Το κύριο αντιαεροπορικό σύστημα του Στρατού Ξηράς, αλλά και παράλληλα το μοναδικό μέσης εμβέλειας των ΕΔ, είναι το MIM-23 HAWK. Ένα σύστημα το οποίο μέσα από τις πολλές του εκδόσεις έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές στην μάχη ενώ έχει υπάρξει βασικό κομμάτι της αεράμυνας πολλών χωρών.
Η ανάπτυξη του αντιαεροπορικού συστήματος
Η ανάπτυξη του συστήματος ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ΄50 με βάση την ανάγκη του Στρατού των ΗΠΑ για ένα αντιαεροπορικό σύστημα εδάφους-αέρος, το οποίο θα αξιοποιούσε ημί-ενεργή καθοδήγηση ραντάρ (SARH). Τα πρώτα συστήματα μπήκαν σε υπηρεσία με τον Στρατό και τους Πεζοναύτες μέχρι το τέλος της δεκαετίας.
Οι MIM-23A HAWK (Homing All-the Way Killer), ως η πρώτη έκδοση του συστήματος, εμφάνισαν αρκετά προβλήματα τόσο στην αξιοπιστία αλλά και στις επιδόσεις. Κάποια από τα πιο σημαντικά παραδείγματα ήταν η αδυναμία να εντοπίσει και να εγκλωβίσει χαμηλά ιπτάμενους στόχους αλλά και οι πολύ συχνές βλάβες του ραντάρ του.
Hawk Improvement Program
Αυτό οδήγησε στην εκκίνηση του “Hawk Improvement Program” προγράμματος και την ανάπτυξη του MIM-23B I-HAWK (Imporved-HAWK). Οι αναβαθμίσεις αυτές στο σύστημα μπορούμε να πούμε ότι υλοποιήθηκαν σε βάθος αρκετών ετών, μέσα από 3 κύριες φάσεις, οι οποίες είχαν ως στόχο να βελτιώσουν τις υφιστάμενες δυνατότητες του συστήματος, να του δώσουν νέες δυνατότητες και να αυξήσουν την αξιοπιστία του.
Οι φάσεις του Hawk Improvement Program ήταν οι εξής:
- Phase I: Πρώτη βελτίωση των ραντάρ του συστήματος ώστε να βελτιωθεί η ικανότητά του να εντοπίζει χαμηλά ιπτάμενους στόχους.
- Phase II: Αναβάθμιση στο ραντάρ με νέα ηλεκτρονικά ώστε να βελτιωθεί η αξιοπιστία του και προσθήκη οπτικού συστήματος εγκλωβισμού του στόχου.
- Phase III: Ίσως η πιο σημαντική αναβάθμιση του συστήματος, απέκτησε νέο ραντάρ πρόσκτησης στόχου, ικανότητα να εμπλακεί με πολλαπλούς στόχους ταυτόχρονα ακόμα και σε χαμηλό υψόμετρο αλλά και δυνατότητα συνεργασίας με τους MIM-104 PATRIOT το οποίο με την σειρά του επιτρέπει στα MIM-23 HAWK Phase III να εμπλέκει μέχρι και βαλλιστικούς πυραύλους μικρής εμβέλειας (SRBM).
- Phase IV: Πρόγραμμα που ακυρώθηκε λόγω της απόσυρσης του συστήματος από την υπηρεσία των ΗΠΑ αλλά θα περιλάμβανε νέο ραντάρ εμπλοκής, βελτιωμένες ικανότητες εναντίον μη-επανδρωμένων αεροσκαφών, νέους πυραύλους κ.α.
Παράλληλα με αυτά τα κύρια προγράμματα αναβάθμισης «έτρεξαν» και κάποια επιμέρους προγράμματα ώστε να βελτιωθούν επιμέρους στοιχεία του αντιαεροπορικού συστήματος. Κάποια από αυτά ήταν:
- Hawk Missile Restore Reliability (MRR): Με στόχο την βελτίωση της αξιοπιστίας των πυραύλων.
- Hawk ECCM: Με στόχο την βελτίωση της απόδοσης του συστήματος σε περιβάλλον κορεσμένο από παρεμβολές, κυρίως απέναντι στα ατρακτίδια ηλεκτρονικού πολέμου που έφεραν τα αεροσκάφη Σοβιετικής προέλευσης.
- Low clutter enhancements: Βελτιωμένοι πύραυλοι για να εμπλέκουν χαμηλά ιπτάμενους στόχους.
- Hawk (Improved lethality modification): Εγκατάσταση πυραύλων με εκρηκτικές κεφαλές που περιέχουν μεγαλύτερα θραύσματα ώστε να είναι πιο αποδοτικοί ενάντια σε βαλλιστικούς πυραύλους.
Τέλος, εκτός των ΗΠΑ, η Νορβηγία μέσω της Kongsberg προσφέρει μια αναβάθμιση ως το MIM-23 XXI ή HAWK-21. Αυτή έκδοση απαλλάσσει τον χρήστη από την ανάγκη για δύο ραντάρ πρόσκτησης στόχου με την χρήση του AN/MPQ-64 Sentinel, γίνεται χρήση του ίδιου κέντρου ελέγχου πυρός όπως αυτό του νεότερου NASAMS αλλά και νέα βλήματα.
Οι MIM-23 HAWK στον Στρατό Ξηράς
Οι πρώτοι MIM-23 HAWK ήρθαν στην Ελλάδα το 1965, συγκροτώντας έτσι την 180 Μοίρα Κατευθυνόμενων Βλημάτων (Μ/ΚΒ), με αποστολή την προστασία του λεκανοπεδίου Αττικής. Έπειτα, συγκροτήθηκε η 181 Μοίρα Κατευθυνόμενων Βλημάτων (Μ/ΚΒ), με αντίστοιχη αποστολή αλλά για την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.
Τα MIM-23 HAWK του Στρατού Ξηράς αναβαθμίστηκαν στις αρχές του αιώνα στο επίπεδο Phase III. Επτά πυροβολαρχίες υπηρετούν στον Στρατό Ξηράς, δίνοντας έτσι ένα σύνολο 42 εκτοξευτών, 6 ανά πυροβολαρχία, οι οποίες είναι χωρισμένες στις δύο Μ/ΚΒ που αναφέρθηκαν πάνω.
Τέλος, πρέπει να αναφερθεί ότι τα βλήματα του αντιαεροπορικού συστήματος πετυχαίνουν βεληνεκές 42 χιλιομέτρων, με ρυθμό βολής 1 πύραυλο ανά 5 δευτερόλεπτα ενώ σε συνεργασία με ραντάρ των ελληνικών PATRIOT μπορεί να αναχαιτίσει μέχρι και βαλλιστικούς πυραύλους μικρής εμβέλειας (SRBM).
Τυπική διάρθρωση ενός MIM-23 HAWK Phase III
- Παλμικό ραντάρ έρευνας και ανίχνευσης AN/MPQ-50.
- Ραντάρ ανιχνεύσεως συνεχούς κύματος AN/MPQ-62.
- Σύστημα αναγνωρίσεως φίλιου ή εχθρικού στόχου (IFF) AN/TPX-46.
- Δύο ραντάρ παρακολουθήσεως και κατευθύνσεως συνεχούς κύματος AN/MPQ-61.
- Έξι εκτοξευτές με τον καθένα να φέρει τρία βλήματα για ένα σύνολο 18 βλημάτων έτοιμων για βολή.
- Ένα κέντρο διευθύνσεως πυρός.
- Έξι ηλεκτρικές γεννήτριες
- Αριθμός βλημάτων για αναχορηγία και οχήματα φόρτωσης.
Πείτε μας την γνώμη σας στα σχόλια!
Για περισσότερα άρθρα του Βασίλης Κ.
Απαγορεύεται η αντιγραφή χωρίς άδεια του NEMESIS HD.