Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024

AAV-7 | Ερωταπαντήσεις για την προοπτική ένταξης του στον ΕΣ

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Στο άρθρο αυτό θα κάνουμε μια μικρή ανασκόπηση για τις εξελίξεις με τα AAV-7 και την προοπτική ένταξης τους στον Ελληνικό Στρατό απο αποθέματα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πριν ξεκινήσουμε, η προμήθεια του AAV (AAV7) έχει επιβεβαιωθεί (Διαβάστε ΕΔΩ) απο τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Τα οχήματα που διαθέτει ο Αμερικανικός στρατός διατίθενται σύμφωνα με ανεπιβεβαιώτες πληροφορίες δωρέαν ή σε αρκετά χαμηλή τιμή στον Ελληνικό Στρατό και αναμένεται να παραληφθούν στο προσεχές μέλλον.

AAV7 | Ερωταπαντήσεις για την προοπτική ένταξης του στον ΕΣ
U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 1st Class Alexandra Seeley/Released

Δεν μας ενδιαφέρει τόσο το πότε και πόσα, αλλα θα συζητήσουμε την γενική προοπτική απόκτησης και ένταξης τους στις Ελληνικές Ένοπλες δυνάμεις με βάση τα ερωτήματα που έχουμε ήδη λάβει απο τους θεατές μας με την μορφή ερωτοαπαντήσεων:

Τα Οχήματα αυτα δεν είναι απο το Βιετνάμ;

Όχι, τα συγκεκριμένα οχήματα είχαν πρώτη επιχειρισιακή δράση στην μάχη των Falklands (1982) απο τον στρατό της Αργεντινής χωρίς να υποστούν κάποια απώλεια κατα την διάρκεια των επιχειρήσεων

Πότε σχεδιάστηκαν τα AAV7;

Τον Μάρτιο του 1964, το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ ζήτησε ένα νέο αμφίβιο αποβατικό σκάφος για να αντικαταστήσει το LVT-5.

Αφού εξετάστηκε μια σειρά από προτάσεις από διάφορες εταιρείες, το τμήμα άμυνας της FMC Corporation (τώρα κομμάτι της BAE Systems) κέρδισε το συμβόλαιο.

Οχήματα AAV-7 | Ερωταπαντήσεις για την προοπτική ένταξης του στον ΕΣ - NEMESISHD
U.S. Marine Corps photo by Lance Cpl. Diana Jimenez

Η ανάπτυξη του AAV-7 και οι πρώτες εργασίες που στόχευαν σε αυτό, ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 1966 και τα πρώτα 15 πρωτότυπα παραδόθηκαν στο Σώμα Πεζοναυτών για δοκιμή τον Σεπτέμβριο του 1967.

Τα προτότυπα αυτά ονομάστηκαν LVPTX12 (Landing Vehicle Personnel Tracked Experimental, Model 12).

Τον Σεπτέμβριο του 1969 έλαβαν τέλος οι δοκιμές των πρωτοτύπων και ήταν επιτυχείς, έτσι ώστε τον Ιούνιο του 1970 δόθηκε μια τελική παραγγελία αξίας 78,5 εκατομμυρίων δολαρίων στην FMC Corporation.

Η παραγγελία αυτή οδήγησε στην παραγωγή 942 αμφίβιων τεθωρακισμένων οχημάτων AAV7 χωρίς τους σταθμούς όπλων.

Πότε έχουν κατασκευαστεί τα AAV;

Τα αμφίβια τεθωρακισμένα οχήματα τύπου AAV αποτελούν τον αντικαταστάτη του LVTP-5 που όντως πολέμησε στο Βιετνάμ, με αρχικό όνομα LVTP-7 ξεκίνησαν την ένταξη τους στον Στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών το 1972.

Το 1982, ανατέθηκε στην FMC να διεξάγει το πρόγραμμα επέκτασης υπηρεσιακής ζωής LVTP-7 (SLEP), το οποίο μετέτρεψε όλα τα LVTP-7 σε AAV7 (AAV-7A1) προσθέτοντας ένα βελτιωμένο σύστημα μηχανών, μετάδοσης και όπλων με σκοπό την βελτίωση της συντηρησιμότητας.

Από το 1989 μέχρι περίπου το 1997-98, τα οχήματα πέρασαν απο αρκετές αναβαθμίσεις τόσο της θωράκισης τους όσο και της ισχύος τους στο πεδίο της μάχης καθώς τοποθετήθηκαν σε αυτά αρκετά μέρη του M2 Bradley.

Τι αποστολές μπορούν να αναλάβουν;

Αν και υπάρχουν αρκετές χρήσεις για το όχημα αυτό, το κύριο καθήκον του AAV-7 είναι να μεταφέρει πεζοναύτες από αποβατικά πλοία στην ακτή για να σχηματίσουν ένα προγεφύρωμα.

Ο οπλισμός του AAV-7 επαρκεί μόνο εναντίον δυνάμεων πεζικού και ελαφρών θωρακισμένων οχημάτων οπότε η παροχή υποστηριξής απο την αποβατική δύναμη του Στόλου και η αεροπορική υποστήριξη είναι απαραίτητα για μια ευρείας κλίμακας απόβαση.

AAV-7Α1

To όχημα ειναι ικανό να μεταφέρει ως 21 πεζοναύτες πλήρως εξοπλισμένους εκτός από τον οδηγό, τον αρχηγό πληρώματος/διοικητή οχήματος και τον πυροβολητή.

Τι οπλισμό φέρουν τα AAV;

Το AAV, φέρει έναν πυργίσκο εξοπλισμένο με ένα βαρύ πολυβόλο M2HB 12,7 mm (διαμετρήματος 0,50) και έναν αυτόματο εκτοξευτή βομβίδων τύπου Mk19 των 40 mm.

Δεν τα απέσυραν οι Ένοπλες δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών;

Ναι και όχι, μετά από ένα θανατηφόρο ατύχημα πέρυσι, το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ αποφάσισε να αποσύρει τα αμφίβια τεθωρακισμένα οχήματα (AAV) από τις αμφίβιες επιχειρήσεις και να τα χρησιμοποιεί μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης σε μια κίνηση που περισσότερο έχει να κάνει με την είσοδο του νέου AAV του Αμερικανικού στρατού παρα με αδυναμία διεξαγωγής επιχειρήσεων με το AAV-7Α1 (AAV7) όπως αναφέρουν και οι Πεζοναύτες των ΗΠΑ.

Είναι τα AAV-7A1 «σαπάκια» για τον Ελληνικό στρατό;

AAV7 | Ερωταπαντήσεις για την προοπτική ένταξης του AAV-7 στον ΕΣ απο τις ΗΠΑ
U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 1st Class Benjamin K. Kittleson

Τα αμφίβια τεθωρακισμένα οχήματα που προσφέρουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα, δεν είναι και τα υπερόπλα που αρκετοί φαντάζονται αλλα δεν μπορούμε να μιλάμε για «σαπάκια» την στιγμή που διατηρούμε χιλιάδες M113 που δεν προσφέρουν ακόμα προστασία στον πολυβολητή και δεν υπάρχει αντίστοιχο όχημα για αποβατικές ενέργειες στις Ένοπλες δυνάμεις μας.

Οπότε…δεν μπορούμε να παραπονιόμαστε για την έλλειψη δυνατοτήτων στο σύγχρονο περιβάλλον μάχης απο την στιγμή που εμείς έχουμε διαλέξει το πως θα πολεμήσουμε οταν το σύνολο των μέσων που διαθέτει η δύναμη των Πεζοναυτών είναι απαρχαίωμενο, όπου τα ΑΒΑΚ (LCVP) του Β’Παγκοσμίου Πολέμου θα χρησιμοποιηθούν για την διεξαγωγή επιθετικών ενεργειών.

Υπάρχουν δύο προϋπόθεσεις που θα πρέπει να εξεταστούν πριν την ενδεχόμενη προμήθεια:

AAV-7 | Ερωταπαντήσεις για την προοπτική ένταξης του στον ΕΣ
U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist Seaman Kelsey L. Adams/Released

Η βασική προϋπόθεση, είναι οτι το πρόβλημα που προκάλεσε το θανατηφόρο ατύχημα με τους Πεζοναύτες των ΗΠΑ θα έχει επιλυθεί και οτι θα πρέπει τα AAV-7 να έρθουν σε παρόμοιο συμβολικό «κόστος» με τα M1117 που έδωσε ο στρατός των ΗΠΑ στην Ελλάδα και πρόσφατα παραλάβαμε την δεύτερη παρτίδα.

NEMESISHD.GR – Μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας!

Απαγορεύεται η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου ‘η μέσω screenshot σε αλλα media/social media/websites χωρίς άδεια.

Μείνετε συντονισμένοι για κάθε εξέλιξη – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

Πρόσφατες εξελίξεις

00:02:23

Λουκασένκο: «Κανένα πρόβλημα μεταξύ Λευκορωσίας και Ουκρανίας» – Τι ανέφερε για τις δυνάμεις στα σύνορα

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο (Aleksandr Lukashenko) ανακοίνωσε...

Διαβάστε επίσης

S-300 PMU1: Η αντιαεροπορική ασπίδα της Κρήτης

Τα S-300 είναι από πιο διαδεδομένα σε χρήση αντιαεροπορικά...

Αεράμυνα: Τι είναι και γιατί είναι τόσο σημαντική για μια χώρα

Ο όρος "αεράμυνα" αναφέρεται τόσο στη στρατηγική της προστασίας...

F-15I “Ra’am”: Το Strike Eagle της Ισραηλινής ΠΑ και οι δυνατότητες του

Το F-15I "Ra'am", που σημαίνει "Βροντή" στα εβραϊκά, προερχόμενο...

CH-47 Chinook: Ο «αρσιβαρίστας» της Αεροπορίας Στρατού

Όταν σκεφτόμαστε ελικόπτερα «βαρέως τύπου» το CH-47 Chinook είναι...

Mercedes-Benz: Παρουσίαση Unimog U5000 και G-class (LAPV) στην DEFEA 2023

Στο σημερινό άρθρο θα ρίξουμε μια ματιά στα οχήματα...

ΓΝΩΜΗ: Γιατί η Ρωσία ετοιμάζεται να κάνει το μεγαλύτερο της λάθος;

Όλα τα βλέμματα όλο αυτό τον καιρό είναι δικαίως...

PrSM: Τα “μακρύ χέρι” των HIMARS και M270

Ο αντικαταστάτης των ATACMSΗ ανάπτυξη του PrSM (Precision Strike...

Εξελίξεις