Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Gowind HN: Η πιθανή κορβέτα του Πολεμικού Ναυτικού

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: NAVAL GROUP

Σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε στο ΣΚΑΙ ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος, ξεκαθαρίζεται το θέμα των επιπλέον κορβετών τύπου Gowind απο την Γαλλία που θα πλαισιόσουν την συμφωνία για τις 3 + 1 νέες φρεγάτες Belharra HN του Πολεμικού Ναυτικού.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είπε οτι σύντομα θα περιμένουμε καλα νέα στο θέμα προμήθειας κορβετών. Σύμφωνα με πληροφορίες ο αριθμός τους αγγίζει τις 4 κορβέτες συνολικά και αυτην την χρονική περίοδο βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι συνομιλίες με την Γαλλία για την διαμόρφωση και τον τόπο ναυπήγησης τους.

Δύο ειναι οι πιθανές εκδόσεις των κορβετών:

  1. Gowind 2500
  2. Gowind 3100

Το πιο πιθανό για περιορισμό κόστους ειναι το Πολεμικό Ναυτικό να συζητά αυτην την στιγμή για την πρώτη εκδοσή που είναι η Gowind 2500.

STEALTH ΣΧΕΔΙΑΣΗ

Σε αντίθεση με άλλες κορβέτες οι Gowind έχουν σχεδιαστεί για χαμηλή διατομή ραντάρ αποφευγοντάς τον εντοπισμό τους από εχθρικές δυνάμεις ακολουθώντας την λογική σχεδίαση των Belharra.

ΠΙΘΑΝΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ Gowind 2500

Η βασική έκδοση της Gowind που ίσως αποτελέσει την διαμόρφωση του Πολεμικού ναυτικού ή την βάση για επιπλέον όπλα περιλαμβάνει:

Κύριο όπλο: OTO Melara 76mm

Πυργίσκοι: 2x Nexter Narwhal 20mm

Αεράμυνα: 16x VL MICA ή διαφορετική διαμόρφωση με ESSM

Αντιπλοϊκοι : 8x MBDA MM40 Exocet

Τορπίλες: 2x τριπλούς τορπιλοσωλήνες

Το σύστημα ραντάρ, δεν γνωρίζουμε ακριβώς ποιος είναι ο τύπος που θα εξοπλίζει την δική μας παραγγελία αλλα σύμφωνα με την Αιγυπτιακή έκδοση των Gowind περιλαμβάνει ραντάρ 360 μοιρών και πιθανότατα θα είναι το SMART-S MK2 που φτάνει τα 250 χιλιόμετρα για αεροπορικούς στόχους, 80 χιλιόμετρα για στόχους επιφανείας και μπορεί να παρακολουθήσει ως 750 στόχους ταυτόχρονα σύμφωνα με την Thales που το παράγει.

Επιπλέον, το πλοίο πιθανότατα με βάση τις υπόλοιπες παραγγελίες θα περιλαμβάνει ECM ( σύστημα ηλεκτρονικών αντιμέτρων) αλλα και το σύστημα μάχης SETIS που θα μπορεί να συνεργαστεί άριστα με τις νέες φρεγάτες Belharra HN.

ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ – UAV

Οι Gowind διαθέτουν θέση για ελικόπτερο αλλα μπορούν να φιλοξενήσουν και ενα μικρό UAV αυξάνοντας τις δυνατότητες τους.

ΧΑΜΗΛΗ ΕΠΑΝΔΡΩΣΗ

Οι Gowind έχουν ενα ακόμα χρήσιμο χαρακτηριστικό καθώς δεν χρειάζονται πολυμελές πλήρωμα για να επιχειρήσουν. Συγκεκριμένα, θέλει περίπου 80 άτομα για να καταστεί το πλοίο επιχειρησιακό μαζί με το πλήρωμα του ελικοπτέρου.

ΑΝΘΥΠΟΒΡΥΧΙΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Οι Gowind εξοπλίζονται απο συρόμενο σόναρ πιθανόν CAPTAS VDS και σόναρ τροπίδας πιθανόν τύπου Kingklip Mk2 για τον εντοπισμό υποβρυχίων.

ΣΥΝΟΨΗ

Στο άρθρο αυτο προσπαθήσαμε να σας παρουσιάσουμε την πιθανή διαμόρφωση των Gowind 2500 που πιστεύουμε οτι συζητά το Πολεμικό Ναυτικό με την Γαλλία χωρίς όμως να μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα οτι αυτος ο εξοπλισμός δεν θα είναι διαφορετικός στην ελληνική έκδοση. Οι κορβέτες Gowind με τον εξοπλισμό τους και την stealth σχεδιασή τους κρίνονται ως οι πλέον κατάλληλες για περιπολίες στο Αιγαίο και όχι μόνο.

NEMESISHD.GR – Απαγορεύεται η αντιγραφή του κειμένου χωρίς σχετική άδεια

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα