Σε μια πολύ σημαντική εξέλιξη, για τη δύναμη των ενόπλων δυνάμεων μας, απαντήθηκε (μάλλον ανεπίσημα σύμφωνα με πηγές) από τις Ηνωμένες Πολιτείες το αίτημα της Ελληνικής πλευράς για την προμήθεια διαθέσιμων μέσω EDA από τα αποθέματα του Αμερικανικού στρατού, Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης M2A2 Bradley στην έκδοση ODS.
Η απάντηση αναφέρει ότι η χώρα μας μπορεί να προμηθευτεί εως και 300 τεθωρακισμένα του τύπου στην κατάσταση που βρίσκονται αποθηκευμένα (as is where is).
Κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου το 1991, μια εξειδικευμένη έκδοση του M2 Bradley, γνωστή ως «Επιχείρηση Καταιγίδα της Ερήμου» (Operation Desert Storm – ODS) αναπτύχθηκε ειδικά για τις μάχες στην περιοχή αυτή.
Η έκδοση ODS του M2 Bradley έχει μια σειρά από σημαντικές αναβαθμίσεις που το κάνουν να ξεχωρίζει από τις προηγούμενες εκδόσεις του.
Οι βελτιώσεις “Operation Desert Storm” και “Operation Desert Storm-Engineer” βασίστηκαν σε διδάγματα που αντλήθηκαν κατά τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου το 1991.
Οι σημαντικές βελτιώσεις περιελαμβάνουν έναν μετρητή απόστασης λέιζερ (ELRF), ένα σύστημα τακτικής πλοήγησης (TACNAV) που ενσωματώνει το Precision Lightweight GPS Receiver (PLGR) και το Digital Compass Systems (DCS), μια συσκευή αντιμέτρων πυραύλων που έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει αντιαρματικούς πυραύλους πρώτης γενιάς και το Σύστημα Πληροφοριών Διοίκησης Πεδίου Μάχης (Force XXI Battle Command Brigade and Below (FBCB2)).
Το εσωτερικό βελτιώθηκε περαιτέρω και προστέθηκε ένα σύστημα θερμικής απεικόνισης για τον οδηγό. Η ομάδα πεζικού αυξήθηκε σε επτά άνδρες, έξι από τους οποίους κάθονται ο ένας απέναντι από τον άλλο σε δύο πάγκους 3 ατόμων στο χώρο επιβατών, με τον έβδομο στη θέση πίσω από τον πυργίσκο.
Μετα την απόσυρση του πυραύλου Dragon, το όχημα εχει τη δυνατότητα να φέρει μερικούς αντιαρματικούς πυραύλους Javelin εσωτερικά για το πλήρωμα, πέρα από τον TOW-2 εκτοξετή και το 25mm πυροβόλο που διαθέτει.
Αυτή είναι μια από τις πιο αξιοσημείωτες πτυχές της συνολικής σχεδίασης του οχήματος.
Παρόλο που το M2A2 Bradley έχει υποστεί μια σταθερή ροή βελτιώσεων κατά τη διάρκεια της επιχειρησιακής ζωής του, το M2A2 Bradley ODS συνεχίζει να αποτελεί βασικό συστατικό του αποθέματος τεθωρακισμένων οχημάτων του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών και ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Συνεπώς, η προοπτική ένταξης του στον Ελληνικό Στρατό είναι θετική, αρκεί τα οχήματα να βρίσκονται σε καλή κατάσταση και να υπάρχει ένα βάσιμο πλάνο αναβαθμίσεων ώστε να διατηρρηθεί το επίπεδο μαχητικότητας τους.
Πείτε μας την γνώμη σας στα σχόλια!