Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ο πρώην Πρέσβης της Λιβύης στην Ελλάδα και νυν Λίβυος πρόεδρος σε επίσκεψη στην Τουρκία

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

 Ο επικεφαλής του νέου συμβουλίου προεδρίας της Λιβύης Μοχάμεντ Μένφι που είχε απελαθεί απο την Ελλάδα ως πρέσβης της Λιβύης στη χώρα, μετα την άρνηση του να παρέχει στο ΥΠΕΞ την συμφωνία του Τουρκολιβυκού μνημονίου ολοκλήρωσε τα τρία πρώτα βασικά ταξίδια του στο εξωτερικό από την ανάληψη εργασιών του πριν από 11 ημέρες, την Παρασκευή στην Τουρκία.

Πριν τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, ο Μένφι βρισκόταν στο Παρίσι για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και στη συνέχεια στο Κάιρο για συνομιλίες με τον Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Σίσι.

Η νέα κυβέρνηση της Λιβύης, η οποία αποκαλείται “προσωρινή” λόγω των νέων εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για αυτό το Δεκέμβρη, έχει επίσης δεσμευθεί να επιβλέψει την αποχώρηση των περίπου 20.000 ξένων μισθοφορικών δυνάμεων από τη χώρα επειγόντως.

Συνεπώς, οι συνομιλίες του Μενφί με τον Ερντογάν είχαν στο μενού το πότε και τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία θα αποσύρει τα δικά της μισθοφορικά στρατεύματα απο την περιοχή που απαρτίζονται κυρίως απο Σύριους ισλαμιστές της Ιντλίμπ.

Η απόσυρση των μισθοφόρων εχει προκαλέσει άγχος στον Ερντογάν καθώς σύμφωνα με πληροφορίες φοβάται οτι Γαλλία και Ιταλία θα μπούν στην μέση για να περιορίσουν την επιρρόη της Τουρκίας στην Αφρικανική χώρα αμέσως μετά τις νέες εκλογές τον Δεκέμβριο.

Για αυτό δεν αποκλείεται ο Ερντογάν να επιδιώξει να κλείσει οικονομικές συμφωνίες με την μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης πριν αυτη αποχωρήσει απο την εξουσία.

Αίγυπτος, Τουρκία , Ελλάδα και τα ΗΑΕ χαιρέτισαν ο καθένας τον διορισμό της νέας κυβέρνησης, όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, καποιές απο τις ξένες δυνάμεις που υποστήριξαν κάποια απο τις 2 πλευρές δεν έχουν αποσύρει ακόμα τους μισθοφόρους ή τα όπλα που είχαν στείλει.

Μείνετε συντονισμένοι για κάθε εξέλιξη – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

Τελευταίες εξελίξεις

«Καταστράφηκε ραντάρ των S-300 του Ιράν» αναφέρουν Ισραηλινά ΜΜΕ

Παρά την απουσία επίσημης δήλωσης από το Ισραήλ, όλο...

Διαβάστε ακόμα