Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023

ΣΟΒΑΡΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ: Τους έβγαζαν όλους Γκιουλενιστές

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Η τουρκική πρεσβεία στην Αλβανία συμμετείχε σε μια εκστρατεία συλλογής πληροφοριών των επικριτών του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως αποκάλυψαν έγγραφα που επικαλείται το Nordic Monitor.

Τα δικαστικά έγγραφα αποδεικνύουν ότι η τουρκική πρεσβεία στα Τίρανα συγκέντρωνε πληροφορίες για πρόσωπα που πίστευε ότι συνδέονταν με το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Τούρκοι δάσκαλοι, εκπρόσωποι τοπικών ενώσεων, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι και μέλη των οικογενειών τους που ζούσαν στην Αλβανία παρακολουθούνταν από την πρεσβεία της Τουρκίας.

Οι πληροφορίες που συλλέγονταν, μεταφέρονταν στη συνέχεια στο υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα και χρησιμοποιούνταν αργότερα σε κατηγορητήρια ώστε να προσάπτονται στους επικριτές του Ερντογάν κατηγορίες για τρομοκρατία. Το Nordic Monitor πριν λίγο καιρό είχε αποκαλύψει πως την ίδια τακτική ακολουθούσε και η τουρκική πρεσβεία στη Σλοβενία.

Σύμφωνα με απόφαση της 19ης Δεκεμβρίου 2018, ο Γενικός Εισαγγελέας της Άγκυρας, Adem Akinci, ξεκίνησε μια έρευνα για 61 αθώους ανθρώπους που είχαν καταχωριθεί στις λίστες που απεστάλησαν στην Άγκυρα από τους Τούρκους διπλωμάτες στα Τίρανα. Χωρίς επαρκείς ενδείξεις κατηγορήθηκαν από τον Akıncı για «ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση».

Ο εισαγγελέας Akıncı, ο οποίος ηγήθηκε της υπόθεσης της δολοφονίας του Ρώσου Πρέσβη στην Τουρκία, Αντρέι Κάρλοφ, τον Δεκέμβριο του 2016, είχε κατηγορηθεί για απόκρυψη των αποδεικτικών στοιχείων.

Τα στοιχεία έδειχναν ότι ο δολοφόνος είχε δεσμούς με διάφορες ισλαμιστικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της Αλ Κάιντα και ριζοσπαστικοποιήθηκε από φιλοκυβερνητικούς ιμάμηδες, δύο εκ των οποίων εργάζονταν στην κρατική Διεύθυνση Θρησκευμάτων.

Σύμφωνα με το Nordic Monitor, αρκετοί είχαν δηλώσει στο δικαστήριο ότι ο Akıncı τους είχε αναγκάσει να καταθέσουν ψευδώς ότι η δολοφονία συνδεόταν με το κίνημα του Gülen και αργότερα φυλακίστηκαν αφού δεν υπέκυψαν στον εκβιασμό του εισαγγελέα.

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα