Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023

ΕΚΤΑΚΤΟ | Οι Χούθι κατέλαβαν το φορτηγό πλοίο Galaxy Leader στην Ερυθρά Θάλασσα – Νόμιζαν ότι είναι του Ισραήλ

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ώρες πειρατεία στο φορτηγό πλοίο Galaxy Leader υπό σημαία Μπαχαμών, στην Ερυθρά Θάλασσα από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες Χούθι καθώς πίστευαν ότι έχει Ισραηλινό πλήρωμα, γεγονός που αναμένεται να αυξήσει τις παγκόσμιες ανησυχίες για την ασφάλεια του εμπορίου στην περιοχή.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) διευκρίνισαν ότι το πλοίο μετέφερε διεθνές πολιτικό πλήρωμα χωρίς ισραηλινούς υπήκοους. Αυτή η διευκρίνιση έρχεται εν μέσω της έμμεσης σύνδεσης του πλοίου με το Ισραήλ μέσω της εγγραφής του σε μια βρετανική εταιρεία που ανήκει εν μέρει στον γνωστό Ισραηλινό επιχειρηματία Abraham Ungar, γνωστό ως Rami. Την ώρα της πειρατείας, το πλοίο είχε μισθωθεί σε ιαπωνική εταιρεία.

Κλιμακώνοντας την ένταση, ο Yahya Sarea, εκπρόσωπος του στρατού των Χούθι (Houthi) ανακοίνωσε στο κανάλι της ομάδας στο Telegram την πρόθεσή τους να στοχοποιήσουν όλα τα πλοία που ανήκουν σε ισραηλινές εταιρείες ή φέρουν ισραηλινή σημαία. Ο Σαρέα προέτρεψε επίσης τις άλλες χώρες να αποσύρουν τους πολίτες τους που εργάζονται στα πληρώματα τέτοιων πλοίων. Η δήλωση αυτή σηματοδοτεί μια σημαντική κλιμάκωση των θαλάσσιων εντάσεων στην περιοχή, υπογραμμίζοντας τη στρατηγική σημασία της Ερυθράς Θάλασσας και τους κινδύνους για το διεθνές εμπόριο.

Σε απάντηση στην πειρατεία και τις απειλές των Χούθι, το Γραφείο του Πρωθυπουργού του Ισραήλ καταδίκασε την κατάληψη του πλοίου, τονίζοντας ότι στο Galaxy Leader δεν ήταν ούτε ένας Ισραηλινός ούτε ανήκει σε Ισραηλινούς. Η δήλωση του πρωθυπουργικού Γραφείου χαρακτήρισε το περιστατικό ως «άλλη μια πράξη της ιρανικής τρομοκρατίας», εκφράζοντας ανησυχία για την αυξανόμενη επιθετικότητα του Ιράν και τις επιπτώσεις στην ασφάλεια των παγκόσμιων εμπορικών οδών.

Με αναφορές που μιλούν για 25 μέλη πληρώματος και πιθανότητα άλλους 27 πολίτες πάνω στο πλοίο, η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Το περιστατικό υπογραμμίζει τους αυξανόμενους κινδύνους σε περιοχές γεωπολιτικών συγκρούσεων.

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα