“ΘΑ ΠΕΘΑΝΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ” –  Ιωακείμ Λιούλιας

“ΘΑ ΠΕΘΑΝΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ” – Ιωακείμ Λιούλιας

Ο 32χρονος Ιεροκύρηκας Λοχαγός, Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ Λιούλιας γεννήθηκε το 1919, στον Κρόκο Κοζάνης.

Ο Ιωακείμ Λιούλιας μόλις τελείωσε το γυμνάσιο πήγε στην Κωνσταντινούπολη για να σπουδάσει στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Αφού αποφοίτησε με άριστα επέστρεψε στη Μακεδονία και διορίστηκε ιεροκήρυκας στη Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης.

Στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο του 1940 υπηρέτησε στη 15η μεραρχία πεζικού ως στρατιωτικός ιερέας με το βαθμό του Λοχαγού και κατα την διάρκεια της αντίστασης ο ήρωας Ιεροκύρηκας διάλεξε να συμμετέχει ενεργά στην αντίσταση εναντίον της τριπλής κατοχής.

Εκμεταλλευόμενος τις επαφές που είχε με καπετάνιους της Εθνικής Αντίστασης, τους έδινε πληροφορίες για τις κινήσεις των κατοχικών στρατευμάτων αλλα συνελήφθη στην Κοζάνη στις 20 Μαΐου 1943 οταν έγινε αντιληπτή η δράση του απο τους Γερμανούς.

Μετά από δύο ημέρες τον μετέφεραν στη Θεσσαλονίκη, τον έκλεισαν στο Στρατόπεδο Παύλου Μελά και κατόπιν στις Γερμανικές φυλακές 510 Θεσσαλονίκης. Κατά την ανάκριση, παρά τα σκληρά βασανιστήρια, δεν απεκάλυψε τίποτε για να σώσει τους συμπολίτες του.

Όταν ενας Γερμανός στρατιωτικός τον χλεύασε για την ιδιότητα του ως παπάς απάντησε αποστωματικά:

“Είμαι Έλληνας παπάς και θα πεθάνω για την θρησκεία και την Ελλάδα”.

Στις 3 Ιουλίου 1943, χωρίς να παραπεμφθεί σε δίκη, τουφεκίστηκε με άλλους 50 πολίτες στη Θεσσαλονίκη περνόντας μαζι με αυτούς στο πάνθεον των Ηρώων του έθνους των Ελλήνων.

Share

Written by:

2,919 Posts

View All Posts
Follow Me :
Translate »