Αιματηρές μάχες για το χωριό Andriivka κοντά στο Μπαχμούτ: Τι ισχυρίζονται Ουκρανία και Ρωσία

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Το χωριό Andriivka, που βρίσκεται κοντά στο Μπαχμούτ (Bakhmut) στην περιοχή του Ντονέτσκ (Donetsk) της ανατολικής Ουκρανίας, έχει γίνει το επίκεντρο της συνεχιζόμενης σύγκρουσης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας στον συγκεκριμένο τομέα τις τελευταίες 48ωρες.

Πρόσφατες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ουκρανικός στρατός απελευθέρωσε με επιτυχία το χωριό, αλλά η μάχη άφησε και τις δύο πλευρές με μεγάλες απώλειες και το ίδιο το χωριό σε ερείπια. Σε αυτό το άρθρο θα σας παρουσιάσουμε και τις δύο πλευρές καθώς υπάρχουν αντικροούμενες πληροφορίες που είναι δύσκολο να επιβεβαιωθούν στην ομίχλη του πολέμου Ουκρανίας και Ρωσίας.

Η Ουκρανική Πλευρά

Σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, η απελευθέρωση του Andriivka σηματοδοτεί μια σημαντική νίκη στη σύγκρουση. Ο ουκρανικός στρατός, με επικεφαλής την 3η ταξιαρχία εφόδου, ξεκίνησε μια προσεκτικά σχεδιασμένη επιχείρηση για την ανακατάληψη του χωριού.

Ο Oleksandr Borodin, υπεύθυνος Τύπου της ταξιαρχίας, δήλωσε ότι το χωριό είχε καταστραφεί ολοσχερώς αλλά τόνισε τη στρατηγική του σημασία. Οι ουκρανικές δυνάμεις έπρεπε να κινηθούν προσεκτικά λόγω των πολυάριθμων ναρκών που είχαν τοποθετήσει οι ρωσικές δυνάμεις. Όλοι οι κάτοικοι είχαν εκκενωθεί προηγουμένως και δεν υπήρχαν άμαχοι στην περιοχή κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.

Το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι η επιχείρηση προκάλεσε «σημαντικές απώλειες στον εχθρό από άποψη ανθρώπινου δυναμικού και εξοπλισμού» και ότι είχαν «μερική επιτυχία» κοντά σε ένα άλλο χωριό νότια του Μπαχμούτ, το Κλιστσίγιεφκα Klishchiivka.

Η Ρωσική Πλευρά

Αν και δεν έχει υπάρξει επίσημο σχόλιο από το Κρεμλίνο, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας εξέδωσε δήλωση αρνούμενo οποιαδήποτε νίκη της Ουκρανίας στο σημείο αλλά παραδέχεται ότι υπάρχουν σοβαρές μάχες για την επικράτηση στα σημεία αυτά.

«Ο εχθρός δεν εγκατέλειψε τα σχέδια του να καταλάβει την πόλη Μπαχμούτ (Artyomovsk) της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ και συνέχισε να διεξάγει επιθετικές επιχειρήσεις… ανεπιτυχώς όμως καθώς προσπαθεί να εκδιώξει τα ρωσικά στρατεύματα από την Klishchiivka και Andriivka», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στην καθημερινή του ενημέρωση.

Τι συμβαίνει;

Η απελευθέρωση του Andriivka από τις Ουκρανικές δυνάμεις για άλλη μια φορά δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί λόγω της «ομίχλης του πολέμου» παρά τα βίντεο που έχουν δημοσιεύσει και οι δύο πλευρές. Είναι δεδομένο ότι οι Ουκρανικές δυνάμεις κάποια στιγμή τα τελευταία 24ωρα κατάφεραν να εισέλθουν στο καταστρεμένο χωριό καθώς υπάρχει σχετικό βίντεο. Το αν οι Ρώσοι κατάφεραν να τους εκδιώξουν ξανά δεν επιβεβαιώνεται από κάπου πέρα από το Ρωσικό ΥΠΑΜ. Σίγουρο είναι πάντως ότι και οι δύο πλευρές έχουν υποστεί μέχρι τώρα πολύ μεγάλες απώλειες για την περιοχή του Μπαχμούτ.

Πείτε μαε την γνώμη σας στα σχόλια!

Πρόσφατα

ΕΚΤΑΚΤΟ: Νεκροί Ρώσοι στρατιώτες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ (Αρτσάχ) μετά από ενέδρα

Ένα όχημα που μετέφερε στρατιώτες της Ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης...

Κλοπή Merkava από στρατιωτική βάση στο Ισραήλ

Σε μια παράξενη είδηση, ένα εκτός υπηρεσίας άρμα μάχης...

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

C-130 “Hercules”: Το θρυλικό μεταγωγικό αεροσκάφος

Το C-130 είναι μάλλον το πιο εμβληματικό μεταγωγικό αεροσκάφος...

Abrams X: Το Abrams ανανεώνεται

Τον περασμένο Ιούνιο είδαμε στην Eurosatory τα νέα άρματα...