Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024

TOR-M1: Η «ασπίδα» των S-300 και των Μ/Κ σχηματισμών

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Το Tor-M1 είναι το ικανότερο αυτοκινούμενο αντιαεροπορικό σύστημα στην διάθεση των Ενόπλων Δυνάμεων, σε υπηρεσία με τον Στρατό Ξηράς και την Πολεμική Αεροπορία. Το Ρωσικής προέλευσης σύστημα με μεγάλο αριθμό χρηστών παγκοσμίως είναι βασικό κομμάτι της «αντιαεροπορικής ομπρέλας» της χώρας.

Η ανάπτυξη του Tor

Η ανάπτυξη του Tor, κατά NATO SA-15, ξεκίνησε το 1975 στην Σοβιετική Ένωση ως ένα σύστημα ικανό να αντικαταστήσει τα OSA. Στόχος της ανάπτυξης ήταν να αποδώσει ένα αυτοκινούμενο αντιαεροπορικό σύστημα, το οποίο μπορεί να καταρίψει πυραύλους cruise, ελικόπτερα, αεροσκάφη και συνολικά να παρέχει προστασία σε επίγειους σχηματισμούς.

TOR-M1: Η «ασπίδα» των S-300 και των Μ/Κ σχηματισμών - NEMESIS HD

Το Tor έχει ως βάση ένα θωρακισμένο, ερπυστριοφόρο όχημα (κάποιες εκδόσεις χρησιμοποιούν άλλα σκάφη) πάνω στο οποίο είναι τοποθετημένος ο πύργος με τα κάθετα κελιά εκτόξευσης, τα δύο ραντάρ και τα υπόλοιπα ηλεκτρονικά συστήματα.

Χάρις στον σχεδιασμό αυτό, το Tor είναι ικανό να εμπλέκει στόχους σε εύρος 360 μοιρών παράλληλα είναι κατάλληλο για την προστασία μηχανοκίνητων σχηματισμών ενώ κάνει την απομομάκρυνησή του από το σημείο στο οποίο εκτέλεσε βολές ταχύτερη.

Οι εκδόσεις του Tor

9K330 Tor

Είναι η βασική έκδοση του συστήματος, χρησιμοποιεί τους πυραύλους 9M330 οι οποίο κατευθύνονται από το όχημα. Έχει μέγιστη εμβέλεια εμπλοκής 12 χιλιόμετρα, με μέγιστο υψόμετρο τα 6 χιλιόμετρα.

Η μέγιστη εμβέλεια έρευνας του ραντάρ είναι 27 χιλιόμετρα ενώ μπορεί να «κλειδώσει» στόχους σε εμβέλεια 20 χιλιομέτρων. Το TOR μπορεί να εμπλακεί μόνο με έναν στόχο την φορά.

9K331 Tor-M1

Είναι η βελτιωμένη έκδοση του συστήματος η οποία μπήκε σε υπηρεσία το 1991 και εισήγαγε τον πύραυλο 9M331 καθώς και την δυνατότητα δύο ταυτόχρονων εμπλοκών ενώ παράλληλα υπήρξαν βελτιώσεις στα ηλεκτρονικά του συστήματος (ECM, σύστημα ελέγχου βολής κ.α.).

TOR-M1: Η «ασπίδα» των S-300 και των Μ/Κ σχηματισμών - NEMESIS HD
Photo by HAF

Ο 9M331, σε σχέση με τον 9M330 έχει ελάχιστα μεγαλύτερο βάρος, ίδιο μέγιστο βεληνεκές αλλά προσφέρει ακόμα μικρότερο ελάχιστο βεληνεκές και μεγαλύτερη ταχύτητα.

9K332 Tor-M2 και Tor-M2U

Η έκδοση Tor-M2 είναι μια περαιτέρο βελτίωση πάνω στο σύστημα. Χρησιμοποιεί τους πυραύλους 9M331, 9M332 καθώς και τους μεγαλύτερης εμβέλειας (16 χιλιόμετρα) 9M338. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα βλήματα, το Tor-M2 είναι ικανό να φέρει διπλάσιο αριθμό 9M338 (16 αντί για 8).

Παράλληλα, το Tor-M2 έχει βελτιωμένα συστήματα καθοδήγησης ενώ μπορεί να εμπλακεί με έως 4 στόχους ταυτόχρονα.

TOR-M1: Η «ασπίδα» των S-300 και των Μ/Κ σχηματισμών
Photo By Dmitriy Fomin from Moscow, Russia – TOR-2M, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=76465247

Το Tor-M2U είναι η πιο σύγχρονη έκδοση του συστήματος, αξιοποιεί τους βελτιωμένους πυραύλους 9M331MU ενώ μπορεί να εκτελέσει βολές και εν κινήσει.

Τέλος, υπήρξαν πολλές εξαγωγικές και μη εκδοχές του συστήματος όπως οι M2E, M2K, M2EK, M2KM και M2DT. Οι διαφορές βρίσκονται κυρίως στον φορέα του συστήματος, κάποιες χρησιμοποιούν 6×6 ή 8×8 τροχοφόρα οχήματα ή διαφορετικά ερπυστριοφόρα οχήματα.

Το Tor-M1 στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

Η Ελλάδα απέκτησε συνολικά 25 πυροβολαρχίες , 21 για τον Στρατό Ξηράς και 4 για την Πολεμική Αεροπορία ενώ παράλληλα η Εθνική Φρουρά έχει στην κατοχή άλλες 6.

TOR-M1: Η «ασπίδα» των S-300 και των Μ/Κ σχηματισμών

Αποστολή του συστήματος είναι να προστατεύει στόχους υψηλής σημασίας, μηχανοκίνητους σχηματισμούς του Στρατού Ξηράς ή άλλα αντιαεροπορικά συστήματα όπως οι S-300 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Για περισσότερα άρθρα του Βασίλης Κ.

Απαγορεύεται η αντιγραφή χωρίς άδεια του NEMESIS HD.

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα