Την Τρίπολη της Λιβύης επισκέπτεται επίσημα την προσεχή Δευτέρα, 27 Απριλίου 2026, ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σηματοδοτώντας μια κρίσιμη καμπή στις διμερείς σχέσεις και την ελληνική στρατηγική στην Ανατολική Μεσόγειο. Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκονται ο καθορισμός του χρονοδιαγράμματος για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών (ΑΟΖ), η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και η ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας, σε μια περίοδο έντονης διπλωματικής κινητικότητας για την Αθήνα.
Η ατζέντα της Τρίπολης: ΑΟΖ και μεταναστευτικό
Η επίσκεψη του κ. Γεραπετρίτη στην πρωτεύουσα της Λιβύης αποτελεί το επόμενο βήμα της Ελλάδας για το άνοιγμα ισορροπημένων διαύλων επικοινωνίας με όλες τις πλευρές στη χώρα. Σύμφωνα με την ενημέρωση της εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Λάνας Ζωχιού, κεντρικό σημείο των επαφών θα είναι η δρομολόγηση ενός νέου γύρου τεχνικών διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών μεταξύ των δύο χωρών.
«Για τις τεχνικές συνομιλίες σχετικά με την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, θα τεθεί κατά την επίσκεψη το χρονοδιάγραμμα του επόμενου γύρου των τεχνικών συνομιλιών, ο οποίος θα λάβει χώρα στην Τρίπολη», δήλωσε χαρακτηριστικά η κα Ζωχιού.
Παράλληλα, οι συνομιλίες θα εστιάσουν στην καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, ένα ζήτημα που πιέζει ασφυκτικά την περιοχή, αλλά και στην οικονομική συνεργασία. Η Αθήνα επιδιώκει τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών στη Λιβύη, χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις, για την ανάδειξη μιας ενιαίας, αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης.
Η στρατηγική της «ισορροπίας» μεταξύ Τρίπολης και Βεγγάζης
Η ελληνική διπλωματία κινείται προσεκτικά στη λιβυκή σκακιέρα. Η επικείμενη μετάβαση στην Τρίπολη έρχεται σε συνέχεια της επίσκεψης του Υπουργού στη Βεγγάζη στα τέλη Μαρτίου, όπου συναντήθηκε με τον Χαλίφα Χαφτάρ. Εκεί, συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας στον τομέα της ανοικοδόμησης, υπογραμμίζοντας την πρόθεση της Ελλάδας να είναι παρούσα στην επόμενη μέρα της Λιβύης, στηρίζοντας τον πολιτικό διάλογο και τη σταθερότητα.
Αντίστοιχης σημασίας συνάντηση υπήρξε πρόσφατα και στην Ελεύθερη Ζώνη της Μισράτα (Misrata Free Zone) όπου ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Λιβύη, Ιωάννης Παπαμελετίου, συνοδευόμενος από τον οικονομικό σύμβουλο της πρεσβείας συνομίλησε για τις νέες προοπτικές στην εμπορική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και έλαβε αναλυτική ενημέρωση για το επενδυτικό περιβάλλον και τις υποδομές της περιοχής, με στόχο μια συνεργασία που θα επιχειρήσει να αμβλύνει τις σημαντικές διαφορές Αθήνας-Τρίπολης.
Να τονίσουμε ότι, όπως σας έχουμε ενημερώσει, σε τροχιά εξελίξεων μπαίνουν οι ελληνολιβυκές σχέσεις μετά την εντολή του Πρωθυπουργού Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπέιμπα για επιτάχυνση της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών. Με την Αθήνα να στοχεύει σε μια συμφωνία-πλαίσιο που θα ενεργοποιηθεί μετά τις εκλογές και με τους Μένφι και Σάλεχ να ασκούν πιέσεις για «σύνεση» στην ανατολική πλευρά, η Αθήνα στοχεύει το Τουρκολιβυκό μνημόνιο να απομείνει απλά ως ένα εργαλείο εκβιασμού, χωρίς νομική διέξοδο.




