Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Marder 1A3: Αντικαταστάτης των BMP-1 του Ελληνικού Στρατού

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε το νέο απόκτημα του ελληνικού στρατού και την έκδοση που φαίνεται ότι η Ελλάδα θα παραλάβει, το γερμανικό όχημα μάχης πεζικού Marder 1A3.

Το Marder είναι ένα γερμανικό όχημα μάχης πεζικού που χρησιμοποιεί το πεζικό των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων από τη δεκαετία του 1970 μέχρι και σήμερα, που σταδιακά το αντικαθιστούν τα αντίστοιχα πιο σύγχονα οχήματα Puma, και η Ελλάδα ενδιαφερόταν εδω και χρόνια για την απόκτηση του.

Photo by Marco Dorow

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 περίπου 2.100 Marder τέθηκαν σε υπηρεσία από τον δυτικογερμανικό στρατό. Το όχημα, όμως, στη γερμανική έκδοσή του δεν πωλήθηκε σε κανέναν ξένο στρατό.

Photo by Marco Dorow

Όταν ο γερμανικός στρατός ξεκίνησε να αποσύρει παλαιότερα οχήματα, η κυβέρνηση της Χιλής έκανε συμφωνία να αποκτήσει 200 ​​Marder. Η Ελλάδα, επίσης, έχει εξετάσει στο παρελθόν την αγορά 450 Marder 1 που είχαν αποσύρει οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις.

Η Αργεντινή χρησιμοποιεί μια απλοποιημένη και τοπικά παραγόμενη παραλλαγή του Marder, την VCTP.

Η ανάπτυξη του Marder

Η ανάπτυξη του Marder ξεκίνησε το 1960 και τα πρώτα οχήματα παραδόθηκαν στον στρατό της Δυτικής Γερμανίας το 1971 με στόχο να αντικαταστήσει το Schützenpanzer Lang HS.30.

Οι κύριες απαιτήσεις ήταν:

  • Χωριτικότητα 12 πεζικάριων
  • Ένα πιο αξιόπιστο πυροβόλο των 20 mm
  • Προστασία από πυρηνικά, βιολογικά και χημικά όπλα

Το 1975, η Γερμανία τοποθέτησε και δοκίμασε πρώτη φορά σε Marder τον πύραυλο Milan τον οποίο εκτόξευσε το πλήρωμα του οχήματος εναντίον στόχου. Αργότερα, μεταξύ 1977 και 1979 τοποθέτησε τελικά τους πυραύλους Milan ως επιπλέον εξοπλισμό των στρατιωτικών οχημάτων Marder.

U.S. Army photo by Visual Information Specialist Gertrud Zach

Η Αλλαγή ονόματος

Το Marder πέρασε από διάφορα προγράμματα αναβάθμισης, τα οποία περιελάμβαναν τοποθέτηση εξοπλισμού νυχτερινής όρασης και θερμικής απεικόνισης, καθώς και αναβαθμισμένη τροφοδοσία πυρομαχικών στο πυροβόλο των 20 mm.

Τη δεκαετία του 1980 άλλαξε το όνομά του Marder 1, αφού η κατασκευάστρια εταιρεία έκανε σημαντικές αλλαγές στο όχημα.

Photo by Sgt. 1st Class Michael O’Brien

Αναβάθμιση σε Marder 1A3

Η Thyssen-Henschel που ανέλαβε τη σχετική σύμβαση ξεκίνησε το πρόγραμμα αναβάθμισης A3 το 1988 τροποποιώντας 2.100 οχήματα της σειράς Marder 1 A1/A2.

Η εταιρεία παρέδοσε τα πρώτα αναβαθμισμένα οχήματα στον γερμανικό στρατό στις 17 Νοεμβρίου 1989 με στόχο τον ανταγωνισμό των Ρωσικών BMP-1 και BMP-2.

Photo by Maj. Joshua Shay

Το πακέτο τροποποίησης περιλάμβανε:

  • Βελτιωμένη θωράκιση βάρους 1.600 κιλών που προορίζεται για προστασία από το πυροβόλο 2A42 30 mm του ρωσικού BMP-2. Η θωράκιση παρείχε επίσης πρόσθετη προστασία από βόμβες διασποράς.
  • Οι καταπακτές πάνω από τον θάλαμο του πεζικού επανατοποθετήθηκαν.
  • Ενισχύθηκε η ανάρτηση, εγκαταστάθηκε νέο σύστημα πέδησης, ρυθμίστηκε το κιβώτιο ταχυτήτων.
  • Ο πυργίσκος αναδιαμορφώθηκε.
  • Το συνολικό βάρος έφτασε τους 35 τόνους.

Υπενθυμίζεται, ότι το γερμανικό κράτος πρόκειται να παραχωρήσει έναν αριθμό γερμανικών Marder 1A3 στον ελληνικό στρατό. Τα οχήματα θα δοθούν ως αντάλλαγμα για τη μεταφορά των αντίστοιχων, σοβιετικού τύπου, οχημάτων BMP-1 στην Ουκρανία.

Όπως έχουμε ενημερώσει, τη συμφωνία ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, με την Ελλάδα να επιβεβαιώνει τις γερμανικές δηλώσεις.

Διαβάστε ακόμα: AAV-7 | Ερωταπαντήσεις για την προοπτική ένταξης του στον ΕΣ (nemesishd.gr)

Copyright: Απαγορεύεται η αντιγραφή του κειμένου χωρίς άδεια απο το NEMESIS HD.

Μείνετε συντονισμένοι για κάθε εξέλιξη – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα