Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Loitering Munitions | Ο ρόλος τους και η ανησυχητική απουσία της Ελλάδας στον τομέα

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη αλλά και με τον σχετικά πρόσφατο πόλεμο στο Αρτσάχ, αναδείχθηκε η μεγάλη σημασία των Loitering Munitions (περιφερόμενα πυρομαχικά) στις σύγχρονες πολεμικές συγκρούσεις.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας και του Αζερμπαιτζάν αντίστοιχα έχουν χρησιμοποιήσει τα εν λόγω συστήματα ευρέως, προκαλώντας σημαντικά πλήγματα στις υποδομές και στις Δυνάμεις του αντιπάλου.

Συγκεκριμένα, έχουν δημοσιευτεί πολλά βίντεο με Ρωσικά drones τύπου Zala Lancet και Αζέρικα drones τύπου Harop και Harpy να καταστρέφουν πυροβόλα, ραντάρ, άρματα και αντιαεροπορικά συστήματα, με τους χειριστές τους να μην προλαβαίνουν να αντιδράσουν.

Μια πιο στενή ματιά στον τρόπο λειτουργίας των Loitering Munitions

Loitering Munitions (περιφερόμενα πυρομαχικά) | Ο ρόλος τους στους σύγχρονους πολέμους και η ανησυχητική απουσία της Ελλάδας στον τομέα
PHOTO By Rhk111 – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=73158158

Πρόκειται για επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη των οποίων τα μεγέθη ποικίλουν. Η κατασκευή τους σχετικά απλή, καθώς φέρουν μια εκρηκτική κεφαλή, αισθητήρες και seekers.

Αφού εκτοξευτούν από το όχημα – φορέα (ή από εκτοξευτή επί σκάφους), ίπτανται για ένα χρονικό διάστημα πάνω από την περιοχή ενδιαφέροντος αυτόνομα μέχρι να εντοπιστεί ο εχθρικός στόχος.

Τότε με εντολή του χειριστή, τα drones εκτελούν απότομη βουτιά προς αυτόν τον οποίον καταστρέφουν κάνοντας χρήση της εκρηκτικής ύλης. Λόγω του μικρού τους μεγέθους, ο εντοπισμός τους είναι αρκετά δύσκολος κατά συνέπεια τα χρονικά περιθώρια αντίδρασης του αμυνόμενου περιορισμένα, θέτοντας ερωτηματικά στα ποσοστά επιβιωσιμότητας των παλαιών αντιαεροπορικών συστημάτων που χρησιμοποιεί η Ελλάδα όπως το OSA, το TOR-M και οι S-300 σε μια ενδεχόμενη επίθεση Τουρκικών loitering munitions.

Tα βήματα της Τουρκίας στον τομέα

Αξίζει να αναφερθούμε στην πρόοδο της Τουρκίας στον εν λόγω τομέα τα τελευταία χρόνια, αναπτύσσοντας αξιόλογα εγχώρια συστήματα όπως το KARGI και το πιο πρόσφατο ALPAGUT.

Τα παραπάνω συστήματα θα αποτελέσουν σύντομα «πονοκέφαλο» για τις ΕΕΔ, λειτουργώντας με τον τρόπο που περιγράψαμε προηγουμένως.

Πώς πρέπει να απαντήσει η Ελλάδα ;

Loitering Munitions | Ο ρόλος τους στους σύγχρονους πολέμους και η ανησυχητική απουσία της Ελλάδας στον τομέα - NEMESIS HD
PHOTO: By MilleniumAC – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=106387582

Η Ελλάδα οφείλει να βρει μια λύση στην επικείμενη απειλή των Τουρκικών Loitering Munitions (περιφερόμενα πυρομαχικά), τα οποία μάλιστα μπορεί να ξεπεράσει τεχνολογικά εάν χρησιμοποιήσει σωστά την εγχώρια βιομηχανία της και τις σχέσεις της με χώρες που παράγουν τέτοιου είδους drones όπως το Ισραήλ.

Ενδεχόμενο ανάπτυξης εγχώριων Loitering Munitions

H Ελλάδα είναι χώρα με πολύχρονη εμπειρία στην κατασκευή μη επανδρωμένων ιπτάμενων στόχων (target drones), ένας τομέας στον οποίο δραστηριοποιούνται αρκετές Ελληνικές εταιρείες.

Ένα τέτοιο drone είναι το NMS-2 της Κρητικής Aether Aeronautics, το οποίο έχει μέγιστη εμβέλεια τα 100χλμ και χαρακτηρίζεται από την υψηλή ευκινησία και την ταχύτητα του (540km/h). Με τις ανάλογες τροποποιήσεις, θα μπορούσε να εξοπλιστεί με εκρηκτική κεφαλή των 50 κιλών και τους κατάλληλους αισθητήρες, καθιστώντας το ένα από τα κορυφαία drones του είδους του.

Το μειονέκτημα αυτής της προσπάθειας είναι ο χρόνος. Το διάστημα που θα μεσολαβήσει από τον νέο σχεδιασμό μέχρι την κατασκευή πρωτοτύπου και έπειτα σε εντατικές δοκιμές είναι αρκετά μεγάλο, ενώ τα περιθώρια ήδη στενά.

Έτοιμες λύσεις από το εξωτερικό

Θεωρούμε ότι το Ισραήλ διαθέτει τα πιο αξιόλογα συστήματα, καθώς έχουν χρησιμοποιηθεί σε πολλές επιχειρήσεις από τον Λίβανο μέχρι τον Καύκασο με τρομερά αποτελέσματα.

Τα πιο γνωστά ακούνε στα ονόματα ΙΑΙ Harpy και IAI Harop.

Loitering Munitions | Ο ρόλος τους στους σύγχρονους πολέμους και η ανησυχητική απουσία της Ελλάδας στον τομέα
PHOTO By Julian Herzog, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=26893410

To IAI Harop είναι ένα Loitering Munition μήκους 2,5 μέτρων και διαθέτει εκρηκτική κεφαλή βάρους 16 κιλών. Χαρακτηρίζεται από το πολύ χαμηλό CEP του (λιγότερο από 1 μέτρο) και απεδείχθη πολύ αποτελεσματικό εναντίον των Αρμένικων S-300. Έχει μέγιστη αυτονομία 1.000 χιλιομέτρων και εμβέλεια επικοινωνίας 200 χιλιομέτρων.

Το ΙΑΙ Harpy είναι ένα μικρότερο τακτικό UAV ίδιου ρόλου το οποίο επίσης χρησιμοποιήθηκε από τους Αζέρους στον πόλεμο του 2020. Διαθέτει αυξημένες δυνατότητες αντί ραντάρ και εκρηκτική κεφαλή των 8 κιλών. Λόγω της αθόρυβης ηλεκτρικής πρόωσης που χρησιμοποιεί και εκμεταλλευόμενο το μικρό του μέγεθος, ο εντοπισμός του είναι ακόμα δυσκολότερος κάνοντας το ιδανικό για αποστολές κορεσμού αεράμυνας και όχι μόνο.

Επίλογος

Γίνονται λοιπόν κατανοητοί οι λόγοι για τους οποίους τα Loitering Munitions (περιφερόμενα πυρομαχικά) έχουν γίνει ένα αναπόσπαστο κομμάτι των σύγχρονων πολεμικών συγκρούσεων και γιατί η χώρα μας πρέπει να ξεκινήσει άμεσα πρόγραμμα ανάπτυξης ή απόκτησης drones αυτού του είδους.

Η συνεργασία με το Ισραήλ θα είναι ιδιαίτερα καρποφόρα, καθώς η Ελλάδα θα μπορούσε να ακολουθήσει το παράδειγμα του Μαρόκο το οποίο κατόπιν έγκρισης και άδειας ξεκίνησε την παραγωγή Ισραηλινών drone στο έδαφός του.

Με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα θα ενισχύσει περαιτέρω τις δυνατότητες κρούσης της, αναθέτοντας μεγάλο κατασκευαστικό έργο στην εγχώρια βιομηχανία και αποκτώντας στενότερη αμυντική συνεργασία με το Κράτος του Ισραήλ.

Copyright: Απαγορεύεται η αντιγραφή του κειμένου από άλλα site/media χωρίς άδεια απο το NEMESISHD.GR

Τελευταίες εξελίξεις

Μακελειό για Χεζμπολάχ και Συρία μετά από βομβαρδισμούς του Ισραήλ

Χαλέπι, Συρία - Σε μακελειό εξελίχθηκαν οι αεροπορικές επιδρομές...

Διαβάστε ακόμα