Το F-117 Nighthawk ήταν το πρώτο επιχειρησιακό αεροσκάφος, σχεδιασμένο με βάση τα χαρακτηριστικά stealth. Η ιστορία του F-117 ξεκινά τη δεκαετία του 1970, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες αναζήτησαν μια λύση για να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη πολυπλοκότητα των σοβιετικών συστημάτων ραντάρ και αεράμυνας. Η ιδέα ενός αεροσκάφους stealth γεννήθηκε από την ανάγκη για ένα αεροπλάνο που θα μπορούσε να λειτουργεί απαρατήρητα σε εχθρικό εναέριο χώρο.

Το πρόγραμμα Have Blue και η αρχή του stealth
Το πρόγραμμα Have Blue ήταν η κωδική ονομασία για το πειραματικό πρόγραμμα αεροσκαφών stealth που οδήγησε στην ανάπτυξη του F-117 Nighthawk. Ήταν ένα διαβαθμισμένο ερευνητικό έργο που αναλήφθηκε από το τμήμαψ της Lockheed τη δεκαετία του 1970, με στόχο την ανάπτυξη ενός αεροσκάφους stealth μεγέθους μαχητικού.
Το πρόγραμμα βασίστηκε στην ιδέα της μείωσης της διατομής ραντάρ ενός αεροσκάφους (RCS). Οι μηχανικοί της Lockheed, με επικεφαλής τους Ben Rich και Denys Overholser, εφάρμοσαν τις θεωρίες του Ρώσου επιστήμονα Pyotr Ufimtsev για να σχεδιάσουν ένα αεροσκάφος με ελαχιστοποιημένο RCS. Το έργο του Ufimtsev πρότεινε ότι ορισμένα γεωμετρικά σχήματα θα μπορούσαν να διασκορπίσουν τα κύματα του ραντάρ, καθιστώντας το αντικείμενο ουσιαστικά αόρατο στο ραντάρ.
Οι σχεδιαστές της Lockheed δημιούργησαν ένα αεροσκάφος με πολύπλευρο σχήμα, το οποίο θα αντανακλά τα κύματα του ραντάρ μακριά από τον δέκτη του ραντάρ, καθιστώντας έτσι το αεροσκάφος δύσκολο να εντοπιστεί. Αυτός ο σχεδιασμός απαιτούσε τη χρήση πρόσφατα αναπτυγμένων απορροφητικών υλικών ραντάρ για την κάλυψη της επιφάνειας του αεροσκάφους και την απορρόφηση των κυμάτων του ραντάρ.
Κατασκευάστηκαν δύο πρωτότυπα Have Blue, τα οποία ονομάστηκαν Have Blue 1001 και Have Blue 1002. Αυτά ήταν μικρότερα μοντέλα proof-of-concept που θα δοκίμαζαν την τεχνολογία stealth και θα παρείχαν δεδομένα για την ανάπτυξη ενός επιχειρησιακού αεροσκάφους πλήρους κλίμακας. Τα πρωτότυπα δοκιμάστηκαν στην Περιοχή 51, όπου αξιολογήθηκαν και βελτιώθηκαν οι δυνατότητές τους stealth.
Από το Have Blue στο F-117

Η επιτυχία του προγράμματος Have Blue οδήγησε άμεσα στην παραγωγή του F-117 Nighthawk. Τα δεδομένα και τα διδάγματα που αντλήθηκαν από τα πρωτότυπα Have Blue χρησιμοποιήθηκαν για τον σχεδιασμό του F-117, το οποίο θα γινόταν το πρώτο επιχειρησιακό αεροσκάφος stealth.
Ενώ το F-117 ήταν μεγαλύτερο και πιο περίπλοκο από τα πρωτότυπα Have Blue, διατήρησε τις βασικές αρχές stealth, συμπεριλαμβανομένων των πολύπλευρων επιφανειών και της χρήσης υλικών που απορροφούν τα ραντάρ. Το F-117 ενσωμάτωσε βελτιώσεις σε σχέση με τα πρωτότυπα Have Blue, όπως καλύτερη αεροδυναμική, πιο προηγμένα avionics και δυνατότητα μεταφοράς όπλων.
Παρά αυτές τις βελτιώσεις, το F-117 διατήρησε το ίδιο βασικό σχήμα και χαρακτηριστικά stealth που αποδείχτηκαν στο πρόγραμμα Have Blue.
Ο αντισυμβατικός σχεδιασμός απαιτούσε τη χρήση ενός συστήματος ελέγχου fly-by-wire, καθώς το αεροσκάφος ήταν εγγενώς ασταθές. Αυτό το σύστημα, το οποίο χρησιμοποιούσε υπολογιστές για τη διαχείριση των επιφανειών ελέγχου του αεροσκάφους, ήταν κρίσιμο για τη διατήρηση της ευελιξίας και της σταθερότητας πτήσης του Nighthawk.
Τα stealth χαρακτηριστικά του F-117

Το F-117 Nighthawk χρησιμοποίησε αρκετές βασικές τεχνολογίες για να επιτύχει τις δυνατότητές του για stealth. Αυτές οι τεχνολογίες ήταν πρωτοποριακές την εποχή της ανάπτυξης του αεροσκάφους και έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αποτελεσματικότητά του.
Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά λεία και στρογγυλεμένα σχήματα αεροσκαφών, το F-117 σχεδιάστηκε με επίπεδες, γωνιακές επιφάνειες. Όπως αναφέρθηκε και πάνω, αυτός ο σχεδιασμός βασίστηκε στην ιδέα ότι τέτοιες επιφάνειες θα μπορούσαν να διασκορπίσουν αποτελεσματικά τα κύματα ραντάρ, καθιστώντας το αεροσκάφος λιγότερο ανιχνεύσιμο από τα συστήματα ραντάρ.
Παράλληλα, χρησιμοποιήθκαν υλικά ικανά να αποροφούν τα κύμματα ραντάρ (RAM). Η επιφάνεια του F-117 ήταν επικαλυμμένη με ειδικά υλικά που απορροφούσαν τα κύματα του ραντάρ αντί να τα αντανακλούν. Αυτά τα υλικά ήταν ζωτικής σημασίας για τη μείωση της διατομής ραντάρ (RCS) του αεροσκάφους και για να το κάνουν λιγότερο ορατό στα εχθρικά ραντάρ.
Πέραν από την μείωση του RCS, επίσης σημαντική ήταν και μείωση της θερμικής υπογραφής του αεροσκάφους. Το F-117 σχεδιάστηκε για να ελαχιστοποιεί την υπέρυθρη (θερμότητα) υπογραφή του, που είναι ένας άλλος τρόπος ανίχνευσης αεροσκαφών. Οι κινητήρες ήταν τοποθετημένοι βαθιά μέσα στην άτρακτο ενώ πάρθηκαν μέτρα για την ψύξη των καυσαερίων. Αυτός ο σχεδιασμός μείωσε επίσης τα επίπεδα θορύβου του αεροσκάφους.
Για να διατηρήσει το stealth προφίλ του, το F-117 σχεδιάστηκε με εσωτερικό χώρο όπλων. Η μεταφορά όπλων εξωτερικά, όπως κάνουν τα περισσότερα αεροσκάφη, αυξάνει τη διατομή του ραντάρ. Στους εσωτερικούς χώρους όπλων του, το F-117 μπορούσε να μεταφέρεις έως δύο GBU-10/12/27/31, AGM-65 Maverick, AGM-88 HARM ή δύο πυρηνικές βόμβες B-61.
Τέλος, οι πιλότοι θα χρησιμοποιούσαν τακτικές όπως η πτήση σε συγκεκριμένα υψόμετρα και γωνίες για να μειώσουν περαιτέρω την ανίχνευση ραντάρ. Το αεροσκάφος χρησιμοποιήθηκε κυρίως για νυχτερινές αποστολές για να εκμεταλλευτεί τη χαμηλή ορατότητά του.
Ο συνδυασμός αυτών των τεχνολογιών έκανε το F-117 ένα πρωτοποριακό αεροσκάφος από άποψη ικανότητας stealth. Ήταν ένας πρωτοποριακός σχεδιασμός που έθεσε τα πρότυπα για τα μελλοντικά αεροσκάφη stealth και αντιπροσώπευε ένα σημαντικό άλμα προς τα εμπρός στην τεχνολογία της στρατιωτικής αεροπορίας.
Το επιχειρησιακό ιστορικό του Nighthawk
Το F-117 είδε την πρώτη του μάχη το 1989 κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Just Cause στον Παναμά, χτυπώντας με επιτυχία στόχους υψηλής αξίας και επιδεικνύοντας τις δυνατότητές του stealth.
Η πιο σημαντική χρήση του αεροσκάφους ήταν στον Πόλεμο του Κόλπου το 1991. Διαδραμάτισε βασικό ρόλο στην αεροπορική εκστρατεία κατά του Ιράκ, εκτελώντας περίπου 1.300 εξόδους και χτυπώντας πάνω από 1.600 στόχους με υψηλή ακρίβεια. Οι επιδόσεις του F-117 στον Πόλεμο του Κόλπου ανέδειξε την αποτελεσματικότητα της τεχνολογίας stealth έναντι των εξελιγμένων αεράμυνων.
Αξίζει να σημειωθεί πως το F-117 ήταν το μόνο αεροσκάφος το οποίο πετούσε πάνω από την Βαγδάτη κατά την επιχείρηση «Καταιγίδα της Ερήμου».

Στη δεκαετία του 1990, το F-117 αναπτύχθηκε επίσης στα Βαλκάνια, συμμετέχοντας στην Επιχείρηση Συμμαχική Δύναμη του ΝΑΤΟ το 1999. Διεξήγαγε βομβαρδιστικές αποστολές εναντίον γιουγκοσλαβικών στόχων, αποδεικνύοντας περαιτέρω τις δυνατότητές του σε περίπλοκα περιβάλλοντα αεράμυνας.
Κατά τις επιχειρήσεις στην Γιουγκοσλαβία το Nighthawk σημείωσε και την μοναδική του απώλεια όταν το αεροσκάφος με κωδικό κλήσης Vega 31 καταρήφθηκε από έναν πύραυλο S-125 Neva (SA-3 Goa) του Γιουγκοσλάβικου στρατού κοντά στο Budanovci της Σερβίας.
Σύνοψη
Συνοψίζοντας, το F-117 Nighthawk ήταν ένα πρωτοποριακό αεροσκάφος που όχι μόνο επέδειξε την πρακτική εφαρμογή της τεχνολογίας stealth αλλά επίσης αναμόρφωσε τη σύγχρονη αεροπορική μάχη και επηρέασε τις μελλοντικές εξελίξεις στη τεχνολογία της αεροπορίας.
Για περισσότερα άρθρα του Βασίλης Κ.
Απαγορεύεται η αντιγραφή χωρίς άδεια του NEMESIS HD