Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Το Αβέρωφ βγαίνει ξανά στο Αιγαίο με VLS και πυραύλους SCALP-NAVAL – Καλό Μήνα!

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Σε μια εκπληκτική εξέλιξη για το Πολεμικό Ναυτικό, η Ελλάδα αποφάσισε την αναβάθμιση του ιστορικού θωρακισμένου καταδρομικού «Γεώργιος Αβέρωφ», με σύγχρονα συστήματα κάθετης εκτόξευσης πυραύλων (VLS) και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς SCALP NAVAL. Αυτό το φιλόδοξο σχέδιο δεν στοχεύει μόνο να αποτίσει φόρο τιμής στο ιστορικό παρελθόν του θρυλικού σκάφους, αλλά και να ενσωματώσει στο πλοίο τεχνολογία αιχμής που θα μπορούσε να επαναπροσδιορίσει τον ρόλο του στον 21ο αιώνα λύνοντας και το πρόβλημα με την σταδιακή απόσυρση των Φρεγατών Standard και την καθυστέρηση στις εργασίες εκσυγχρονισμού των MEKO200.

Με διακεκριμένο ιστορικό στο πεδίο της μάχης, το Αβέρωφ ως τώρα έχει διατηρηθεί ως ένα πλοίο μουσείο και είναι αγκυροβολημένο στο Παλαιό Φάληρο. Οι προτεινόμενες αναβαθμίσεις, ωστόσο θα μπορούν να κρίνουν το αποτέλεσμα μιας ναυμαχίας ανάλογης με της Λήμνου πριν αυτή συμβεί καθώς με βολές Scalp Naval θα χτυπήσει τον Οθωμανικό στόλο στα ίδια του τα λημέρια μέσα στους ναυστάθμους του.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Το Αβέρωφ βγαίνει ξανά στο Αιγαίο με VLS και πυραύλους SCALP-NAVAL
PHOTO By By Christopher – Imported from 500px (archived version) by the Archive Team. (detail page), CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=71345899

Η εισαγωγή των Vertical Launch Systems (VLS) τύπου Mark 48 και A-70 στο Αβέρωφ θα σηματοδοτήσει ένα σημαντικό τεχνολογικό άλμα για το Πολεμικό Ναυτικό πριν την έλευση των FDI HN. Το VLS θα επιτρέψει να προχωρήσει αν απαιτηθεί σε βολές SM-6 αλλά και να φέρει μια μεγάλη ποικιλία πυραύλων.

Αυτή η ευελιξία και η δύναμη πυρός εντυπωσίασαν την πολιτική ηγεσία που δήλωσε μέσω πηγών ότι 1 εκσυγχρονισμένο Αβέρωφ = 9 Φρεγάτες Standard και υπάρχουν σκέψεις για παραγγελία ενός ακόμη από την Ιταλία, πράγμα το οποίο χαιρέτισε ως απόφαση και ο Λίβυος Ναύαρχος στην Βεγγάζη και πρότεινε να τοποθετηθούν EXOCET BLOCK 3C σαν συμπληρωματικός εξοπλισμός.

Αντιπλοϊκός Πύραυλος EXOCET: Το φονικό όπλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και η ιστορία του γαλλικού αντιπλοϊκού
PHOTO By MBDA

Με βεληνεκές που ξεπερνά τα 1.000 χιλιόμετρα, οι SCALP NAVAL από το Αβέρωφ θα μπορούν να εμπλέξουν υψηλής αξίας στόχους από σημαντική απόσταση, παρέχοντας στρατηγικές επιλογές που προηγουμένως ήταν αδιανόητες για το Πολεμικό Ναυτικό αλλά και το Πυροβολικό.

Τα κανόνια του Αβέρωφ θα μετατραπούν σε όπλα laser υψηλής ενέργειας για να αντιμετωπίζει τις απειλές από τα UAV των Χούθι ώστε να αντικαταστήσει την Φρεγάτα Ύδρα. H αναβάθμιση του Αβέρωφ αναμένεται να ολοκληρωθεί σε -1 χρόνο με την παραλαβή του εκσυγχρονισμένου πλοίου να αναμένεται να γίνει στις 1 Απριλίου 2023.

Καλό Μήνα σε όλους! Καλή Πρωταπριλιά!

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα