Τραμπ: «Δεν θα επιτεθούμε στο Ιράν πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές της 3ης Νοεμβρίου» – Ο αποκλεισμός παραμένει

2 Λεπτά Ανάγνωσης
Ο Ντόναλντ Τραμπ μιλά σε δημοσιογράφους στον Νότιο Κήπο του Λευκού Οίκου, 5 Οκτωβρίου 2026. Φωτογραφία: Official White House Photo by Molly Riley

«Δεν θα επιτεθούμε στο Ιράν σε καμία στιγμή πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές που θα γίνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 3 Νοεμβρίου», έγραψε την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου ο Ντόναλντ Τραμπ σε ανάρτησή του στο Truth Social, λέγοντας ότι η Ουάσιγκτον έχει «παραγωγικές συζητήσεις με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν».

«Θέλω να καταστήσω σαφές σε όλους ότι, ενώ το Ιράν βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση, οικονομικά και στρατιωτικά, και ενώ ο αποκλεισμός θα παραμείνει σε πλήρη ισχύ, με το πετρέλαιο να περνά σε αριθμούς-ρεκόρ βαρελιών από τα Στενά του Ορμούζ (22 εκατομμύρια βαρέλια μόνο χθες το βράδυ, χωρίς ούτε ένα βαρέλι να έρχεται από ή να πηγαίνει στο Ιράν!), δεν θα επιτεθούμε στο Ιράν πριν από τις εκλογές», έγραψε. Η ανάρτηση κλείνει με τη φράση: «ΤΟ ΙΡΑΝ ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΟΠΛΟ!».

Στροφή μετά τα σενάρια για νέα πλήγματα

Η δέσμευση έρχεται λίγες ώρες αφότου ο Τραμπ είπε σε δημοσιογράφους, αργά την Τετάρτη, ότι η κυβέρνησή του εξετάζει νέα πλήγματα κατά της Τεχεράνης πριν από τις εκλογές, και μετά από σειρά δημοσιευμάτων για σχεδιασμό τέτοιων επιχειρήσεων. Ανάμεσά τους ήταν το ρεπορτάζ του Axios ότι το Πεντάγωνο ζήτησε από τη CENTCOM να ολοκληρώσει τις προετοιμασίες για επανέναρξη μεγάλων επιχειρήσεων.

Την Τετάρτη, σε προεκλογική συγκέντρωση στο Τέξας, ο Τραμπ είχε πει ότι μια συμφωνία με το Ιράν «δεν είναι πραγματικά κάτι» που θέλει να κάνει, αλλά ότι η Τεχεράνη «είναι πρόθυμη να προσφέρει οτιδήποτε». Από την πλευρά του, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί δήλωσε την Πέμπτη ότι η Τεχεράνη εξετάζει την αμερικανική απάντηση στο «σχέδιο επτά ημερών» για το Ορμούζ και θα απαντήσει σε λίγες ημέρες. Οι θέσεις του Ιράν για τα Στενά καταγράφονται στο ρεπορτάζ μας για το σχέδιο.

- Advertisement -

Η ανάρτηση δεν αναφέρει τι θα γίνει μετά τις 3 Νοεμβρίου, ενώ ο αμερικανικός ναυτικός αποκλεισμός των ιρανικών λιμανιών συνεχίζεται. Η Τεχεράνη δεν έχει αντιδράσει μέχρι στιγμής δημόσια.

Κοινοποιήστε αυτό το Άρθρο