ΕΚΤΑΚΤΟ: Τεράστιες Νατοϊκές Δυνάμεις στη Μαύρη Θάλασσα – Ρωσική προειδοποίηση

ΕΚΤΑΚΤΟ: Τεράστιες Νατοϊκές Δυνάμεις στη Μαύρη Θάλασσα – Ρωσική προειδοποίηση

Ουκρανία και Ηνωμένες Πολιτείες θα ξεκινήσουν στρατιωτική άσκηση στην οποία θα συμμετέχουν περισσότερες από 30 χώρες στη Μαύρη Θάλασσα και τη νότια Ουκρανία τη Δευτέρα, παρά τις ρωσικές εκκλήσεις για ακύρωση της άσκησης.

Η Sea Breeze 2021 έρχεται μετά από αύξηση των εντάσεων μεταξύ ΝΑΤΟ και Μόσχας, με το Κρεμλίνο να δηλώνει την περασμένη εβδομάδα ότι έριξε προειδοποιητικές βολές και βόμβες στην πορεία ενός βρετανικού πολεμικού πλοίου που έπλεε ανοιχτά της Κριμαίας για να το εκδιώξει από την περιοχή.

Η Μέγαλη Βρετανία δήλωσε πως δεν συνέβη τέτοιο περιστατικό.

Η πρεσβεία της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον ζήτησε την προηγούμενη εβδομάδα ακύρωση της άσκησης, και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι η Ρωσια θα αντιδράσει εάν χρειαστεί για να προστατεύσει την εθνική της ασφάλεια.

Η άσκηση Sea Breeze 2021 θα διαρκέσει δύο εβδομάδες και θα περιλαμβάνει περίπου 5.000 στρατιωτικό προσωπικό από χώρες του ΝΑΤΟ και άλλους συμμάχους , και περίπου 30 πλοία και 40 αεροσκάφη. Θα λάβουν μέρος το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Ross και το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ.

Η Ουκρανία αναφέρει ότι βασικός στόχος είναι να αποκτήσει εμπειρία σε κοινές δράσεις κατά τη διάρκεια πολυεθνικών ειρηνευτικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων ασφαλείας.

Share
Translate »