Η Ινδία στοχεύει να γίνει παγκόσμια δύναμη: “Θέλουμε νέο πυρηνικό υποβρύχιο”

Η Ινδία στοχεύει να γίνει παγκόσμια δύναμη: “Θέλουμε νέο πυρηνικό υποβρύχιο”

Ινδικό δημοσίευμα στο Hindustan Times ανέφερε πρόσφατα ότι το Ινδικό Ναυτικό προσπαθεί να δώσει προτεραιότητα στην προμήθεια πυρηνικών επιθετικών υποβρυχίων έναντι ενός νέου αεροπλανοφόρου μετά την βλέψη της Κίνας να κατασκευάσει και να εντάξει μια νέα κατηγορία αντιτορπιλικών.

Το δημοσιευμά αυτό εκφράζει απόλυτα άλλωστε τη θέση που εξέφρασε ο αρχηγός του Γενικού επιτελείου της Ινδίας (CDS) Στρατηγός Bipin Rawat πέρυσι σε δηλώσεις του.

Στις 24 Μαρτίου, οι Hindustan Times ανέφεραν ότι “σύμφωνα με αξιωματούχους της Νότιας περιοχής ευθήνης του Ινδικού στόλου, το Ινδικό Ναυτικό δήλωσε στους σχεδιαστές εθνικής ασφάλειας της χώρας στη Διάσκεψη Διοικητών αυτό το μήνα ότι το σχέδιο για την κατασκευή των πυρηνικών επιθετικών υποβρυχίων θα πρέπει να έχει προτεραιότητα έναντι του έργου για την κατασκευή ενός τρίτου αεροπλανοφόρου.

Η Ινδία επιχειρεί επί του παρόντος με ενα και μοναδικό αεροπλανοφόρο το INS Vikramditya, ένα ανακαινισμένο σοβιετικό αεροπλανοφόρο κλάσης Κιέβου που απέκτησε από τη Ρωσία το 2014.

Το πρώτο εγχώρια κατασκευασμένο αεροπλανοφόρο της Ινδίας, το INS Vikrant, αναμένεται να ενταχθεί επίσημα στον Ινδικό ναυτικό φέτος ή το επόμενο έτος. Τα σχέδια για ένα τρίτο αεροπλανοφόρο, που θα κατασκευαστεί επίσης εγχώρια, έχουν πάει πίσω προς το παρόν κυρίως λόγω περικοπών στον Ινδικό αμυντικό προϋπολογισμό.

Η Ινδία αυτην την στιγμή επιχειρεί με μόλις ενα πυρηνικό υποβρύχιο το ρωσικό υποβρύχιο κλάσης Akula (Nerpa) που τώρα ονομάζεται INS Chakra II καθώς η Ινδία το μίσθωσε απο την Ρωσία το 2011.

Share

Written by:

2,923 Posts

View All Posts
Follow Me :
Translate »