Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023

Saab Swordfish: Ένας ιδανικός αντικαταστάτης των Ελληνικών P-3 Orion

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Η αναβάθμιση των τεσσάρων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3B Orion είναι ένα από τα πιο πολυσυζητημένα αμυντικά προγράμματα της χώρας.

Δεδομένου ότι το συμβόλαιο αξίας 500 εκατομμυρίων ευρώ υπεγράφη το 2015 και ακόμη δεν έχουμε λάβει ούτε ένα εκσυγχρονισμένο αεροσκάφος, μας δημιουργείται το ερώτημα εάν ήταν σώφρον να επενδυθεί ένα τόσο μεγάλο ποσό σε αεροσκάφη της δεκαετίας του΄60.

Στο σημερινό άρθρο λοιπόν θα εξετάσουμε το αεροσκάφος ναυτικής περιπολίας Swordfish της Σουηδικής εταιρείας Saab ως τον πιθανό αντικαταστάτη των P-3 του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Ρόλος και δυνατότητες

To Swordfish είναι ένα σύστημα πολλαπλών ρόλων σχεδιασμένο ειδικά για επιχειρήσεις σε θαλάσσιο περιβάλλον. Ανάλογα με τις ανάγκες του χρήστη, ως πλατφόρμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ελικοφόρο αεροσκάφος Bombardier Q400 ή το τζετ Global 6000.

Saab Swordfish: Ένας ιδανικός αντικαταστάτης των Ελληνικών P-3 Orion - NEMESIS HD
PHOTO: SAAB

Συγκεκριμένα, το Swordfish δύναται να αναλάβει αποστολές πολέμου επιφανείας, ανθυποβρυχιακού πολέμου, συλλογής πληφοριών, έρευνας – διάσωσης και επιτήρησης ΑΟΖ.

Γενικά χαρακτηριστικά και πτητικές επιδόσεις

Το Global 6000 Swordfish είναι ένα αεροσκάφος μήκους 30μ και με άνοιγμα πτερύγων μήκους 28μ.

Κάνοντας χρήση 2 κινητήρων turbofan Rolls-Royce BR710A2-20 μπορεί να αναπτύξει τελική ταχύτητα 830km την ώρα. Ακόμη, μπορεί να ίπταται για περισσότερες από 8 ώρες και να επιχειρεί σε εμβέλεια 1.850χλμ και σε υψόμετρο των 11χλμ.

Ηλεκτρονικά συστήματα και οπλισμός

Το αεροσκάφος φέρει το υπερσύγχρονο radar AESA Seaspray 7500E εμβέλειας 590χλμ της Ιταλικής Leonardo καθώς και πληθώρα ηλεκτροπτικών/υπέρυθρων και λέιζερ αισθητήρων. Όλα αυτά του προσδίδουν πρωτόγνωρες δυνατότητες εντοπισμού εχθρικών στόχων από μεγάλη απόσταση με υψηλή ποιότητα εικόνας.

Aκόμα, είναι εξοπλισμένο με συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και με σύγχρονο ESM, το οποίο το προστατεύει από παρεμβολές. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι ενσωματώνει σύστημα αυτόματης στοχοποίησης, αναγνώρισης φίλου – εχθρού και επικοινωνίες SATCOM.

Αναφορικά με τον οπλισμό, η Saab αναφέρει ότι μπορεί να μεταφέρει αντιπλοϊκούς πυραύλους RBS-15 βεληνεκούς άνω των 200χλμ, 6 τορπίλες και 200 ηχοσημαντήρες με τους οποίους μπορεί να ανισχεύσει υποβρύχια τύπου AIP.

Τιμή

Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, η μονάδα ανέρχεται στα 80 εκατομμύρια ευρώ ενώ το κόστος ανέρχεται στα 140 εκατομμύρια με πλήρη φόρτο όπλων και ανταλλακτικών.

Τελικά συμπεράσματα

Saab Swordfish: Ένας ιδανικός αντικαταστάτης των Ελληνικών P-3 Orion - NEMESIS HD
PHOTO: SAAB

Το Saab Swordfish αποτελεί ένα σύγχρονο αεροσκάφος το οποίο μπορεί να «απογειώσει» τις δυνατότητες της Μοίρας Αεροσκαφών του Πολεμικού Ναυτικού ως αντικαταστάτης των P-3 Orion. Το χαμηλό κόστος απόκτησής σε συνδυασμό με το επίσης χαμηλό κόστος συντήρησης το αναδεικνύει σε ιδανική επιλογή και ισχυρό asset για την Ελλάδα, η οποία στο μέλλον θα αντιμετωπίζει 6 σύγχρονα Τουρκικά υποβρύχια Type 214.

Copyright: Απαγορεύετε η αντιγραφή χωρίς άδεια του NEMESIS HD.

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα