Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

Sea Oryx: Το εγχώριο RAM της Ταϊβάν και οι ιδιαίτερες εκδόσεις του

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Η Ταϊβάν, στην Ανατολική Ασία, αντιμετωπίζει συνεχείς απειλές γύρω από μια πιθανή κινεζική εισβολή. Λόγω αυτής της διαφαινόμενης απειλής, η Ταϊβάν διαθέτει ένα σημαντικό μέρος του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) ετησίως στις αμυντικές δαπάνες και στην ανάπτυξη εγχώριων στρατιωτικών προγραμμάτων.

Ένα τέτοιο πρόγραμμα που ξεκίνησε την προηγούμενη δεκαετία είναι η ανάπτυξη ενός πυραυλικού συστήματος αεράμυνας μικρής εμβέλειας, γνωστού ως Sea Oryx, με τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο πρωταρχικός στόχος αυτού του έργου είναι να εξοπλίσει τον ναυτικό στόλο της Ταϊβάν με ένα προηγμένο σύστημα εγγύς προστασίας που μπορεί να προστατεύσει αποτελεσματικά από εχθρικούς αντιπλοϊκούς, ελικόπτερα και αεροσκάφη.

Ανάπτυξη

Το σύστημα εγγύς προστασίας Sea Oryx αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά στην Έκθεση Άμυνας της Ταϊπέι το 2015. Το αρχικό πρωτότυπο είχε την ικανότητα να μεταφέρει 16 πυραύλους, βασισμένο σε έναν Αμερικανικό εκτοξευτή. Το 2017, ένα βελτιωμένο μοντέλο παρουσιάστηκε στη Διεθνή Έκθεση Άμυνας του Άμπου Ντάμπι, με νέες βελτιώσεις που επέτρεψαν πρόσθετους πυραύλους και αυξημένη εμβέλεια.

Επιπλέον, το νέο μοντέλο αντικατέστησε τον εκτοξευτή με ένα εγχώριο σύστημα εκτόξευσης. Οι δοκιμές του συστήματος ξεκίνησαν το 2019 και ενσωματώθηκε επιτυχώς στο αμφίβιο επιθετικό πλοίο Kaohsiung το 2021, με την παραγωγή πλήρους κλίμακας να ξεκινά αμέσως μετά.

Τρεις εκδόσεις του Sea Oryx:

Μέχρι σήμερα, υπάρχουν τρεις διαφορετικές εκδόσεις του συστήματος Sea Oryx:

Εξαρτώμενο από τους αισθητήρες του πλοίου: Αυτή η έκδοση έχει σχεδιαστεί για εγκατάσταση σε πλοία του πολεμικού ναυτικού και διασυνδεέται με τους κύριους αισθητήρες του πλοίου. Διαθέτει εκτοξευτήρα ικανό να πυροδοτεί έως και 24 πυραύλους, λειτουργώντας παρόμοια με το αμερικανικό RIM-116 Rolling Airframe Missile (RAM).

Αυτόνομη έκδοση σε πλοία: Σε αντίθεση με την πρώτη έκδοση, αυτό το μοντέλο έχει τους δικούς του ανεξάρτητους αισθητήρες. Φέρει 12 πυραύλους και ενσωματώνει ένα περιστρεφόμενο ραντάρ αναζήτησης/παρακολούθησης και αισθητήρα FLIR/Electro-Optical, χρησιμοποιώντας ουσιαστικά το προφίλ λειτουργείας που χρησιμοποιείται στο σύστημα SeaRAM.

Χερσαία έκδοση: Αυτή η έκδοση προορίζεται για χρήση ως σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας μικρής εμβέλειας στην ξηρά. Συνδέεται με το σύστημα ραντάρ MPQ-90 και είναι τοποθετημένο σε όχημα εξοπλισμένο με ηλεκτρο-οπτικούς αισθητήρες. Η χερσαία έκδοση μπορεί να βάλει με έως και 24 πυραύλους.

Ο Ρόλος των ΗΠΑ και μελλοντικές προοπτικές

Η συνεργασία μεταξύ της Ταϊβάν και των Ηνωμένων Πολιτειών έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του συστήματος Sea Oryx. Η αφοσίωση της Ταϊβάν στην ενίσχυση των αμυντικών της δυνατοτήτων οδήγησε σε ένα υπερσύγχρονο εγχώριο σύστημα πυραύλων με δυνατότητα περαιτέρω αναβαθμίσεων στο μέλλον.

Καθώς το σύστημα συνεχίζει τη δοκιμαστική του φάση και εισέρχεται σε παραγωγή πλήρους κλίμακας, αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά την αμυντική στρατηγική της Ταϊβάν ως μια σχετικά φθηνή λύση απέναντι στις προσπάθειες της Ηπειρωτικής Κίνας για υπεροχή έναντι του νησιού.

Πείτε μας την γνώμη σας στα σχόλια!

Copyright: NEMESIS HD. Απαγορεύεται η αντιγραφή του κειμένου σε άλλα μέσα ενημέρωσης, social media κτλπ χωρίς σχετική άδεια). Χρησιμοποίηστε την κοινοποίηση.

Μείνετε συντονισμένοι για κάθε εξέλιξη – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

Πρόσφατες εξελίξεις

Σερβία: «Η Δύση ετοιμάζεται για πόλεμο με τη Ρωσία»

Βελιγράδι, Σερβία - Σε μια βαρύγδουπη δήλωση, ο πρόεδρος...

ΑΠΟΨΗ: Εθνικός Στόχος η ένοπλη απελευθέρωση της Κύπρου μέσω του δημογραφικού και της αύξησης ΑΕΠ

Δεκαετίες τώρα, το έθνος φαίνεται να μαστίζεται από έλλειψη...

Επίδειξη Επιχειρησιακών Δυνατοτήτων Εθνικής Φρουράς την Πέμπτη 25 Ιουλίου

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) ανακοινώνει, «ότι την...

Διαβάστε επίσης

C-390 Millennium: Το «αντίπαλο δέος» των C-130 στην κατηγορία των μεταγωγικών

Τους τελευταίους μήνες έχει ανοίξει ξανά η συζήτηση γύρω...

AGM-154 JSOW: Το “Stand-off” όπλο των F-16

Οι AGM-154 Joint Stand Off Weapon (JSOW) είναι ένα...

Τα M2 Bradley στο «πεδίο μάχης» του Έβρου: Επιτέλους άξιος «συνοδός» των Ελληνικών Leopard 2A6 HEL

Εξοπλισμοί, Στρατός Ξηράς - Οι Ένοπλες Δυνάμεις προχώρησαν πρόσφατα...

Σύστημα RAM (Rolling Airframe Missile): Η τελευταία άμυνα του στόλου

Το RIM-116 Rolling Airframe Missile, ή RAM για συντομία,...

UH-1 “Huey”: Το αθάνατο ελικόπτερο της Αεροπορίας Στρατού

Το UH-1 είναι από τα εμβληματικότερα ελικόπτερα, με διακεκριμένη...

Κλάσεις “Wasp” και “America”: Τα «μίνι αεροπλανοφόρα» των ΗΠΑ

Ένα «εργαλείο» του Αμερικανικού Ναυτικού που αρκετοί ξεχνάνε είναι...

Εξελίξεις