Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
16.4 C
Athens

Σύστημα RAM (Rolling Airframe Missile): Η τελευταία άμυνα του στόλου

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Το RIM-116 Rolling Airframe Missile, ή RAM για συντομία, είναι ένα είδος πυραυλικού συστήματος αεράμυνας που μπορεί να βρεθεί σε πλοία του πολεμικού ναυτικού και έχει σχεδιαστεί για να αμύνεται από εισερχόμενους πυραύλους και άλλες εναέριες απειλές.

Έχει κατασκευαστεί ως ένα ελαφρύ σύστημα, γρήγορο και αποτελεσματικό στην εμπλοκή μιας ευρείας ποικιλίας στόχων, όπως αεροπλάνα που πετούν με υψηλή ταχύτητα, ελικόπτερα και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα.

Έχει επίσης τη δυνατότητα να εμπλέκει πολλούς στόχους ταυτόχρονα.

Το σύστημα RAM αποτελείται από πολλά διαφορετικά μέρη, όπως είναι ο πύραυλος που φέρει, ο εκτοξευτής και το σύστημα ελέγχου πυρός. Μικρός και ευκίνητος, ο πύραυλος του RIM-116 Rolling Airframe Missile (RAMπροωθείται από έναν πυραυλοκινητήρα στερεού καυσίμου και είναι εξοπλισμένος με ένα σύστημα καθοδήγησης που του επιτρέπει να ακολουθεί και να καταστρέφει τον στόχο του.

Ο εκτοξευτής έχει σχήμα κυλίνδρου και βρίσκεται στο κατάστρωμα του σκάφους.

Είναι εξοπλισμένο με πυραύλους που είναι έτοιμοι να εκτοξευθούν άμεσα στους στόχους τους και ο χειριστής των πυραύλων μπορεί να λάβει πληροφορίες για την στοχοποίηση των εισερχόμενων στόχων από το σύστημα ελέγχου πυρός που διαθέτει.

Σύστημα RAM (Rolling Airframe Missile): Η τελευταία άμυνα του στόλου - NEMESIS HD
PHOTO: US NAVY

Το σύστημα ελέγχου πυρός εκτελεί υπολογισμούς για να εκτιμήσει την τροχιά του στόχου κάθε φορά που ανιχνεύει αεροσκάφος ή πύραυλο που πλησιάζει και στη συνέχεια επιλέγει τον πιο αποτελεσματικό τρόπο καταστροφής του στόχου.

Μετά από αυτό, ο χειριστής θα επιλέξει ένα βλήμα από τον εκτοξευτή και, στη συνέχεια, θα ξεκινήσει τη διαδικασία για να εκτοξεύσει το βλήμα. Ένας μικρό πρωοθητής «booster» που αποτελείται από στερεό καύσιμο βοηθά το βλήμα να εγκαταλείψει τον εκτοξευτή ενώ ο πυραυλοκινητήρας του βλήματος RAM ενεργοποιείται μόνο όταν έχει διανύσει επαρκή απόσταση από το πλοίο.

Στη συνέχεια, τα συστήματα αδρανειακής πλοήγησης (INS) και το ραντάρ καθοδήγησης του πυραύλου, αναλαμβάνουν και κατευθύνουν συνδυαστικά το βλήμα προς τον στόχο.

Σύστημα RAM (Rolling Airframe Missile): Η τελευταία άμυνα του στόλου - NEMESIS HD
PHOTO: US NAVY

Το σύστημα RAM αναπτύχθηκε με την ευελιξία να χρησιμοποιείται σε ένα ευρύ φάσμα επιχειρησιακών καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων τόσο επιθετικών όσο και αμυντικών ελιγμών και ευθυνών.

Επειδή είναι γρήγορο, ευκίνητο και ικανό να εμπλέξει μια μεγάλη ποικιλία στόχων, είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για την άμυνα των πλοίων του πολεμικού ναυτικού από εναέριες επιθέσεις.

Το γεγονός ότι το σύστημα δεν είναι υπερβολικά περίπλοκο στη χρήση συμβάλλει επίσης στην ευελιξία του ως όπλο όσον αφορά τα πλαίσια στα οποία μπορεί να αναπτυχθεί.

Σύστημα RAM εναντίον αντιπλοϊκών πυραύλων

Σύστημα RAM (Rolling Airframe Missile): Η τελευταία άμυνα του στόλου - NEMESIS HD
181206-N-N0839-1001 ATLANTIC OCEAN (Dec. 6, 2018) The Nimitz-class aircraft carrier USS Abraham Lincoln (CVN 72) launches a Rolling Airframe Missile (RAM) during combat system ship qualification trials. (U.S. Navy photo/Released)

Το σύστημα RIM-116 Rolling Airframe Missile (RAM) έχει την ικανότητα να καταστρέφει αντιπλοϊκούς πυραύλους και ουσιαστικά για αυτό έχει σχεδιαστεί και διαθέτει πολύ γρήγορο χρόνο αντίδρασης.

Ο πύραυλος έχει τη δυνατότητα να αναχαιτίσει τον εισερχόμενο στόχο προσκρούοντας σε αυτόν ενώ βρίσκεται σε πτήση, προκαλώντας έτσι την πλήρη καταστροφή του.

Παρόλο που το σύστημα RAM είναι αρκετά ικανό στο να αναχαιτίζει πυραύλους κατά πλοίων, δεν αποτελεί μια αδιαπέραστη άμυνα έναντι όλων των πιθανών απειλών.

Η εμβέλεια του συστήματος είναι περιορισμένη και οι πύραυλοι μπορούν να εκτοξευθούν από το πλοίο μόνο από μία συγκεκριμένη θέση. Επιπλέον, το σύστημα διατρέχει τον κίνδυνο να μην μπορέσει να σταματήσει όλους τους εισερχόμενους πυραύλους εάν δεχθεί υπερβολικά μεγάλο αριθμό πιθανών απειλών ταυτόχρονα (κορεσμός).

Ως αποτέλεσμα, τα πολεμικά πλοία όπως και αυτα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού χρησιμοποιούν συχνά μια ποικιλία από διάφορα είδη συστημάτων αεράμυνας / αυτοπροστασίας προκειμένου να παρέχουν το υψηλότερο δυνατό επίπεδο προστασίας στον στόλο.

Πείτε μας την γνώμη σας στα σχόλια!

Μείνετε συντονισμένοι για κάθε εξέλιξη – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

Πρόσφατες εξελίξεις

Από μέρα σε μέρα οι Αμερικανοί στην αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Κύπρο

Η Κύπρος κινείται τάχιστα στην αναβάθμιση των στρατηγικών σχέσεων...

Η Ρωσία προειδοποιεί τις ΗΠΑ για τη διώρυγα του Παναμά και τις εξαγγελίες Τραμπ – Δήλωση Μουλίνο

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εξέδωσε αυστηρή προειδοποίηση προς...

Δυναμική επιστροφή Τραμπ: «Τίποτα δεν είναι αδύνατο»

Στον Λευκό Οικό επιστρέφει σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ,...

Διαβάστε επίσης

UAV AEROSTAR: Τα «μάτια» της Εθνικής Φρουράς στην ανατολική Μεσόγειο

Στο σημερινό άρθρο της στήλης μας «Αεροπορική Τρίτη» θα...

M16: Το τυφέκιο από τις ζούγκλες του Βιετνάμ στο σήμερα

Το M16 ήταν ένα επαναστατικό για την εποχή του...

M2A2 Bradley ODS: Ένα όχημα κατάλληλο για τον Ελληνικό στρατό

Σε μια πολύ σημαντική εξέλιξη, για τη δύναμη των...

Arrow 3: Το εξωατμοσφαιρικό αντιβαλλιστικό σύστημα που «έρχεται» στην Ευρώπη μέσω Sky Shield

Το Arrow 3 είναι ένα αντιβαλλιστικό σύστημα που αναχαιτίζει...

Από το Hornet στο Super Hornet, η ιστορία και οι δυνατότητες του F/A-18

Στην ιστορία της σύγχρονης στρατιωτικής αεροπορίας, λίγα αεροσκάφη έχουν...

Περισσότερες Εξελίξεις