Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Δηλώσεις για γέλια: «Καλύτερο το Τουρκικό μαχητικό KAAN από F-22, F-35» λέει η TAI και «πατρίδες του Ουρανού»

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Σε μια τολμηρή δήλωση που θα μπορούσε να κάνει ακόμη και τον πιο ερασιτέχνη στα αμυντικά θέματα να βάλει τα γέλια, ο Temel Kotil της Turkish Aerospace Industries (TAI) ανακοίνωσε με βεβαιότητα ότι το νέο τους αεροσκάφος δηλαδή το υπο ανάπτυξη Τουρκικό μαχητικό KAAN θα ξεπεράσει τα F-22 και τα F-35 καθώς έχουν ήδη διαλέξει ανώτερες τεχνολογίες.

Ο ισχυρισμός του Kotil, «επιλέξαμε υψηλότερη τεχνολογία από το F-22 και F-35» είναι κατά την άποψη μας ένας αρκετά φιλόδοξος στόχος, ειδικά όταν κρίσιμα μέρη του μαχητικού KAAN, όπως για παράδειγμα οι κινητήρες, βρίσκονται ακόμα στα σχέδια και χρησιμοποιεί για την δοκιμή του κινητήρες F110 των παλαιότερης γενιάς F-16, για να μην μιλήσουμε για άλλα αρκετά κρίσιμα υπολογιστικά συστήματα τα οποία δεν διαθέτει.

Είναι λίγο σαν να σχεδιάζεις να κερδίσεις έναν παγκόσμιο διαγωνισμό μαγειρικής με γνώση μόνο για ψήσιμο τοστ.

Σαν να μην έφτανε αυτό, συμπλήρωσε λέγοντας «αυτό το μαχητικό δεν θα αφήσει κανέναν να μπει στην πατρίδα του Ουρανού» που παραπέμπει σε ακραίες Τουρκικές φράσεις όπως «Γαλάζια Πατρίδα» και «σύνορα της καρδιάς». Ακόμη, έβαλε ψηλά τον πήχη για την Τουρκία, ξεπερνώντας κάθε όριο χαρακτηρίζοντας το KAAN ως έτοιμο να τροποποιηθεί σε μαχητικό 6ης γενιάς.

Η προσπάθεια να μεταβεί απευθείας στην 6η γενιά των μαχητικών αεροσκαφών, με σχέδια να ολοκληρώσει 7 ακόμη αεροπλάνα τα οποιά θα παραδοθούν σιγά σιγά έως το 2028, δείχνουν το επίπεδο προπαγάνδας που επικρατεί στην απέναντι χώρα όταν σε υπερδυνάμεις όπως οι ΗΠΑ και χώρες με εμπειρία που αναπτύσσουν μαχητικά 4ης και 5ης γενιάς τους παίρνει δεκαετίες και τεράστια ποσά από τον προϋπολογισμό τους.

Δηλώσεις για γέλια: «Καλύτερο το Τουρκικό μαχητικό KAAN από F-22, F-35» λέει η TAI και «πατρίδες του Ουρανού»
By JohnNewton8 – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=79790841

Να τονίσουμε εδώ ότι η TAI παρά αυτές τις υπερβολικές δηλώσεις είναι μία από τις πλέον αξιόλογες τουρκικές αμυντικές εταιρείες και βρίσκεται πίσω από τα UAV της Τουρκίας αλλά και αεροσκάφη όπως το HURJET.

Ο ενθουσιασμός της TAI είναι κατανοητός ως ένα βαθμό καθώς δεν αποτελεί αμελητέο ζήτημα η εμπειρία και το R&D (έρευνα και ανάπτυξη) στον αεροπορικό τομέα, αλλά καλό θα ήταν να υπάρχει και κάποιο όριο. Η αξίωση υπεροχής έναντι των F-22 και F-35 είναι αδιανόητη, εδώ δεν γνωρίζουμε ακόμα αν θα έχουν ίδιες δυνατότητες με ένα F-16V ή κατώτερες.

Ωστόσο, στο πνεύμα της καινοτομίας και της «Διακύρηξης της Φιλίας» που έχουμε υπογράψει με τους γείτονες, στο NEMESISHD.GR θα παρακολουθούμε στενά (και με ένα ελαφρύ γέλιο) αν η TAI θα μπορέσει να ολοκληρώσει αυτές τις υψηλές φιλοδοξίες της στην πραγματικότητα.

Μείνετε συντονισμένοι για περαιτέρω ενημερώσεις – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα