Σάββατο, 2 Μαρτίου, 2024

TOS-1 BURATINO ΤΟ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΟ ΡΩΣΙΚΟ “ΥΓΡΟ ΠΥΡ”

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Το TOS-1 Buratino είναι ένα μοναδικό στο κόσμο ρωσικό αυτοκινούμενο σύστημα MLRS που έχει δει δράση παγκόσμια σε ζώνες συγκρούσεων όπως το Αφγανιστάν, η Τσετσενία, το Ιράκ και η Συρία.

Ειδικότητα του TOS-1 ειναι η εξαλείψη βαριά οχυρωμένων θέσεων.

Έχει αποκτήσει μια μοναδικά τρομακτική φήμη λόγω των επιπτώσεων που προκαλεί σε οποιαδήποτε εχθρική δύναμη βρεθεί απεναντί του λόγω των εμπρηστικών τύπου πυρομαχικών που εκτοξεύει ως ενα μοντέρνο “υγρό πυρ”

Η πίεση που δημιουργείται από μια έκρηξη TOS-1 ανέρχεται σε 427 λίβρες ανά τετραγωνική ίντσα.

Για να γίνει πιο κατανόητο, οι περισσότερες συμβατικές εκρήξεις βομβών δημιουργούν περίπου το ήμισυ αυτού του ποσού και η κανονική πίεση αέρα είναι δεκατέσσερις λίβρες ανά τετραγωνική ίντσα.

Τα θύματα κοντά στο κέντρο μιας ακτίνας έκρηξης TOS-1 συνθλίβονται μέχρι θανάτου.

Πιο έξω, η υπερπίεση μπορεί να σπάσει τα οστά, να εξαρθρώσει τα μάτια, να προκαλέσει εσωτερική αιμορραγία και να σπάσει τύμπανα, έντερα και άλλα εσωτερικά όργανα. Απορροφά επίσης τον αέρα από τους πνεύμονες των θυμάτων του, προκαλώντας ενδεχομένως την κατάρρευσή τους, οδηγώντας σε θάνατο από ασφυξία.

Η πρώτη πολεμική χρήση του TOS-1 Buratino καταγράφεται μεταξύ 1988 και 1989 εναντίον Αφγανών ανταρτών στο τραχύ έδαφος της κοιλάδας Panjshir.

Ωστόσο, το 1999, την ίδια χρονιά που το TOS-1 αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά επίσημα στο κοινό, το TOS-1 έκανε για πρώτη φορά όνομα στην πολιορκία της πρωτεύουσας της Τσετσενίας Γκρόζνυ.

Η χρήση του TOS-1 για την εξάλειψη ολόκληρων οικοδομικών τετραγώνων απο τον Ρωσικό στρατό στο Γκρόζνι προκάλεσε μια σειρά καταγγελιών σχετικά με παράπλευρες απώλειες. Μάλιστα, σε συντονισμένο βομβαρδισμό TOS-1 με άλλες μονάδες πυροβολικού σκότωσε τριάντα επτά πολίτες και τραυμάτισε πάνω από διακόσιους.

Μέχρι να τελειώσει η μάχη για το Γκρόζνυ, η πόλη είχε μετατραπεί σε ερείπιο.

Δές περισσότερες αναλύσεις στο YouTube κανάλι μας:

https://www.youtube.com/playlist?list=PL53Nrqo7A0aU0D9xPDCoXeVBcZb2KTweo

Τελευταίες εξελίξεις

«Ερντογάν… καλύτερα να σωπάσεις και να ντρέπεσαι» Πυρά ΥΠΕΞ Ισραήλ κατά Τουρκίας

Κατά του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξέσπασε...

Το Ισραήλ «ακρωτηριάζει» την ηγεσία της Χεζμπολάχ και του IRGC του Ιράν – Επίθεση στην Συρία

Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη συριακή πόλη Μπανιγιάς στην περιοχή...

Διαβάστε ακόμα