ΥΕΘΑ: Τι είπε για F-35, Απειλή εξ’ Ανατολών και παρ’ ολίγον απαξίωση της ΠΑ

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος απάντησε χθες, Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021, σε επίκαιρη επερώτηση του Αλέξη Τσίπρα και 85 βουλευτών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα: «Γιατί υπογράψατε με προκλητική αύξηση του κόστους -ακόμα και σε σύγκριση με τους αρχικούς δικούς σας υπολογισμούς- τη Συμφωνία για το Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης της Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλαμάτα».

“Πάμε λοιπόν να τα δούμε από την αρχή: Ποιο είναι το αδιέξοδο.” είπε ο Υπουργός, Νίκος Παναγιωτόπουλος. “Το πρόβλημα είναι παλιό και είναι η εκπαίδευση των Ικάρων στο πτητικό αντικείμενο, και ιδίως στο επίπεδο της προωθημένης εκπαίδευσης, δηλαδή αυτή με το καινούργιο αεριωθούμενο τζετ.

Τα εκπαιδευτικά Τ-2 που διαθέτουμε είναι δεκαετίας ’70. Τα αντίστοιχα Αεριωθούμενα Τρίτης Γενιάς που προμηθευτήκαμε τότε, ήταν τα «Φάντομ», τα «Μιράζ F-1» και τα «Α7 – Κορσαίρ» που δεν υπάρχουν σε λειτουργία, και αντιστοιχούν σε αεροσκάφη Τρίτης Γενιάς”, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας και μεταξύ άλλων πρόσθεσε:

“Το γεγονός ότι το 2021 η εκπαίδευση των Ικάρων γίνεται με τρία εκπαιδευτικά Τρίτης Γενιάς, όταν ετοιμαζόμαστε και συζητούμε ενδεχομένως προμήθεια αεροσκάφους Πέμπτης Γενιάς F-35 -κάποια στιγμή θα μπούμε και σε αυτή τη συζήτηση- ενώ ήδη χρησιμοποιούμε αεροσκάφη κάπου ανάμεσα στην Τέταρτη και στην Πέμπτη γενιά, τα F-16 ιδίως με την αναβάθμιση τους σε “Viper”, αλλά και τα “Rafale” που προμηθευτήκαμε, είναι από μόνο του εξωφρενικό.

Έχουμε ένα πολύ παλιό αεροσκάφος για να αντιμετωπίσουμε το εκπαιδευτικό αντικείμενο που πρέπει να ικανοποιήσει απαιτήσεις τεχνολογικά πολύ πιο προηγμένων αεροσκαφών. Ιδίως όταν σε ενάμιση χρόνο από τώρα λήγει ο χρόνος ζωής των αεροσκαφών Τ-2 Από το δεύτερο εξάμηνο του 2023, δεν θα υπάρχουν ούτε ανταλλακτικά, ούτε υποστήριξη. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα πέντε χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το μοναδικό καινούργιο εξοπλιστικό που έτρεξε ήταν το ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ πρόγραμμα προμήθειας Αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας, όταν ήδη τώρα ύστερα από 6-7 χρόνια αυτή η δουλειά μπορεί να γίνει και με drones και με UAV, αλλά αυτές ήταν οι δικές σας προτεραιότητες, τι να κάνουμε. Αυτή είναι όμως μια άλλη συζήτηση ίσως για κάποια άλλη ώρα, όχι τώρα.

Τελειώνω γιατί μακρηγόρησα. Είναι σε εξέλιξη μία τεράστια προσπάθεια στην Εθνική Άμυνα της χώρας. Ο σκοπός είναι να θωρακιστεί η Ελλάδα έναντι κάθε απειλής βέβαια και έναντι υπαρκτής απειλής εξ’ ανατολών. Η προσπάθεια αυτή έχει τεράστιο οικονομικό κόστος, αλλά έχει και ανυπολόγιστο Εθνικό όφελος και αυτό πρέπει να το συνεκτιμήσουμε.

Η Ελλάδα λοιπόν ενισχύει τις Ένοπλες Δυνάμεις της, αυξάνει την αποτρεπτική της ισχύ, χτίζει συμμαχίες, εξοπλίζεται με αμυντικές συμφωνίες με φίλες και σύμμαχες χώρες, αποκτά έντονο ενισχυμένο γεωπολιτικό έρεισμα, υψώνει ανάστημα, θωρακίζεται. 

Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι μόνο τα “Rafale” και οι φρεγάτες, δεν είναι μόνο τα μέσα και οι πλατφόρμες. Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι η επένδυση στο έμψυχο δυναμικό. Αυτό το έμψυχο δυναμικό ερχόμαστε να ενισχύσουμε διασφαλίζοντας ότι η εκπαίδευση των Ικάρων, μίας από τις καλύτερες Πολεμικές Αεροπορίες του κόσμου, θα έχει μέλλον και δεν θα τελειώσει σε 18 μήνες από τώρα.”

NEMESISHD.GR

Πρόσφατα

Ρωσικό ΥΠΑΜ: “200+ απώλειες για την Ουκρανία στην Μαρίινκα” – Τι αναφέρει για την τακτική κατάσταση

Οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις δημοσίευσαν σήμερα νέα ενημέρωση σχετικά...

Ρωσική άσκηση-μήνυμα στις ΗΠΑ – Ο Ρωσικός στόλος δίπλα στην Αλάσκα

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, οι δυνάμεις...

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: Πως η Τουρκία έπεσε σε παγίδα

https://www.youtube.com/watch?v=2zJwUGmRkd0Απο το 1974 στην Κύπρο, η Τουρκική μπότα μολύνει...

PUMA: To Γερμανικό ΤΟΜΑ (IFV)

To PUMA είναι ένα ΤΟΜΑ (IFV) των γερμανικών εταιριών...