Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024

Φρεγάτες FFG-62 (Constellation): Η νέα ναυτική δύναμη πυρός των Ηνωμένων Πολιτειών

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Η φρεγάτα FFG-62, γνωστή και ως κλάση Constellation, αντιπροσωπεύει το επόμενο βήμα των ναυτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στις Φρεγάτες με ένα αρκετά μεγάλο εκτόπισμα και σύγχρονα συστήματα. Οι φρεγάτες βασίζονται στο σκαρί της FREMM (Fincantieri).

Μπορεί να μην διαθέτει κατά πολλούς τον απαραίτητο οπλισμό για το εκτοπισμά της όμως η Constellation διαθέτει σειρά συστημάτων που την κάνουν έναν αρκετά δύσκολο αντίπαλο για τους υποψήφιους ναυτικούς αντιπάλους της.

Φρεγάτες FFG-62 / FFG-X (Constellation): Η νέα ναυτική δύναμη πυρός των Ηνωμένων Πολιτειών Πολεμικό Ναυτικό
Graphic rendering of the future USS Lafayette (FFG 65), named in honor of Marquis de Lafayette and his service during the American Revolutionary War. USS Lafayette is the fourth of the new Constellation-class frigates, scheduled to commission in 2029. The Constellation-class guided-missile frigate represents the Navy’s next generation small surface combatant.

Η φρεγάτα πρόκειται να παίξει στο μέλλον κρίσιμο και συμπληρωματικό ρόλο μαζί με τα Αντιτορπιλικά των ΗΠΑ στην ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών και στη διατήρηση της παγκόσμιας θαλάσσιας ασφάλειας.

Διαστάσεις και εκτόπισμα

Η φρεγάτα FFG-X έχει εκτόπισμα 7.291 τόνων όταν είναι πλήρως φορτωμένη, αναδεικνύοντας τη στιβαρή κατασκευή και το σημαντικό της μέγεθος. Το μήκος της είναι 151,18 μέτρα, παρέχοντας άφθονο χώρο για προηγμένα οπλικά συστήματα, αισθητήρες αλλά και μεγάλο πλήρωμα. Με δοκό 65 ποδιών (19,81 μέτρα), η FFG-62 επιδεικνύει σταθερότητα και ευελιξία, διασφαλίζοντας την αποτελεσματικότητά της σε διάφορα θαλάσσια περιβάλλοντα.

Σύστημα Προώσεως

Εξοπλισμένη με σύστημα πρόωσης Combined Diesel-Electric and Gas (CODLAG), η Constellation προσφέρει ισορροπία ισχύος και απόδοσης. Η διάταξη πρόωσής του περιλαμβάνει έναν αεριοστρόβιλο General Electric LM2500+G4, δύο ηλεκτροκινητήρες πρόωσης, τέσσερις γεννήτριες ντίζελ πλοίων και μια βοηθητική μονάδα πρόωσης. Αυτός ο συνδυασμός επιτρέπει στη φρεγάτα να επιτυγχάνει ταχύτητες που υπερβαίνουν τους 26 κόμβους (48 km/h, 30 mph), επιτρέποντας γρήγορη απόκριση και δυνατότητες ελιγμών.

Αισθητήρες και συστήματα μάχης FFG-62

Η φρεγάτα κλάσης FFG-62 ενσωματώνει συστήματα αισθητήρων και επεξεργασίας δεδομένων τελευταίας τεχνολογίας για να παρέχει ολοκληρωμένη επίγνωση της τακτικής κατάστασης και προηγμένες δυνατότητες ανίχνευσης απειλών.

Τα βασικά συστήματα περιλαμβάνουν:

Aegis Baseline 10

Το AEGIS Weapon System (AWS) αποτελεί έναν υπερσύγχρονο σύστημα των ΗΠΑ, κατασκευασμένο για να διασφαλίζει την απρόσκοπτη ενοποίηση μεταξύ διοίκησης, ελέγχου και όπλων. Λειτουργώντας σε ένα αποκεντρωμένο μοντέλο, αυτό το σύστημα λειτουργεί με αξιοσημείωτη ακρίβεια και αυτοματισμό, ελαχιστοποιώντας την ανθρώπινη παρέμβαση και μεγιστοποιώντας την αποτελεσματικότητα των πυρών.

Στον πυρήνα του βρίσκεται το radar AN/SPY 6. Μέσω των έξυπνων δυνατοτήτων του, το σύστημα διοίκησης και ελέγχου AEGIS συνεργάζεται με τα συμβατικά οπλικά συστήματα ενοποιώντας την ανίχνευση και την αναχαίτιση της απειλής με δυνατότητα διαμοιρασμού στόχων και παρακολούθησης άνω των 100 απειλών.

Το AEGIS θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα συστήματα διαχείρισης μάχης στον κόσμο.

SQQ-89(V)16

Το σύστημα μάχης SQQ-89(V)16 θα χρησιμεύσει ως μια ολοκληρωμένη σειρά αισθητήρων και δυνατοτήτων επεξεργασίας δεδομένων για επιχειρήσεις ανθυποβρυχιακού πολέμου.

Αυτό το σύστημα θα ενσωματώνει διάφορους αισθητήρες και όπλα, διασφαλίζοντας την αποτελεσματική ανίχνευση και εμπλοκή των εχθρικών υποβρυχίων απειλών.

AN/SPY-6(V)3 Enterprise Air Surveillance Radar (EASR)

Το σύστημα SPY-6 περιλαμβάνει δύο κύρια ραντάρ και έναν ελεγκτή ραντάρ (RSC) που συντονίζει αυτούς τους αισθητήρες. Ένα από τα ραντάρ λειτουργεί στη ζώνη S και εκτελεί εργασίες όπως αναζήτηση όγκου (volume search), παρακολούθηση, συντονισμός βαλλιστικής άμυνας και επικοινωνία μεταξύ των πυραύλων.

Το άλλο ραντάρ λειτουργεί στη ζώνη Χ και χειρίζεται την αναζήτηση ορίζοντα, την παρακολούθηση, την επικοινωνία πυραύλων και την στοχοποίηση των στόχων.

Το σύστημα SPY-6 έχει σχεδιαστεί για να είναι επεκτάσιμο, με κάθε διάταξη αισθητήρων να είναι κατασκευασμένη από τα λεγόμενα Radar Modular Assemblies (RMA), που είναι αυτόνομες μονάδες ραντάρ.

Οι μονάδες εκπομπής-λήψης του ραντάρ SPY-6 χρησιμοποιούν τεχνολογία νιτριδίου του γαλλίου (AESA GaN), η οποία επιτρέπει μεγαλύτερη πυκνότητα ισχύος σε σύγκριση με τις προηγούμενες μονάδες ραντάρ αρσενιδίου του γαλλίου. Αυτό το νέο σύστημα ραντάρ απαιτεί διπλάσια ηλεκτρική ισχύ από την προηγούμενη γενιά, αλλά παράγει πάνω από 35 φορές περισσότερη ισχύ.

Το AN/SPY-6(V)3 Enterprise Air Surveillance Radar (EASR) διαθέτει διαμόρφωση τριών πάνελ. Αποτελείται από εννέα μονάδες Radar Modular Assemblies (RMA) και προσφέρει περίπου τις ίδιες δυνατότητες με την παραλλαγή AN/SPY-6(V)2.

Το σύστημα ραντάρ AN/SPY-6(V)3 έχει ικανότητα εμβέλειας άνω των 324 χιλιομέτρων για ανίχνευση τον περισσότερων απειλών. Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των πυραύλων antiship, έχει βεληνεκές άνω των 83 χιλιομέτρων.

AN/SPS-73(V)18 Ραντάρ μικρής εμβέλειας νέας γενιάς

Το ραντάρ AN/SPS-73(V)18 είναι ένα σύστημα ραντάρ αναζήτησης/πλοήγησης επιφάνειας σχεδιασμένο για μικρές εμβέλειες. Παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με το εύρος και τη επικινδυνότητα των επαφών που έχουν εντοπιστεί.

Εξοπλισμένο με δυνατότητα επεξεργασίας σήματος και αυτόματης ανίχνευσης στόχων, το ραντάρ AN/SPS-73(V)18 ενισχύει την αποτελεσματικότητα και την ακρίβεια στον εντοπισμό και την παρακολούθηση στόχων.

Σόναρ μεταβλητού βάθους CAPTAS-4

Το σόναρ μεταβλητού βάθους CAPTAS-4 της THALES προσφέρει προηγμένες δυνατότητες ανθυποβρυχιακού πολέμου, παρέχοντας αποτελεσματική ανίχνευση και παρακολούθηση υποβρύχιων απειλών.

Ρυμουλκούμενο σόναρ TB-37

Το TB-37(U) είναι ένας ζωτικής σημασίας αισθητήρας που διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην δυνατότητα των πλοίων επιφανείας να ανιχνεύουν, να εντοπίζουν και να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις υποβρύχιες απειλές. Το σύστημα αυτό συμπληρώνει το σόναρ CAPTAS-4.

Οπλισμός φρεγατών κλάσης FFG-62 Constellation

Η φρεγάτα FFG-62 είναι εξοπλισμένη με μια φονική σουίτα οπλισμού που έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίζει ένα ευρύ φάσμα απειλών.

Τα βασικά συστήματα του οπλισμού περιλαμβάνουν:

Mark 41 Vertical Launch System (VLS)

Με 32 κελιά VLS, η FFG-62 μπορεί να αναπτύξει διάφορους πυραύλους, συμπεριλαμβανομένων των BGM-109 Tomahawk Cruise Missile, RIM-162 ESSM Block 2, RIM-174 /SM-6 Standard ERAM και SM-2 Block 3C, που επιτρέπει δυνατότητες κρούσης μεγάλης εμβέλειας και αεράμυνας με πιθανότητα ενσωμάτωσης και των ASTER-30.

Αντιπλοϊκοί NSM

Η νέα φρεγάτα των ΗΠΑ θα φέρει 16 πυραύλους Naval Strike Missile (NSM) κατά πλοίων επιφανείας (antiship) που εκτοξεύονται από κάνιστρο, παρέχοντας τη δυνατότητα να εμπλέκουν ναυτικές απειλές σε εκτεταμένες εμβέλειες.

Ο NSM χαρακτηρίζεται για τη χαμηλή διατομή radar (RCS) και για την υψηλή επιβιωσημότητα του έναντι σύγχρονων αντιαεροπορικών συστημάτων, καθιστώντας τον ιδιαίτερα δύσκολο να ανιχνευθεί και να καταστραφεί.

Αυτό οφείλεται σημαντικά και στην υψηλή ευκινησία όπως και στην ικανότητα ελιγμών του, καθώς δύναται να αντέξει μανούβρες πολλών G. Επιπλέον, μπορεί να πετάξει τρομέρα χαμηλά πάνω από τα κύματα και να ρυθμίσει την πτήση ανάλογα με την μορφολογία του εδάφους χωρίς να αποτελούν πρόβλημα τα εχθρικά αντίμετρα.

Έχει μήκος 3,96 μέτρων, βάρος 407 κιλών και βεληνεκές που ξεπερνά τα 185 χιλιόμετρα. Διαθέτει ακόμα ικανότητα πλήγματος υψηλής ακρίβειας κάνοντας χρήση υπέρυθρου seeker. Τέλος, μπορεί να αναπτύξει ταχύτητες 0.95 Mach κάνοντας χρήση κινητήρα turbojet τύπου TRI-40.

RIM-116 Rolling Airframe Missile (RAM)

Η FFG-62 είναι εξοπλισμένη με το σύστημα RAM, ικανό να εκτοξεύει πυραύλους για άμυνα μικρού βεληνεκούς έναντι πυραύλων κατά πλοίων και εναέριων απειλών για την εγγύς προστασία της Φρεγάτας.

Το σύστημα RAM αποτελείται από πολλά διαφορετικά μέρη, όπως είναι ο πύραυλος που φέρει, ο εκτοξευτής και το σύστημα ελέγχου πυρός.

Μικρός και ευκίνητος, ο πύραυλος του RIM-116 Rolling Airframe Missile (RAM) προωθείται από έναν πυραυλοκινητήρα στερεού καυσίμου και είναι εξοπλισμένος με ένα σύστημα καθοδήγησης που του επιτρέπει να ακολουθεί και να καταστρέφει τον στόχο του.

Πυροβόλο Mk 110 57mm

Η φρεγάτα διαθέτει το σύστημα πυροβόλων Mk 110 57mm, που συμπληρώνεται από το βλήμα Advanced Low Cost Munition Ordnance (ALaMO) και συναφή συστήματα ελέχγου πυρός, προσφέροντας γρήγορη και υψηλής ακρίβειας ισχύ πυρός κατά στόχων επιφανείας και εναέριων στόχων με το λιγότερο δυνατό κόστος.

Η επιλογή τόσο μικρού Πυροβόλου είναι αλήθεια ότι έχει προβληματίσει πολλούς αναλυτές όμως μάλλον γίνεται για να μειωθεί το κόστος.

Nulka

Το Nulka είναι ένας πύραυλος δόλωμα που δημιουργήθηκε μέσω της συνεργασίας μεταξύ της Αυστραλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Χρησιμοποιείται από το Ναυτικό των ΗΠΑ, το Βασιλικό Αυστραλιανό Ναυτικό, την Ακτοφυλακή των ΗΠΑ και το Βασιλικό Καναδικό Ναυτικό.

Το Nulka χρησιμεύει ως πυραυλοκίνητο, δόλωμα μιας χρήσης που εκτρέπει τους εισερχόμενους πυραύλους antiship από τους στόχους τους. Συγκεκριμένα, το Nulka χρησιμοποιεί μια μοναδική τεχνική αιώρησης για να προσελκύσει και να αποσπάσει την προσοχή αυτών των πυραύλων.

Η ιδέα ξεκίνησε από την Αυστραλία και αναπτύχθηκε και κατασκευάστηκε από την AWA Defense Industries (τώρα BAE Systems Australia).

Η BAE αναφέρεται στο Nulka ως «soft kill σύστημα». Το όνομα “Nulka” έχει τις ρίζες του στη γλώσσα των Αβορίγινων της Αυστραλίας, που σημαίνει “να είσαι γρήγορος”.

Ελικόπτερα / UAV

Η Constellation θα διαθέτει ένα επανδρωμένο ελικόπτερο MH-60R για επιχειρήσεις κυρίως ανθυποβρυχιακού πολέμου και, ένα μη επανδρωμένο MQ-8C για εκτεταμένες δυνατότητες επιτήρησης και αναγνώρισης.

Συνοψίζοντας για την FFG-62

Η φρεγάτα FFG-62, με τις εντυπωσιακές τεχνικές προδιαγραφές και τις προηγμένες δυνατότητές της, αντιπροσωπεύει μια σημαντική πρόοδο στον στόλο επιφανείας του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών όμως διαθέτει προς το παρόν αρκετά λιγότερο οπλισμό από αυτόν που θεωρητικά μπορεί να δεχθεί πλοίο τέτοιου εκτοπίσματος.

Καθώς το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ συνεχίζει να προμηθεύεται και να ενσωματώνει αυτές τις φρεγάτες στον στόλο του, η κλάση FFG-62 (Constellation) θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη διαφύλαξη των συμφερόντων εθνικής ασφάλειας και στη διατήρηση της θαλάσσιας υπεροχής των ΗΠΑ.

Πείτε μας την γνώμη σας στα σχόλια!

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR – Απαγορεύεται η αντιγραφή του κειμένου σε άλλα μέσα ενημέρωσης, social media κτλπ χωρίς σχετική άδεια) Χρησιμοποίηστε την κοινοποίηση.

Μείνετε συντονισμένοι για κάθε εξέλιξη – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

Πρόσφατες εξελίξεις

Η Δέσποινα Βανδή δέχτηκε τα τουρκικά «πυρά» επειδή έπραξε το αυτονόητο

Την προγραμματισμένη συναυλία της στο Τσεσμέ της Τουρκίας ακύρωσε...

Διαβάστε επίσης

OH-58 Kiowa Warrior: Το ευέλικτο ελικόπτερο της Αεροπορίας Στρατού

Εκτός των ελικοπτέρων όπως τα Apache ή τα Chinook,...

AIM-7: Γιατί ο “Sparrow” συνεχίζει να χρησιμοποιείται

Στα χρονικά του εναέριου πολέμου, λίγα όπλα έχουν αφήσει...

MG3: Από το MG42 του Β’ΠΠ στο σύγχρονο πολυβόλο του Ελληνικού Στρατού

Το πολυβόλο MG3, άμεσος απόγονος του θρυλικού MG42 από...

Marder 1A3: Αντικαταστάτης των BMP-1 του Ελληνικού Στρατού

Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε το νέο απόκτημα...

SPIKE NLOS: Πώς θα κάνουμε τα M113 ξανά φονικά

Τα χρόνια περνάνε όμως τα M113 τα γνωστά και...

Ναυτική Κυριακή: Σουηδικές Ελαφριές κορβέτες κλάσης Stockholm

Στο σημερινό άρθρο της στήλης μας «Ναυτική Κυριακή», θα...

Eurofighter Typhoon: Το μαχητικό που θέλει η Τουρκία κόντρα στα RAFALE

Τις τελευταίες ώρες τα Eurofighter Typhoon έχουν έρθει πάλι...

Εξελίξεις