Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024

ΓΝΩΜΗ: Τι μάθαμε απο το νομοσχέδιο για τις Belharra, Rafale και τορπίλες

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Η είδηση της ημέρας που ήδη σχολιάζεται ποικίλως είναι το νομοσχέδιο που επρόκειτο να συζητηθεί σύντομα στην Βουλή. Αυτό μέχρι στιγμής μας έχει δώσει κάποιες ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

Φρεγάτες…

Μάθαμε ότι οι δύο πρώτες φρεγάτες Belharra θα παραδοθούν στην Γαλλία το 2025 αλλά σε γαλλική έκδοση (Standard 1).

Ο επιπλέον εξοπλισμός θα παραδοθεί στην Ελλάδα, η οποία σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα έχει ολοκληρώσει την μετατροπή μέχρι το 2027 (ελπίζουμε).

Το τρίτο πλοίο θα παραδοθεί στην Γαλλία σε ελληνική έκδοση (Standard 2) το 2026. Παραμένει η δυνατότητα προαίρεσης για τέταρτο πλοίο.

Εδώ υπάρχουν πολλά ερωτήματα όπως για παράδειγμα για ποιον λόγο τα δύο πρώτα πλοία θα ναυπηγηθούν σε γαλλική έκδοση και μετέπειτα θα μετατραπούν από εμάς, ενώ το τρίτο θα ναυπηγηθεί κανονικά στην Γαλλία και χωρίς καθυστέρηση.

Είδαμε επίσης ότι όσον αφορά τις προμήθειες τορπιλών θα αγοραστεί αρχικά ένας πολύ μικρός αριθμός.

Η φάλαγγα αποκτά σάρισα

Όπου φάλαγγα, υποβρύχια τύπου Παπανικολής και σάρισα, τορπίλες. Ναι μετά από πολλά χρόνια δρομολογείται επιτέλους η απόκτηση σύγχρονων τορπιλών. Συγκεκριμένα η αγορά 44 γερμανικών τορπιλών βαρέως τύπου, SeaHake™mod4.

Τα Rafale και η απαξίωση των Mirage 2000/5

Μέσα στο νομοσχέδιο, υπάρχει και η αγορά των 18 Rafale καθώς και η επιλογή για επιπλέον 6. Από το νομοσχέδιο μαθαίνουμε ότι τα Rafale θα σημάνουν σταδιακά το τέλος όλων των Mirage της Πολεμικής Αεροπορίας.

Συγκεκριμένα όπως θα δείτε και παρακάτω τα οπλικά συστήματα των Mirage 2000/5 θα συντηρηθούν και θα τροποποιηθούν για να χρησιμοποιηθούν από τα νέα γαλλικά μαχητικά.

Ολόκληρο το νομοσχέδιο από την ιστοσελίδα της Βουλής:

https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c8827c35-4399-4fbb-8ea6-aebdc768f4f7/11865163.pdf

Το αν συμφέρει τελικά την χώρα η προμήθεια αυτή, το αφήνουμε στον σχολιασμό των αναγνωστών!

Διαβάστε περισσότερα άρθρα από τον Στέργιο Λάντζα

Η άποψη του αρθρογράφου δεν εκφράζει απαραίτητα το NEMESISHD.GR και δημοσιεύεται στα πλαίσια της ελευθερίας της έκφρασης

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα