Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023

Κλάση Ohio: Τα φονικά πυρηνικά υποβρύχια κατευθυνόμενων πυραύλων των ΗΠΑ

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Η κλάση υποβρυχίων του Ohio αντιπροσωπεύει ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία του στρατηγικού οπλοστασίου των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτά τα πυρηνικά υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων (SSBN) έχουν σχεδιαστεί για να είναι μη ανιχνεύσιμες πλατφόρμες εκτόξευσης διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBM).

Αποτελούν ένα κρίσιμο μέρος της πυρηνικής τριάδας των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία περιλαμβάνει επίσης πυραύλους ξηράς και στρατηγικά βομβαρδιστικά. Η κύρια αποστολή των υποβρυχίων κλάσης Ohio είναι να παραμείνουν στη θάλασσα, έτοιμα να εκτοξεύσουν τους πυραύλους τους σε περίπτωση πυρηνικής σύγκρουσης, διασφαλίζοντας έτσι μια ικανότητα δεύτερου χτυπήματος που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της στρατηγικής πυρηνικής αποτροπής των ΗΠΑ.

Κλάση Ohio: Τα φονικά πυρηνικά υποβρύχια κατευθυνόμενων πυραύλων των ΗΠΑ
Photo by US Navy, Lance Cpl. Emily Weiss

Η ανάπτυξη των Ohio

Το σχέδιο τους αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η κλάση Ohio ήταν μια απάντηση στην αυξανόμενη ανάγκη για ένα ισχυρό και βιώσιμο στρατηγικό αποτρεπτικό μέσο. Το πρώτο από αυτά τα υποβρύχια, USS Ohio (SSBN-726), τέθηκε σε υπηρεσία το 1981. Η κλάση περιλαμβάνει 18 σκάφη, τα οποία ναυπηγήθηκαν μεταξύ 1976 και 1997. Δεκατέσσερα από αυτά ήταν αρχικά οπλισμένα με πυραύλους Trident I (C4), ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα ήταν εξαρχής εξοπλισμένα με τους πιο προηγμένους πυραύλους Trident II (D5).

Με την πάροδο του χρόνου, όλα τα σκάφη έχουν μετασκευαστεί ή αναβαθμιστεί για να φέρουν τους πυραύλους D5, οι οποίοι έχουν μεγαλύτερο βεληνεκές και μεγαλύτερη ακρίβεια. Ο σχεδιασμός των υποβρυχίων κλάσης Ohio έχει έμφαση στο stealth και την αντοχή. Εκτοπίζοντας περίπου 18.750 τόνους βυθισμένα, αυτά τα υποβρύχια έχουν μήκος περίπου 170 μέτρα (560 πόδια) και διάμετρο 13 μέτρα (42 πόδια), καθιστώντας τα μεγαλύτερα υποβρύχια που κατασκευάστηκαν ποτέ από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Παρά το μέγεθός τους, είναι αθόρυβα, χάρη στη γάστρα επικαλυμμένη με ηχοαπορροφητικό υλικό και ένα εξαιρετικά εξελιγμένο σύστημα πρόωσης. Ο πυρηνικός αντιδραστήρας που τροφοδοτεί κάθε υποβρύχιο δεν απαιτεί ανεφοδιασμό για ολόκληρη τη διάρκεια ζωής των 40 ετών του σκάφους, επιτρέποντας εκτεταμένες περιπολίες που μπορούν να διαρκέσουν αρκετούς μήνες χωρίς να βγουν στην επιφάνεια. Μόνος παράγοντας που περιορίζει την διάρκεια των περιπολειών αυτών είναι η ποσόητα φαγητού που έχουν για το πλήρωμα, η αναπλήρωση του οποίου όμως μπορεί να γίνει και εν πλω.

Τα υποβρύχια κλάσης Ohio φέρουν έως και 24 πυραύλους Trident II D5, καθένας ικανός να παραδώσει πολλαπλές πυρηνικές κεφαλές σε στόχους σε απόσταση μεγαλύτερη των 7.000 μιλίων. Το 2017 όμως ως μέρος της συνθήκης New START για την μείωση των πυρηνικών που υπογράφηκε μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ 4 σωλήνες εκτόξευσης πυραύλων Trident απενεργοποιήθηκαν, το οποίο μειώνει τους διαθέσιμους βαλλιστικούς από 24 σε 20.

Ο σχεδιασμός και η διάταξη των υποβρυχίων επικεντρώνονται στη μεγιστοποίηση της επιβίωσης τους. Το διαμέρισμα πυραύλων βρίσκεται στη μέση του υποβρυχίου, με τους χώρους διαβίωσης και τους χώρους ελέγχου να είναι διατεταγμένοι γύρω του. Αυτή η διαμόρφωση παρέχει πρόσθετη προστασία για τα σιλό πυραύλων και διασφαλίζει ότι οι ζωτικές λειτουργίες του υποβρυχίου μπορούν να συνεχιστούν ακόμη και αν άλλα μέρη του σκάφους υποστούν ζημιά.

Μετατροπή σε SSGN

Η κλάση του Οχάιο περιλαμβάνει επίσης τέσσερα υποβρύχια που έχουν μετατραπεί σε υποβρύχια κατευθυνόμενων πυραύλων (SSGNs). Αυτά τα μετασκευασμένα σκάφη έχουνδιαφορετική αποστολή. Αντικαταστάθηκαν οι βαλλιστικοί πύραυλοι τους με πυραύλους cruise Tomahawk, παρέχοντας στο Πολεμικό Ναυτικό σημαντικές συμβατικές δυνατότητες κρούσης. Αυτά τα SSGN έχουν επίσης τη δυνατότητα να υποστηρίζουν δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων, προσθέτοντας στην ευελιξία τους.

Το 1994 το Ναυτικό των ΗΠΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι στρατηγικές απαιτήσεις των ΗΠΑ θα μπορούσαν να καλυφθούν με 14 υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων κατηγορίας Ohio (SSBN) αντί για τα 18 που ήταν σε υπηρεσία. Κατά συνέπεια, αποφασίστηκε να μετασκευαστούν τέσσερα από αυτά τα υποβρύχια για τακτικές αποστολές. Τα παλαιότερα υποβρύχια της κατηγορίας τα USS Ohio, USS Michigan, USS Florida και USS Georgia επιλέχθηκαν για αυτή την τροποποίηση.

Ξεκινώντας από τα τέλη του 2002, αυτά τα τέσσερα υποβρύχια υποβλήθηκαν σε διαδικασία μετατροπής, η οποία ολοκληρώθηκε το 2008. Μετά τη μετατροπή, αυτά τα σκάφη ήταν εξοπλισμένα για να φορτίο 154 πυραύλων cruise Tomahawk ενώ μπορούν να φιλοξενήσουν προσωπικό για ειδικές αποστολές (SpecOps), έως 66 άτομα.

Τα Ohio ως μέσο αποτροπής

Το επιχειρησιακό δόγμα της τάξης του Ohio επικεντρώνεται στη στρατηγική αποτροπή. Η παρουσία αυτών των υποβρυχίων στους ωκεανούς, οπλισμένα με πυραύλους Trident ή Tomahawk χρησιμεύει ως ισχυρή υπενθύμιση της δέσμευσης των Ηνωμένων Πολιτειών για τη δική τους ασφάλεια και αυτή των συμμάχων τους. Η ύπαρξη τους έτσι λειτουργεί ως σημαντικός αποτρεπτικός παράγοντας

Όσον αφορά τη διοίκηση και τον έλεγχο, τα υποβρύχια κλάσης Ohio είναι εξοπλισμένα με τα πιο προηγμένα συστήματα επικοινωνίας που υπάρχουν. Είναι σε θέση να λαμβάνουν εντολές μέσω διαφόρων ασφαλών διαύλων, διασφαλίζοντας ότι παραμένουν σε συνεχή επαφή με την Εθνική Αρχή Διοίκησης. Η απόφαση για την εκτόξευση ενός πυραύλου από ένα υποβρύχιο κλάσης Ohio θα ερχόταν ως αποτέλεσμα μιας προσεκτικά ελεγχόμενης διαδικασίας, που θα περιλαμβάνει τα υψηλότερα επίπεδα της κυβέρνησης.

Κλάση Ohio: Τα φονικά πυρηνικά υποβρύχια κατευθυνόμενων πυραύλων των ΗΠΑ
U.S. Navy photo by Chief Mass Communication Specialist Dean Lohmeyer

Αυτή η διαδικασία έχει σχεδιαστεί για να αποτρέπει τυχαίες ή μη εξουσιοδοτημένες εκτοξεύσεις και να διασφαλίζει ότι η χρήση πυρηνικών όπλων θεωρείται μόνο ως έσχατη λύση. Ο ρόλος των Ohio στην εθνική ασφάλεια εκτείνεται πέρα ​​από την κύρια αποστολή της στρατηγικής αποτροπής.

Η μετατροπή ορισμένων από τα υποβρύχια της κλάσης σε SSGN παρείχε στις Ηνωμένες Πολιτείες πρόσθετη ευελιξία στην απόκριση σε μη πυρηνικές απειλές. Αυτά τα υποβρύχια μπορούν να εκτελέσουν χτυπήματα ακριβείας με τους πυραύλους cruise τους και να αναπτύξουν ομάδες ειδικών επιχειρήσεων σε ευαίσθητες περιοχές χωρίς να ανιχνευθούν.

Επικείμενη αντικατάσταση

Όπως όμως είναι φυσικό, καθώς τα υποβρύχια κλάσης Ohio συνεχίζουν να «γερνούν», το Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών έχει ξεκινήσει τη διαδικασία σχεδιασμού και κατασκευής των διαδόχων τους, της κλάσης Columbia. Αυτά τα υποβρύχια επόμενης γενιάς αναμένεται να συνεχίσουν την κληρονομιά των Ohio, φέρνοντας όμως βελτιώσεις.

Σύνοψη

Συμπερασματικά, τα υποβρύχια κλάσης Ohio έχουν χρησιμεύσει ως κρίσιμο στοιχείο της άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών για πάνω από τέσσερις δεκαετίες. Η ικανότητά τους να λειτουργούν απαρατήρητα στους ωκεανούς ενώ ταυτόχρονα έχουν την δυνατότητα να πλήξουν οποιονδήποτε στόχο παρέχει έναν αποτρεπτικό παράγοντα στις ΗΠΑ.

Για περισσότερα άρθρα του Βασίλης Κ.

Απαγορεύεται η αντιγραφή χωρίς άδεια του NEMESIS HD – Χρησιμοποίηστε την κοινοποίηση.

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα