Μιλώντας στην ελληνίδα δημοσιογράφο Μαρία Χούκλη , ο Ερντογάν ειχε δήλωσει το 2010: “Πέρασα την παιδική μου ηλικία στην Κωνσταντινούπολη με αφεντικά που ηταν Ρωμαίοι ( Ελληνες) , εργάστηκα μαζί τους.
“Γνωρίζουμε καλά τον άλλον”
«Είμαι ο πρωθυπουργός που επισκέπτεται πολυ συχνά την Ελλάδα από την εποχή του κ. Σημίτη. Ο Λαός της Τουρκίας γνωρίζει επίσης τον ελληνικό λαό, έχουμε κοινές ρίζες και πολιτισμό “, είχε δήλωσει.
Ένας Τούρκος ερευνητής επίσης ισχυρίζεται ότι ο Ερντογάν προέρχεται από μια οικογένεια χριστιανών που ζούσαν στην περιοχή του Πόντου της Βόρειας Τουρκίας και εξισλαμισμιστηκε .
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε τηλεοπτική συνέντευξη στο κανάλι NTV, στις 10 Ιουνίου 2011, σε με μια σχετική ερώτηση σχετικά με την προέλευσή του, μίλησε με τρόπο προσβλητικό για τους Έλληνες, λέγοντας τη φράση στην οποία αναφέρεται συνήθως η λέξη διάβολος, δηλαδή “ο έξω απο εδω “, λέγοντας τη λέξη Ρουμά.
Εν πάση περιπτώσει, οι Τούρκοι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο Ερντογάν προέρχεται από το χωριό Ποταμιά, Ριζόντα, Πόντος.
Ο ερευνητής Cezmi Yurtsever αναφέρει ότι με τον εξισλαμισμό του πληθυσμού, ο δημογραφικός χαρακτήρας του Πόντου άλλαξε, αλλάζοντας τα ελληνικά ονόματα χωριών και πόλεων με τούρκικα ονόματα.
Όπως λέει, παρόλο που έχουν περάσει τόσα χρόνια, ο Φατίχ Σουλτάνος Μεχμέτ κατακτούσε τον Πόντο και είχε αποξενώσει τους κατοίκους με την απόφαση που να αλλάξει τα ονόματα, μέχρι σήμερα οι κάτοικοι του Πόντου χρησιμοποιούν τα ελληνικά ονόματα των χωριών τους.
Ο Ερντογάν, σε μια πρόσφατη περιοδεία στην περιοχή Ριζούντα (τώρα RIZE), επισκέφθηκε επίσης το χωριό των γονιών του Ποταμιά. Στην πλατεία του χωριού ένα μεγάλο πανό διαβάζει την Potamya Hos Geldiginiz, που σας καλωσορίζει η Ποταμιά.
Κατέβηκε από το λεωφορείο, χόρευε με τους συντοπίτες του που ήταν ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές του Βυζαντινού Πόντου και στην ομιλία του είπε ότι είναι από την Ποταμιά (το αποκαλεί με την παραδοσιακή ελληνική ονομασία Ποταμιά και όχι με το τουρκικό όνομα που είναι “Guneysu” ).
Εικόνες της υποδοχής του Ερντογάν στην Ποταμιά χρησιμοποιήθηκαν από τον αρχηγό του Εθνικιστικού Κόμματος, Devlet Bahceli, στην προεκλογική εκστρατεία για να βλάψει τον Ερντογάν.
Ο Τούρκος ερευνητής, για να υποστηρίξει τα ευρήματά του, παραθέτει στοιχεία από το φορολογικό αρχείο της οθωμανικής αυτοκρατορίας για τους κατοίκους του χωριού Ποταμιά και βρήκε λεπτομέρειες του παππού του Ερντογάν, ότι ήταν επικεφαλής αντάρτικης ομάδας εναντίον των Τούρκων κατακτητών.
Το επώνυμο του παππού του Ερντογάν ήταν ο Bakatdoglu Memis. Ο φορολογικός κώδικας στη στήλη εθνικής προέλευσης έγραψε τη λέξη «Ισλαμισμένο» και στο όνομα της στήλης το νέο ισλαμικό όνομα.
Όταν τον Ιούνιο του 2009 ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγιέπ Ερντογάν επισκέφθηκε το χωριό Ποταμιά στην περιοχή Ριζούντα του Πόντου, αρχαίου ελληνικού χωριού, κατηγορήθηκε από την τουρκική αντιπολίτευση ότι είχε ελληνικές ρίζες.
Τα αρχεία του 1850 δείχνουν ότι ο παππούς του Ερντογάν ήταν πλούσιος, επειδή όλοι οι χωρικοί πλήρωναν φόρους 20-30 πένες το καθένα και ο παππούς του Ερντογάν κατέβαλε 38 πίντες.
Η οικογένεια άλλαξε το επώνυμό της το 1934 επειδή η λέξη «Bakat», που ήταν το επώνυμο της οικογένειας, θεωρήθηκε παράλογη λόγω του γεγονότος ότι όλοι οι ελληνικοί αντάρτες ονομάζονταν «Bakat». Στον Πόντο λοιπόν, αυτή η λέξη είχε την έννοια ενός Έλληνα επαναστάτη, ενός επαναστάτη ενάντια στους Τούρκους.
Από τον Πόντο πήγαν στην Κωνσταντινούπολη Οι γονείς του Ερντογάν – σύμφωνα με τον ερευνητή – εγκατέλειψαν το χωριό τους Ποταμιά και εγκαταστάθηκαν σε μια φτωχή συνοικία της Κωνσταντινούπολης στο ‘Kasim Pasa’.
Ο Ερντογάν γεννήθηκε στο Kasim στις 29 Φεβρουαρίου 1954. Στην συνέντευξή του στον NTV, ο Τούρκος Πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι και αισθάνεται ως Τούρκος και θα πάει στο δικαστήριο για συγγραφείς που τον αναφέρουν ως Έλληνα.
«Όταν σας ρωτούν ποια είναι η εθνοτική καταγωγή σας, πείτε ότι είστε μουσουλμάνος και τραβήξτε τον δρόμο σας». Επαναλάμβανε ο Tayip, θέλοντας να δείξει ότι η εθνοτική καταγωγή είναι ένα κομμάτι μέτρησης στη χώρα του και ότι η μουσουλμανική πίστη είναι πιο πολύτιμη και ανέφερε μια συζήτηση που είχε με τον πατέρα του χρόνια πριν.
“Ρώτησα τον πατέρα μου που εχει συγχωρεθεί αν είμαστε Λαζόι ή Τούρκοι Είχε πει ότι έθεσε επίσης την ίδια ερώτηση στον πατέρα του και του είπε:” Κοίτα, ο παππούς μου, μου είπε ότι όταν πεθάνουμε και πηγαίνουμε στον άλλο κόσμο, θα μας ρωτήσουν τι πιστεύει ο Θεός, ποιος είναι ο προφήτης σου και ποια είναι η θρησκεία σου. Δεν θα μας ζητήσουν την εθνοτική μας προέλευση.