Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
16.1 C
Athens

Η Αίγυπτος πλησιάζει την Τουρκία ή την Ελλάδα; | ΕΡΕΥΝΑ

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Τις τελευταίες μέρες πολλά ΜΜΕ και ιστοσελίδες στην Ελλάδα έχουν ασχοληθεί ενδελεχώς με την νέα Αιγυπτιακή οριοθέτηση θαλάσσιων τεμαχίων για έρευνες και εξόρυξη φυσικού αερίου.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΤΩ:

Τα περισσότερα απο αυτα τα άρθρα που δημοσιεύθηκαν εκφράζουν εναν σοβαρό προβληματισμό οτι η Αίγυπτος με την κίνηση αυτή οδηγείται πιο κοντά στην Τουρκία & απειλεί τα Ελληνικά εθνικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η προσέγγιση τους ομως στο θέμα ειναι κατα την αποψή μας αθελά τους αρκετά μονο-διάστατη χωρίς να λαμβάνουν υπόψην αλλους παράγοντες που καταρρίπτουν με μια διαφορετική προσέγγιση απο την συλλογιστική πορεία που ακολούθησαν, το συμπέρασμα οτι η Τουρκία και η Αίγυπτος πλησιάζουν η μία την άλλη.

Πριν ξεκινήσουμε την ανάλυση, το άρθρο στο οποίο στηρίζονται σχεδόν ολες οι ιστοσελίδες που ουσιαστικά απλα αναδημοσιεύουν βασίζεται στο άρθρο του Reuters το οποίο δεν αναφέρει πουθενά οτι η Αίγυπτος πλησίασε την Τουρκία & δεν απεικονίζει πουθενά την νεα οριοθέτηση της Αιγύπτου.

Το συγκεκριμένο άρθρο του Reuters αναφέρει:

“Η Αίγυπτος ανακοίνωσε την Πέμπτη την έναρξη ενός νέου γύρου προσφορών για εξερεύνηση και εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου σε 24 νέα οικόπεδα.

Ο νέος γύρος προσφορών, ο οποίος ολοκληρώνεται την 1η Αυγούστου, περιλαμβάνει εννέα οικόπεδα στη Μεσόγειο Θάλασσα, 12 στη Δυτική Έρημο και τρία στον Κόλπο του Σουέζ, ανέφερε πηγή του υπουργείου Πετρελαίου ( της Αιγύπτου ) στο Reuters.

Η παραγωγή φυσικού αερίου στην Αίγυπτο έχει αυξηθεί από τότε που η Ιταλική Eni ανακάλυψε το γιγαντιαίο πεδίο Zohr στα ανοικτά των μεσογειακών ακτών της Αιγύπτου το 2015.

Οι προσφορές προσφέρθηκαν από την Αιγυπτιακή Γενική Επιχείρηση Πετρελαίου (EGPC) και το Αιγυπτιακό Φυσικό Αέριο (EGAS), ανέφερε δήλωση του ( Αιγυπτιακού) υπουργείου.

Η Αίγυπτος ανακοίνωσε επίσης την έναρξη μιας ψηφιακής πύλης, της Egypt Upstream Gateway, για την παροχή γεωλογικών δεδομένων για δραστηριότητες εξερεύνησης και παραγωγής της βιομηχανίας πετρελαίου.

Η χώρα προσπαθεί να τοποθετηθεί ως ενεργειακός κόμβος στην ανατολική Μεσόγειο, εισάγοντας φυσικό αέριο από το Ισραήλ και εξάγοντας στην Ιορδανία και ενδεχομένως στην Ευρώπη και την Ασία”Καταλήγει το άρθρο του Reuters.

Το άρθρο δεν παρουσιάζει την νέα οριοθέτηση αλλα μετά απο έρευνα του NEMESISHD βρήκαμε την επίσημη οριοθέτηση της Αιγύπτου.

Ο ισχυρισμός οτι εφάπτεται με την Τουρκική δεν ανταποκρίνεται και τόσο στην πραγματικότητα αλλα μάλλον παρουσιάζει ενα προσχέδιο μιας τελικής συμφωνίας ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου στους χάρτες που σας παραθέτουμε:

Σύμφωνα με το MEES που αποτελεί μια απο τις σοβαρότερες υπηρεσίες καταγραφής συμφωνίων γύρω απο το πετρέλαιο και στις οριοθετήσεις νέων οικοπέδων απο το 1957 παρουσιάζεται ο εξής χάρτης που ουσιαστικά δείχνει την Ελληνική AOZ να συνεχίζει κανονικά ως τα όρια της Κυπριακής:

Public 1

Πέρα απο αυτό η Αίγυπτος δεσμέυεται απο την σύμφωνία μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ που με αυτήν ακυρώθηκε μεσω ΟΗΕ επίσημα το Τουρκολιβυκό μνημόνιο που είχε υπογράψει η Τουρκία τον Δεκέμβριο του 2019 με τον GNA στη Λιβύη.

Το Γραφείο Νομικών Υποθέσεων της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών Διεύθυνσης Ωκεάνιων Υποθέσεων και του Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ ανήρτησε τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των δύο κρατών που είχε υπογραφεί στο Κάιρο στις 6 Αυγούστου.

Η μερική οριοθέτηση με την Αίγυπτο παρα οτι αποτελεί μερική οριοθέτηση περιλαμβάνει και μόνιμες δεσμέυσεις για την Αίγυπτο για την οποιαδήποτε μελλοντική οριοθέτηση με την Ελλάδα.

Img 20210301 181930

Με απλά Ελληνικά η συμφωνία με την Αίγυπτο οπως περιγράφει το επίσημο χαρτί εγινε με βάση το Διεθνές δικαίο δεσμευτικά και η Τουρκία για να συμφωνήσει με την Αίγυπτο θα πρέπει και αυτή να υπογράψει το Διεθνές δικαιό και να αποδεχτεί την ΑΟΖ των Ελληνικών νησιών συμπεριλαμβανομένου και του Καστελόριζου.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι επικύρωσε τη συμφωνία στις 10 Οκτωβρίου 2020 για μερική οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με την Ελλάδα, για τη διενέργεια ερευνών πετρελαίου και φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών.

Υπενθυμίζουμε τα λόγια του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια αμέσως μετα την μερική οριοθέτηση με την Αίγυπτο.

“Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα γιατί πριν λίγο, υπογράψαμε μπροστά σας, με τον ομόλογό μου και φίλο μου, κ. Sameh Shoukry, τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δυο χωρών μας. Μία υποδειγματική συμφωνία, σημαντική για ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο.

Η συμφωνία έχει συναφθεί στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Σέβεται τις πρόνοιες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Σέβεται επίσης τις σχέσεις καλής γειτονίας. Συμβάλλει στη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή μας. Επιλύει μία χρονίζουσα εκκρεμότητα.

Είναι μία συμφωνία μεταξύ δύο φιλικών γειτονικών χωρών που σέβονται την Ιστορία τους. Είναι το απολύτως αντίθετο του παράνομου, άκυρου και νομικά ανυπόστατου μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Τρίπολης.

Μετά την υπογραφή της σημερινής συμφωνίας μας, το ανύπαρκτο μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης έχει καταλήξει εκεί που ανήκε από την πρώτη στιγμή: στον κάλαθο των αχρήστων.

Η σημερινή μας συμφωνία επιβεβαιώνει και κατοχυρώνει το δικαίωμα και την επήρεια των νησιών μας σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ και από σήμερα, οι σχέσεις της Ελλάδας και της Αιγύπτου περνούν σε μια νέα φάση στενότερων επαφών.

Έχουν τεθεί οι υγιείς βάσεις για να συνεχίσουμε μαζί, συντονισμένα, να αντιμετωπίζουμε τις κοινές προκλήσεις στο ευρύτερο περιβάλλον μας.

Το Διεθνές Δίκαιο προσφέρει λύσεις στα προβλήματα, αλλά πρέπει να γίνεται σεβαστό στο σύνολό του. Όχι, να εφαρμόζεται επιλεκτικά και να το επικαλείται κανείς κατά το δοκούν. Εύχομαι η περιοχή μας να δει στο μέλλον και άλλες θετικές εξελίξεις όπως αυτή.”

Ανέφερε ο Νίκος Δένδιας κατα την τελετή της υπογραφής της συμφωνίας ΑΟΖ και τα λόγια του ενισχύουν τα προηγούμενα επιχειρήματα μας.

Σε κάθε περίπτωση σεβόμαστε τις απόψεις όλων και τις ανυσηχίες και προσβλέπουμε στην ολοκλήρωση της οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο χωρις να προεξοφλούμε οτιδήποτε.

Μείνετε συντονισμένοι για κάθε εξέλιξη – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

Πρόσφατες εξελίξεις

Από μέρα σε μέρα οι Αμερικανοί στην αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Κύπρο

Η Κύπρος κινείται τάχιστα στην αναβάθμιση των στρατηγικών σχέσεων...

Η Ρωσία προειδοποιεί τις ΗΠΑ για τη διώρυγα του Παναμά και τις εξαγγελίες Τραμπ – Δήλωση Μουλίνο

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εξέδωσε αυστηρή προειδοποίηση προς...

Δυναμική επιστροφή Τραμπ: «Τίποτα δεν είναι αδύνατο»

Στον Λευκό Οικό επιστρέφει σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ,...

Διαβάστε επίσης

Gowind HN: Η πιθανή κορβέτα του Πολεμικού Ναυτικού

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: NAVAL GROUPΣύμφωνα με τις δηλώσεις...

DEFEA 23: Η πρόταση της EODH για τον εκσυγχρονισμό των Leopard 2A4 (ASPIS-NG)

Σε προηγούμενη ανάλυση μας, είχαμε κάνει μια εκτενή αναφορά...

Ναυτική κρούση με επιθετικά ελικόπτερα: Sea Cobra και “Sea Apache”

Εισαγωγή των επιθετικών ελικοπτέρωνΟ αμερικανικός στρατός με βάση τα...

Ground Master 400α: Το ραντάρ της Thales που εξετάζει η Πολεμική Αεροπορία

Οικογένεια Ground MasterΕκτός των μεγάλης εμβέλειας Ground Master 400,...

Mi-24 / Mi-35: Το επιθετικό ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς

Ένα από τα μάλλον πιο εύκολα αναγνωρίσιμα επιθετικά ελικόπτερα...

Περισσότερες Εξελίξεις