Οι πύραυλοι αντιραντάρ είναι ένα βασικό όπλο πολλών Πολεμικών Αεροποριών. Μία παράμετρος των πυραύλων αυτών που υποτιμούν αρκετοί είναι η χρήση τους στην ναυτική κρούση.
Ναυτική Πολεμική Αεροπορία οπλισμένη με AGM-88 HARM
Η χρήση αντιπλοϊκών και αντιραντάρ πυραύλων δεν είναι μία νέα ιδέα. Ένα πολύ ταιριαστό παράδειγμα είναι η αποστολή που είχαν τα Tornado για το γερμανικό Ναυτικό.
Μέχρι το 2005, η Αεροπορία Ναυτικού της Γερμανίας είχε σε υπηρεσία 112 Panavia Tornado IDS. Σκοπός των αεροσκαφών ήταν να αναλαμβάνουν αποστολές αναγνώρισης, ναυτικής κρούσης και κρούσης κατά ναυστάθμων.
Για αποστολές κρούσης εναντίων πλοίων τα Tornado οπλίζονταν με έναν συνδυασμό αντιπλοϊκών πυραύλων (AS.34 Kormoran), πυραύλων HARM και βομβών.
Το έως τότε σκεπτικό ήταν ότι συγχρονισμένη επίθεση των HARM και Kormoran θα ήταν αρκετή για να κορέσουν την αεράμυνα του πλοίου και οι βόμβες θα πετύχαιναν το τελικό πλήγμα.
Η αξία των HARM εναντίων πλοίων
Τα πολεμικά πλοία, ενώ δεν είναι σταθερά ραντάρ εδάφους, παραμένουν πολύ καλός στόχος για τους AGM-88 HARM/AARGM. Σε αντίθεση με τους Harpoon ή τους Exocet, οι HARM/AARGM έχουν μικρότερο μέγεθος αλλά αναπτύσσουν και πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα (2+Mach).
Οι HARM/AARGM προφανώς δεν μπορούν με ένα πλήγμα τους να βυθίσουν μία φρεγάτα ή μία κορβέτα. Μπορούν όμως, εφόσον διαπεράσουν την αεράμυνα του πλοίου, να χτυπήσουν το ραντάρ του.
Έτσι, το «λιγότερο» που θα πετύχουν είναι να στείλουν το πλοίο για επισκευές ή ιδανικά να «ανοίξουν τον δρόμο» για τους αντιπλοϊκούς. Χωρίς το ραντάρ του, το πλοίο θα είναι «τυφλό» και οι Exocet ή οι Harpoon δεν θα αντιμετωπίσουν ιδιαίτερη αντίσταση.
Χρήση πυραύλων αντιραντάρ από τις ΗΠΑ
Το Αμερικανικό Ναυτικό έχει ήδη δοκιμάσει σε ασκήσεις τόσο τους AARGM αλλά και πιο πρόσφατα τους AARGM-ER. Οι δοκιμές αυτές επιβεβαίωσαν την ικανότητα και των δύο εκδόσεων του AGM-88 να πετύχει κινούμενους ναυτικούς στόχους.
Παράλληλα, φαίνεται ότι οι ΗΠΑ κινούνται σε μία λογική παρόμοια με αυτή που αναφέρθηκε πάνω για την γερμανική Αεροπορία Ναυτικού.
Εκτός των αντιπλοϊκών και αντιραντάρ πυραύλων, δοκίμασε και μια έκδοση της γνωστής JDAM για χρήση εναντίον πλοίων με το όνομα «Quicksink».
Πίσω στα ελληνικά δεδομένα
Η Πολεμική Αεροπορία έχει ήδη στην διάθεσή της τους AGM-88 HARM και στο μέλλον και τους AARGM. Δεν θα ήταν επίσης απίθανο με την έλευση των F-35 να αποκτήσουμε και τους AARGM-ER.
Σε μία αποστολή ναυτικής κρούσης είναι πολύ πιθανό, αν όχι σίγουρο, ότι η Πολεμική Αεροπορία θα χρησιμοποιήσει και τους AGM-88 για να πετύχουν τα εχθρικά ραντάρ και να γίνει πιο πιθανό οι Exocet και Harpoon να πλήξουν το πλοίο.
Τέλος, δεν θα ήταν κακή ιδέα να εξετάσει και η Πολεμική Αεροπορία τις Quicksink ώστε να έχει μεγαλύτερο εύρος επιλογών για τις αποστολές ναυτικής κρούσης.
Πείτε μας την γνώμη σας!
Απαγορεύεται η αντιγραφή χωρίς άδεια του NEMESIS HD.
Για περισσότερα άρθρα του Βασίλης Κ.