Σάββατο, 2 Μαρτίου, 2024

ΕΚΤΑΚΤΟ: Πιθανή πειρατεία του δεξαμενόπλοιου «Central Park» από τους Χούθι – Πιθανή εμπλοκή του 5ου στόλου των ΗΠΑ

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Tο δεξαμενόπλοιο «Central Park», που συνδέεται με ισραηλινά συμφέροντα, υπέστη πιθανή πειρατεία την Κυριακή στον Κόλπο του Άντεν, κοντά στο Άντεν της Υεμένης σύμφωνα με την ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας Ambrey και την Zodiac. Το πλοίο το οποίο διαχειρίζεται η Zodiac Maritime, μια οντότητα του Zodiac Group του Ισραηλινού δισεκατομμυριούχου Eyal Ofer, βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο αυτού που πιστεύεται ότι είναι ένα περιστατικό πειρατείας που πιθανώς ενορχηστρώθηκε από τους Χούθι.

Αν και καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει επίσημα την ευθύνη, η κατάληψη του «Central Park» έχει εγείρει υποψίες για ανάμειξη των Χούθι, ειδικά δεδομένης της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στην Υεμένη αλλά και την εμπλοκή τους στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς στην Γάζα.

Οι Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, έχουν εμπλακεί σε έναν παρατεταμένο πόλεμο με την κυβέρνηση της Υεμένης που διαθέτει την υποστήριξη ενός συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία. Η τοποθεσία του συμβάντος, μακριά από περιοχές όπου κυριαρχούν οι Χούθι, αλλά σε μια περιοχή στρατηγικής σημασίας, θα υποδηλώνει νέα κλιμάκωση στις θαλάσσιες επιχειρήσεις τους αν επιβεβαιωθεί.

Το σκάφος, υπό τη διοίκηση ενός Τούρκου καπετάνιου, μετέφερε πλήρωμα από τη Ρωσία, το Βιετνάμ, τη Βουλγαρία, την Ινδία, τη Γεωργία και τις Φιλιππίνες, μαζί με ένα πλήρες φορτίο φωσφορικού οξέος. Η Zodiac Maritime δίνει προτεραιότητα στην ασφάλεια του πληρώματος και επί του παρόντος ερευνά αυτήν την κατάσταση σύμφωνα με ανακοίνωση της.

Ο 5ος στόλος του Πολεμικού Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών, που περιπολεί στη Μέση Ανατολή, δεν έχει ακόμη σχολιάσει την κατάσταση σε αίτημα του Associated Press. Ωστόσο, οι πληροφορίες του AP υποδηλώνουν ότι οι ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ ενδέχεται να έχουν εμπλακεί ενεργά στο περιστατικό χωρίς να έχει γίνει γνωστή κάποια άλλη πληροφορία.

Αυτό το περιστατικό αποτελεί μέρος μιας ανησυχητικής τάσης περιστατικών πειρατείας στην περιοχή, με τους Χούθι να έχουν καταλάβει πρόσφατα φορτηγό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα.

Αυτή η εξέλιξη έρχεται επίσης στον απόηχο των επιθέσεων σε άλλα πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης επίθεσης με drone στο CMA CGM Symi, υπογραμμίζοντας την ασταθή κατάσταση ασφαλείας στα ύδατα της Μέσης Ανατολής. Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί στενά αυτές τις εξελίξεις, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την περιφερειακή σταθερότητα και το παγκόσμιο εμπόριο.

Τελευταίες εξελίξεις

«Ερντογάν… καλύτερα να σωπάσεις και να ντρέπεσαι» Πυρά ΥΠΕΞ Ισραήλ κατά Τουρκίας

Κατά του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξέσπασε...

Το Ισραήλ «ακρωτηριάζει» την ηγεσία της Χεζμπολάχ και του IRGC του Ιράν – Επίθεση στην Συρία

Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη συριακή πόλη Μπανιγιάς στην περιοχή...

Διαβάστε ακόμα