Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Βόμβα στην «Συμφωνία των Πρεσπών»: Νίκη του VMRO στις εκλογές και τα Σκόπια επαναφέρουν το «Μακεδονία» – Απειλή για την Ελλάδα

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Σε μια πολιτική στροφή, το ακραίο σκοπιανικό κόμμα VMRO-DPMNE σημείωσε μια συντριπτική νίκη τόσο στις προεδρικές όσο και στις βουλευτικές εκλογές, εγείροντας σοβαρές ανησυχίες στην Ελλάδα σχετικά με το μέλλον της Συμφωνίας των Πρεσπών. Με πάνω από το 90% των ψήφων συγκεντρωμένων, το VMRO-DPMNE κυριάρχησε στην κοινοβουλευτική κούρσα με 43% των ψήφων.

Στην προεδρική αναμέτρηση, η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα Ντάβκοβα (Gordana Silianovska-Davkova) του VMRO-DPMNE εξασφάλισε μια επιβλητική νίκη με 64,93% των ψήφων, ξεπερνώντας σημαντικά τον απερχόμενο πρόεδρο Stevo Pendarovski, ο οποίος συγκέντρωσε 29,33%.

Η Συμφωνία των Πρεσπών καταρρέει

Η συντριπτική επιτυχία του VMRO-DPMNE έχει πυροδοτήσει τον κώδωνα του κινδύνου στην Αθήνα λόγω της σθεναρής ακραίας στάσης του κόμματος και της έντονης κριτικής για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Αυτή η τουλάχιστον προβληματική συμφωνία, την οποία υπέγραψαν Ελλάδα και Σκόπια για να επιλύσουν την μακροχρόνια διαφωνία για το όνομα «Μακεδονία» που χρησιμοποιούσαν οι Σκοπιανοί και να διευκολύνουν την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, βρίσκεται τώρα σε κίνδυνο. Τόσο ο ηγέτης του VMRO-DPMNE, Christian Mickoski, όσο και η εκλεγμένη Πρόεδρος, έχουν εκφράσει προθέσεις να επιστρέψουν στο όνομα «Μακεδονία» και υπαινίσσονται πιθανή ακύρωση της συμφωνίας.

Παγίδα και ένταξη Σκοπίων στο NATO

Οι πιθανές συνέπειες μιας ακύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών θα οδηγήσει και σε παγίδευση της χώρας μας καθώς μια τέτοια κίνηση όχι μόνο θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τις περιφερειακές εντάσεις αλλά και να υπονομεύσει τη διπλωματική πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια και αυτή τη φορά θα πρέπει να γίνει με τα «Σκόπια» εντός NATO των οποίων η ένταξη ολοκληρώθηκε με βάση το ΑΡΘΡΟ 2 της «Συμφωνίας των Πρεσπών».

Δηλαδή ένα από τα όπλα της χώρας μας και ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί μαζί με αυτό της ένταξης στην ΕΕ πλέον δεν υπάρχει και ξεκινά μια μεγάλη κουβέντα για το ποιός βιάστηκε να βάλει μια τέτοια χώρα στο NATO. Γεγονός το οποίο είχαμε επαναλάβει και με την Αλβανία την οποία τώρα εκβιάζουμε πλαγίως για να κάνει τα απολύτως απαραίτητα για την ομογένεια μας.

Δεν είναι τυχαίο ότι μετά την εκλογική νίκη το «Βόρεια» από το «Βόρεια Μακεδονία» εξαφανίστηκε αμέσως από όλες τις αναρτήσεις των «νικητών», γεγονός που ήδη παραβιάζει την συμφωνία.

Η επόμενη μέρα

Η πιθανή διάλυση ή μη τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών αποτελεί μια σημαντική πρόκληση για την Ελλάδα, απειλώντας να βγάλει ξανά το πρόβλημα που κρύψαμε «κάτω από το χαλάκι» των Βαλκανίων το οποίο επηρεάζει τόσο την Ελλάδα όσο και την Βουλγαρία.

Η μη τήρηση της συμφωνίας θα δημιουργήσει πολύ κακό προηγούμενο για την Ελλάδα και καλό παράδειγμα για την Τουρκία και την Αλβανία που για ακόμη μια φορά θα καταλάβουν ότι η χώρα μας αντιδρά καθυστερημένα ή και καθόλου σε τέτοιες εθνικά επικίνδυνες κινήσεις.

Μπορείτε να διαβάστε το πλήρες κείμενο της «Συμφωνίας των Πρεσπών» ΕΔΩ:

Μείνετε συντονισμένοι για κάθε εξέλιξη – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα