Στην Eurosatory 2022, Rheinmetall και KNDS, κοινοπραξία KMW και Nexter, άνοιξαν τα χαρτιά τους για το μέλλον των αρμάτων.
Ανάμεσα στα άρματα μάχης KF-51 και EMBT υπάρχουν τόσο διαφορές αλλά και σημεία ταύτισης.
Ξεκινώντας με το KF-51, το να πούμε ότι μονοπώλησε το ενδιαφέρον είναι λίγο. Βασικό στοιχείο της σχεδίασής του είναι ότι η ανάπτυξη έγινε γύρω από τις καινοτομίες του και όχι αντίστροφα.
Ο οπλισμός του Panther. Το KF-51 θα εξοπλιστεί με το πυροβόλο FGS των 130 χιλιοστών, σαφής αναβάθμιση της δύναμης πυρός του. Αυτό όμως έχει ως αποτέλεσμα 2 αναγκαίους συμβιβασμούς.
Το μέγεθος των νέων πυρομαχικών, περίπου κατά 1/3 μακρύτερα και βάρους από 32 μέχρι 40 κιλά ανάλογα το βλήμα, καθιστά την χρήση αυτόματου γεμιστή αναγκαία.
Τα εν λόγω βλήματα θα είναι τα κλασικά APFSDS αλλά σε αυτά θα προστεθούν και βλήματα ρυθμιζόμενου σημείου πυροδότησης πολλαπλού ρόλου, HEMP.
Ο συνδυασμός του νέου πυροβόλου και νέων βλημάτων οδηγεί στην αύξηση του δραστικού βεληνεκούς του άρματος κατά 50%, σε σχέση με τα πυροβόλα των 120χιλ.
Ο δεύτερος περιορισμός έρχεται στον αριθμό βλημάτων που μεταφέρει. Ο αυτόματος γεμιστής έχει 20 βλήματα σε ετοιμότητα, στο πίσω μέρος του πύργου. Δεν έχει υπάρξει αναφορά για αποθήκη πυρομαχικών στο σκάφος.
Το χαρακτηριστικό που κέντρισε το ενδιαφέρον πολλών, και όχι άδικα, είναι η δυνατότητα χρήσης των HERO 120. Αν επιλεγεί, η εγκατάσταση του τετραπλού εκτοξευτή μειώνεται ο φόρτος των βλημάτων σε μόνο 10.
Εκτός των παραπάνω, ο οπλισμός περιλαμβάνει συζυγές πολυβόλο των 12,7 χιλιοστών και RCWS Natter των 7,62 στο πίσω μέρος του πύργου ενώ παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο χρήσης και άλλων RCWS. Σύμφωνα με την Rheinmetall, ο ρόλος του θα είναι η εγγύς προστασία του άρματος από επίγειες και εναέριες απειλές.
Το πλήρωμα στο KF-51. Αυτή τη φορά η γερμανική εταιρία απομακρύνεται από το 4μελές πλήρωμα. Στην απλούστερη μορφή το άρμα για να επιχειρήσει χρειάζεται 3 άτομα. Στον πύργο βρίσκονται αρχηγός άρματος και πυροβολητής ενώ στο σκάφος ο οδηγός.

Αν απαιτηθεί, στο πλήρωμα προστίθεται πάλι τέταρτο μέλος, στην αριστερή πλευρά, του σκάφους για την χρήση των περιφερόμενων πυρομαχικών και των υπόλοιπων μη-επανδρωμένων μέσων.
Παράλληλα, εκτός του χειριστή των παραπάνω συστημάτων, η θέση αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί και από κάποιον αξιωματικό του σχηματισμού.
Ενδιαφέρον έχει αν με την απουσία τέταρτου μέλους γίνει δυνατή η αποθήκευση παραπάνω βλημάτων στο εμπρόσθιο αριστερό μέρος του άρματος.
Μεγάλη έμφαση δόθηκε στον όγκο πληροφοριών διαθέσιμο στο πλήρωμα για την κατάσταση στο πεδίο μάχης.
Ο αρχηγός του άρματος μάχης έχει στην διάθεσή του το πανοραμικό οπτικό SEOSS 2, αισθητήρες που καλύπτουν όλοι την περίμετρο του άρματος καθώς και “μάτια στον ουρανό” με την χρήση μικρού τετρακοπτέρου. Γεγονός με μεγάλη αξία για το σύγχρονο πεδίο μάχης.
Για χρήση από τον πυροβολητή αξιοποιείται το EMES 15.
Αρχηγός και πυροβολητής μπορούν ανά πάσα στιγμή να εμπλέξουν ταυτόχρονα και ανεξάρτητα στόχους.
Η προστασία του άρματος. Το KF-51 συνδυάζει παθητική, αντιδραστική και ενεργητική προστασία. Αξιοποιεί νέα υλικά για τη συνθετική του θωράκιση, βοηθώντας το βάρος να περιοριστεί στους 59 τόνους.
Κάνει χρήση 2 ειδών APS. Το ένα για απειλές όπως αντιαρματικά βλήματα ή βλήματα κινητικής ενέργειας (APFSDS/KE) και το TAPS για την προστασία από top-attack απειλές.
Στο άλλο χέρι έχουμε το, λίγο παραμελημένο, EMBT της KNDS.
Το EMBT παρουσιάστηκε με πυροβόλο L52 των 120 χιλιοστών. Κάνει χρήση αυτόματου γεμιστή 22 βλημάτων. Η Nexter στοχεύει στην χρήση και των βλημάτων νέας τεχνολογίας, Shard, που κατασκευάζει.
Η εταιρεία δηλώνει ότι το άρμα μάχης EMBT είναι έτοιμο για χρήση του ASCALON 140,όταν αυτό ολοκληρώσει τις δοκιμές.
Σε αντίθεση με το KF-51, δεν υπάρχει πρόβλεψη για χρήση περιφερόμενων πυρομαχικών. Όμως, δώσανε μεγαλύτερη έμφαση στο RCWS του άρματος. Εγκαταστάθηκε εξ αρχής πυροβόλο των 30 χιλιοστών, σε αντίθεση με το 7,62χιλ. του KF-51, το οποίο επιτρέπει και την χρήση airburst βλημάτων.
Από πλευράς πληρώματος ακολουθεί παρόμοια φιλοσοφία. Ο πύργος επανδρώνεται από 2 άτομα, αρχηγός και πυροβολητής. Στο σκάφος εκτός του οδηγού, υπάρχει θέση για χειριστή των αισθητήρων, του RCWS και του ΜΕΑ που ενσωματώνει.
Το τελευταίο μαζί την χρήση τεχνητής νοημοσύνης έχει ως σκοπό να μειώσει το βάρος που πέφτει στους ώμους του αρχηγού άρματος. Φιλοσοφία που μοιράζεται και με το Panther. Αμφότερες οι εταιρείες ποντάρουν στην τεχνητή νοημοσύνη για να καταστήσουν τα άρματα πιο αποτελεσματικά.
Το EMBT ενσωματώνει το Trophy ως το βασικό του APS.
Κοιτώντας το μέλλον. Η KNDS χρησιμοποιεί το EMBT και σαν πλατφόρμα δοκιμών για τις τεχνολογίες που θα αξιοποιήσει στην πρότασή της για το MGCS.
Στο ίδιο αντικείμενο η Rheinmetall σχεδιάζει εκδόσεις του KF-51 με μη-επανδρωμένους πύργους. Παράλληλα παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο για ακόμα βαρύτερες εκδόσεις.
Είναι τα άρματα μάχης ξεπερασμένα;
Τα 2 σχέδια είναι απάντηση στο ερώτημα αυτό. Ενώ οι απειλές για τα άρματα έχουν πολλαπλασιαστεί φαίνεται ότι υπάρχει πρόθεση τα άρματα να εξελιχθούν. Να ενσωματώσουν νέες τεχνολογίες και οπλικά συστήματα και να παραμείνουν στο πεδίο της μάχης για πολλές ακόμα δεκαετίες.
Το ζήτημα της λογιστικής υποστήριξης. Το ζήτημα αυτό είναι κοινό και στις δύο πλατφόρμες. Τις τελευταίες δεκαετίες οι χώρες έχουν χτίσει ένα συγκεκριμένο δίκτυο υποστήριξης για τα άρματα που βρίσκονται σε χρήση. Κάποιες χώρες αντιμετώπισαν πρόβλημα με την μετάβαση από τα άρματα των 105χιλ. σε αυτά των 120χιλ. Είναι πιθανό ότι το ίδιο θα συμβεί και τώρα.
Αυτό από μόνο του σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί όμως απροσπέλαστο πρόβλημα.
Μία ματιά στα ελληνικά δεδομένα.
Η χώρα μας έχει επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στα άρματα μάχης. Έχει έναν από τους μεγαλύτερους στόλους αρμάτων και προφανώς κάθε εξέλιξη στον τομέα αυτό μας αφορά. Η ένταξη αρμάτων νέας γενιάς στις τάξεις μας είναι αναπόφευκτη και αναγκαία. Να θυμίσουμε ότι είμαστε μέλος του MGCS προγράμματος, το οποίο είναι υπό την αιγίδα της PESCO.
Επιστρέφοντας στο παρόν, ένα από τα βασικά βήματα για την ένταξη νέων αρμάτων στον Στρατό Ξηράς είναι φέρουμε τα υπάρχοντα άρματα, και κυρίως τα Leopard 2, στην ανώτερη διαμόρφωση δυνατή. Βέβαια και τα υπόλοιπα άρματα δεν πρέπει να απαξιωθούν.
Συμπέρασμα:
Τα άρματα μάχης θα συνεχίσουν να παίζουν βασικό ρόλο στο πεδίο μάχης. Νέες τεχνολογίες θα συνεχίσουν να ενσωματώνονται. Οι “θηρευτές” τους θα συνεχίσουν να εξελίσονται αλλά και αυτά το ίδιο για να αντιμετωπίζουν τους κινδύνους αυτούς πιο αποτελεσματικά.
Διαβάστε περισσότερα άρθρα του Βασίλης Κ.
Η άποψη του αρθρογράφου δεν εκφράζει απαραίτητα το NEMESISHD.GR και δημοσιεύεται στα πλαίσια της ελευθερίας της έκφρασης.
Copyright: Απαγορεύεται η αντιγραφή του κειμένου χωρίς άδεια απο το NEMESIS HD.