Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024

Δύσκολες μέρες για τα Ρωσικά Su-34 στην Ουκρανία: Οι Ουκρανοί αναφέρουν πολλαπλές καταρρίψεις

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Κίεβο – Μια πιθανή σημαντική νίκη σημείωσαν οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας στον συνεχιζόμενο πόλεμο με τη Ρωσία καταρρίπτοντας τέσσερα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Su-34 και πιθανόν και ένα Su-30 μέσα λίγα εικοσιτετράωρα. Οι καταρρίψεις φέρεται να έγιναν με αμερικανικά συστήματα αεράμυνας PATRIOT, που όπως φαίνεται αποδείχθηκαν πολύ χρήσιμα στις ουκρανικές δυνάμεις.

Τα τρία από τα τέσσερα Su-34 φέρεται να καταρρίφθηκαν την Παρασκευή, ενώ το άλλο ένα, καθώς και το Su-30 (εάν επιβεβαιωθεί) καταρρίφθηκαν την Κυριακή 24 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους. Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy και η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία επιβεβαίωσαν το περιστατικό της Παρασκευής, με τον Ουκρανό Πρόεδρο να επαινεί την αεράμυνα της περιοχής της Οδησσού σε ομιλία του​. Η είδηση των καταρρίψεων επιβεβαιώθηκε περαιτέρω από τον Mykola Oleshchuk, Διοικητή της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας ο οποίος περιέγραψε το γεγονός, ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη από την Ρωσία.

Δύσκολες μέρες για τα Ρωσικά Su-34 στην Ουκρανία: Οι Ουκρανοί αναφέρουν πολλαπλές καταρρίψεις
By Boevaya mashina – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=122449442

Η κατάρριψη αυτών των ρωσικών αεροσκαφών σηματοδοτεί ένα σημαντικό επίτευγμα για την ουκρανική αεράμυνα. Ουκρανοί αναλυτές πιστεύουν ότι οι αμερικανικοί πύραυλοι PATRIOT, γνωστοί για το βεληνεκές τους που φτάνει τα 160 χλμ έπαιξαν κρίσιμο ρόλο σε αυτή την επιχείρηση​. Αυτοί οι πύραυλοι, που χρησιμοποιήθηκαν και νωρίτερα φέτος για να αναχαιτίσουν έναν υπερηχητικό πύραυλο Kinzhal, έχουν πλέον αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους ενάντια σε ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη.

Ο εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας Γιούρι Ιχνάτ περιέγραψε την επιχείρηση ως «έξοχα σχεδιασμένη», υπογραμμίζοντας τη στρατηγική επιτυχία του ουκρανικού στρατού. Ουκρανοί αξιωματούχοι χαιρέτησαν την κατάρριψη ως μια μεγάλη επιτυχία στον πόλεμο.

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα