των τεσσάρων αεροσκαφών ΕΜΒ-145Η στην δύναμη της Πολεμικής Αεροπορίας.
Σημαντική αναφορά στα Ελληνικά ΑΣΕΠΕ έδωσαν ξένα media όταν το 2011 ενα ελληνικό EMB-145-H αναπτύχθηκε για την εκτέλεση αποστολών AEW στο πλαίσιο της επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Λιβύη κατα την διάρκεια του εμφύλιου πολέμου της Λιβύης.
Τα ΑΣΕΠΕ έχουν επταμελές (7) πλήρωμα που αποτελείται απο 2 χειριστές και 5 επιχειρησιακό πλήρωμα, μπορούν να φτάσουν ώς και τα 30,000 πόδια και η μέγιστη ταχύτητα τους ειναι τα 0,75 Mach.
Το ραντάρ Doppler νέας γενιάς ERIEY είναι το κύριο σύστημα της αποστολής του αεροσκάφους EMB 145 AEW&C.
Αυτό το εξαιρετικό σύστημα ραντάρ μπορεί να ανιχνεύσει και να εντοπίσει στόχους αέρος και θάλασσας στον ορίζοντα και πέραν αυτού, με εμβέλεια περίπου 450 χιλιομέτρων.
Η εμβέλεια ανίχνευσης ενός στόχου μεγέθους μαχητικού αεροσκάφους είναι περίπου τα 350 χιλιόμετρα.
Όπως αναφέρει η Πολεμική Αεροπορία το αεροσκάφος δύναται να εκτελέσει τις εξής αποστολές:
- Δημιουργία διευκρινισμένης εικόνας αέρος και επιφανείας.
- Ανταλλαγή πληροφοριών (μέσω DATA LINK & VOICE) με Μονάδες Αεράμυνας και ΠΝ.
- Έλεγχος Α/Φ αεράμυνας και υποστήριξη επιθετικών επιχειρήσεων.
- Υποστήριξη των διαδικασιών ελέγχου εκπομπών (Emission Control – EMCON) των επιγείων Radars καθώς και των Μονάδων επιφανείας.
- Συλλογή και καταγραφή ηλεκτρονικών πληροφοριών (ESΜ – ELINT).
- Παροχή αεροναυτιλιακής βοήθειας.
- Υποστήριξη των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης.