Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε χθές στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Υπουργό Άμυνας της Ιταλίας Guido Crosetto σε μια κίνηση που δείχνει την όλο και αυξανόμενη συνεργασία και προσπάθεια συντονισμού της Ελλάδας με την Ιταλία με το μενού να εικάζεται ότι περιελάμβανε τόσο το πρόγραμμα κορβετών, την αμυντική συνεργασία και τα C-130.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μαξίμου:
«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν Ελλάδα και Ιταλία σε τομείς όπως το Μεταναστευτικό και η ασφάλεια και τα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης της συνεργασίας στις προκλήσεις αυτές, καθώς και στον τομέα της Άμυνας» καταλήγει η ανακοίνωση.
Η Ιταλία τα τελευταία χρόνια έχει εδραιωθεί ξανά σε μια μεγάλη αμυντική βιομηχανία ειδικά στον ναυτικό τομέα, προσφέρωντας και στην Ελλάδα σειρά εξοπλιστικών λύσεων τις οποίες είδαμε και κατά την διάρκεια του προγράμματος απόκτησης νεών φρεγατών για το Πολεμικό Ναυτικό και ακόμα πιο έντονα στο πρόγραμμα που εξελίσσεται αυτήν την στιγμή για την προμήθεια νέων κορβετών για το Πολεμικό Ναυτικό
Η πρόταση της Ιταλίας για τις Κορβέτες
Η Ιταλία έχει μπεί δυναμικά στο πρόγραμμα Κορβετών του ΠΝ με την πρόταση της να είναι στις τελικές επιλογές που διαθέτει η ηγεσία προς επιλογή μεταξύ DOHA (FCx-30) και Gowind.
H πρώτη φορά που είδαμε επίσημα την Ιταλική κορβέτα κλάσης Doha/FCx-30 ως επιλογή για το πρόγραμμα κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού ήταν στην κοινή εκδήλωση ONEX-Ficantieri για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.
Παράλληλα, η Fincantieri έχει υπογράψει, μνημόνια κατανόησης (MoU) με αριθμό πιθανών νέων προμηθευτών στο πλαίσιο της υψηλού επιπέδου διαδικασίας που ακολουθεί το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την ναυπήγηση τεσσάρων κορβετών και την ολοκληρωμένη παροχή υποστήριξης (ILS & ISS).
Η λύση για τα C-130
Η Ιταλία φένεται ότι απαντά θετικά στις ερωτήσεις της Ελλάδας περί διαθεσιμότητας πώλησης μεταχειρισμένων C-130J σε αδιευκρίνηστο αριθμό κατί το οποίο θα δώσει λύση στο τεράστιο πρόβλημα με τα μεταγωγικά της Πολεμικής Αεροπορίας μας.
Αμυντική συμφωνία ή ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής
Στόχος όπως έχει δηλώσει αρκετές φορές ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος είναι η υπογραφή εξοπλιστικών συμφωνίων σε συνδιασμό με αμυντικές συμφωνίες ή ακόμα καλύτερα ρητρών αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής στα πρότυπα της συμφωνίας με την Γαλλία.
Δεν φαίνεται απίθανο η Ιταλία να προσθέτει μια αντίστοιχη τέτοια συμφωνία στην Ελλάδα με στόχο τόσο την εδραίωση της συνεργασίας όσο και της ανάληψης μέρους των εξοπλιστικών προγραμμάτων και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.
Πείτε μας την γνώμη σας στα σχόλια!