Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025
10.2 C
Athens

Απειλεί η Ιορδανία: «Όλες οι επιλογές στο τραπέζι αν συνεχίσει το Ισραήλ»

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Σε μια σημαντική κλιμάκωση των διπλωματικών εντάσεων, ο Πρωθυπουργός της Ιορδανίας Μπισέρ Κασαουνέχ (Bisher al Khasawneh) ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η Ιορδανία διατηρεί «όλες τις επιλογές» στο τραπέζι ως απάντηση σε αυτό που αντιλαμβάνεται ως αδιάκριτες στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Αυτή η δήλωση έρχεται λίγες μέρες μετά την ανάκληση του πρέσβη της Ιορδανίας στο Ισραήλ και μαζί με μια εξίσου σημαντική προειδοποίηση από τον υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας Ayman Safadi, οποίος έκανε λόγο για αιτία πολέμου.

Ο Ιορδανός Πρωθυπουργός Al Khasawneh καταδίκασε τις ισραηλινές τακτικές στη Λωρίδα της Γάζας, δηλώνοντας ότι οι ενέργειές τους δεν συνιστούν αυτοάμυνα και τους κατηγόρησε ότι δεν έκαναν διάκριση μεταξύ στρατιωτικών και πολιτικών στόχων.

Απειλεί η Ιορδανία: «Όλες οι επιλογές στο τραπέζι αν συνεχίσει το Ισραήλ»
By World Economic Forum/Ciaran McCrickard

«Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι για την Ιορδανία για την αντιμετώπιση της ισραηλινής επιθετικότητας στη Γάζα και των συνεπειών της. […] Η βίαιη ισραηλινή επίθεση δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ πολιτικών και στρατιωτικών στόχων και επεκτείνεται σε ασφαλείς περιοχές και ασθενοφόρα», δήλωσε ο Khasawneh.

Από την έναρξη του πολέμου έχουν αυξηθεί οι ανησυχίες στην Ιορδανία ότι θα μπορούσαν να προκύψουν προσφυγικές ροές Παλαιστινίων με προορισμό το ιορδανικό έδαφος, καθώς το βασίλειο μοιράζεται πολλά χιλιόμετρα συνόρων με το Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Ayman Safadi ξεκαθάρισε ότι οποιαδήποτε κίνηση για εκτοπισμό Παλαιστινίων προς την Ιορδανία, η οποία μοιράζεται τα σύνορα με τη Δυτική Όχθη, είναι μια «κόκκινη γραμμή» που ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου.

«Θα σταθούμε ενάντια σε οποιαδήποτε προσπάθεια απέλασης Παλαιστινίων σε μια προσπάθεια του Ισραήλ να αλλάξει τη γεωγραφία και τη δημογραφία», είπε ο Safadi πριν μερικές ημέρες.

Μείνετε συντονισμένοι για κάθε εξέλιξη – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

Πρόσφατες εξελίξεις

Μεγάλα τα προβλήματα της Ρωσίας στην εκκένωση από την Συρία: Τι ξέρουμε ως τώρα

Μετά την ανατροπή του υποστηριζόμενου από τη Ρωσία προέδρου...

Το Ισραήλ εκδικείται την Ρωσία: Όπλα από Συρία και Χεζμπολάχ θα φτάσουν πιθανότατα στην Ουκρανία

Η Υφυπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Σάρεν Χασκέλ (Sharren Haskel),...

Από μέρα σε μέρα οι Αμερικανοί στην αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Κύπρο

Η Κύπρος κινείται τάχιστα στην αναβάθμιση των στρατηγικών σχέσεων...

Διαβάστε επίσης

FIM-92 Stinger: Πώς φτάσαμε από το “Redeye” στο σύγχρονο MANPADS

Αδιαμφησβήτητα τον τελευταίο χρόνο, ή λίγο παραπάνω, τα φορητά...

Σύστημα RAM (Rolling Airframe Missile): Η τελευταία άμυνα του στόλου

Το RIM-116 Rolling Airframe Missile, ή RAM για συντομία,...

CV90: Το πετυχημένο Σουηδικό θωρακισμένο

To CV90 είναι ένα ερπυστριοφόρο όχημα μάχης, το οποίο...

AGM-154 JSOW: Το “Stand-off” όπλο των F-16

Οι AGM-154 Joint Stand Off Weapon (JSOW) είναι ένα...

AMX-10: Το ξεχασμένο ΤΟΜΑ του Ελληνικού Στρατού

Αυτή την στιγμή ο Ελληνικός Στρατός έχει στην διάθεσή...

AN/APG-83 AESA Scalable Agile Beam Radar (SABR): Το ραντάρ των Ελληνικών F-16V

Η τεχνολογία ραντάρ υπήρξε καθοριστική στη διαμόρφωση των σύγχρονων...

Περισσότερες Εξελίξεις