ΑρχικήΑΝΑΛΥΣΕΙΣBOFORS ARCHER: Το καμάρι του Σουηδικού Πυροβολικού

BOFORS ARCHER: Το καμάρι του Σουηδικού Πυροβολικού

Ημερομηνία:

Διαβάστε ακόμα:

Προσομοίωση: F-35 εναντίον RAFALE στο Αιγαίο (Stealth διαμόρφωση)

Μέσω του προσομοιωτή μάχης Command: Modern Operations στο NEMESIS...

SAS TECH: Το Ελληνικό περιφερώμενο πυρομαχικό «AIHMI / Αιχμή» στην πρώτη του πτήση

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη πτήση από την Ελληνική SAS...

Κινεζικό πλοίο πλησίασε επικίνδυνα Αμερικανικό Αντιτορπιλικό [BINTEO]

Οι εντάσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας...

Η Ελλάδα δεν πρέπει να σταματήσει να ξοδεύει σε νέους στρατιωτικούς εξοπλισμούς

Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πολύ σοβαρή πρόκληση...

Τούρκοι κομάντος στο Κόσοβο μετά από αίτημα του ΝΑΤΟ

Σε απάντηση σε αίτημα του ΝΑΤΟ, η Τουρκία αποκάλυψε...

Στις 19 Ιανουαρίου, η σουηδική κυβέρνηση ανακοίνωσε την αποστολή 12 αυτοκινούμενων πυροβόλων τύπου ARCHER στην Ουκρανία μεταξύ άλλων οπλικών συστημάτων για την δοκιμαζόμενη χώρα.

Στο σημερινό άρθρο λοιπόν, θα εξετάσουμε το εν λόγω πυροβόλο το οποίο ο ρωσικός στρατός θα κληθεί να αντιμετωπίσει στο εγγύς μέλλον.

Ανάπτυξη και ένταξη σε υπηρεσία

Το 1995 ο σουηδικός στρατός ξεκίνησε την ανάπτυξη του ARCHER κατόπιν μελέτης για την κατασκευή ενός αυτοκινούμενου πυροβόλου βασισμένο στο FH-77, το οποίο βρίσκονταν ήδη σε υπηρεσία με μεγάλους αριθμούς.

Την κατασκευή του πρωτοτύπου ανέλαβε η BAE Systems Bofors 8 χρόνια αργότερα, το οποίο ξεκίνησε να πραγματοποιεί δοκιμαστικές βολές το 2005.

Σουηδία και η Νορβηγία υπέγραψαν συμβόλαιο απόκτησης 48 (24+24) ARCHER το 2008 ενώ την ίδια χρονιά υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας για την περαιτερώ βελτίωση του συστήματος. Λόγω οικονομικών προβλημάτων, το 2013 η Νορβηγία ακύρωσε την παραγγελία της.

Τελικά, το ARCHER εντάχθηκε στην ισχύ του σουηδικού στρατού το 2013 αφού λύθηκαν ορισμένα τεχνικά προβλήματα. Τρία χρόνια αργότερα, η Σουηδία αγόρασε και τα ARCHER που προορίζονταν για την Νορβηγία.

Τεχνικά χαρακτηριστικά και δυνατότητες

Το ARCHER είναι ένα σύγχρονο αυτοκινούμενο πυροβόλο διαμετρήματος 155 χιλιοστών και αποτελεί την αιχμή του δόρατος του σουηδικού πυροβολικού, συνδυάζοντας αρμονικά υψηλή κινητικότητα, δύναμη πυρός και εύκολη ανάπτυξη επί του πεδίου μάχης.

Έχει μήκος 13 μέτρων, ύψος 3 μέτρων και βάρος 33 τόνων.

Ακόμα, βασίζεται σε φορτηγό 8×8 (OSHKOSH/VOLVO/RMMV) το οποίο μπορεί να επιχειρήσει σε ακτίνα 500χλμ και χρησιμοποιεί κινητήρα 440 ίππων, επιτρέποντας το να αναπτύξει ταχύτητα 90 χιλιομέτρων την ώρα.

Το φορτηγό διαθέτει βαλλιστική καμπίνα η οποία προστατεύει το τριμελές πλήρωμα από νάρκες, θραύσματα, σφαίρες καθώς και από αντίξοες καιρικές συνθήκες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πλήρωμα πολεμά μέσα στο όχημα μακριά από τα πυρομαχικά, οπότε οι πιθανότητες τραυματισμού από έκρηξη μειώνεται σημαντικά.

BOFORS ARCHER: Το καμάρι του Σουηδικού Πυροβολικού
PHOTO By Ibaril – Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7015792

Αναφορικά με τον οπλισμό, χρησιμοποιώντας το ήδη επιτυχημένο και πλήρως αυτοματοποιημένο πυροβόλο τύπου FH-77, μπορεί να βάλλει κατά στόχων εδάφους με διάφορους τύπους βλημάτων. Συγκεκριμένα, κάνοντας χρήση βλημάτων BONUS και EXCALIBUR μπορεί να χτυπήσει σε βεληνεκή 35 και 50χλμ αντίστοιχα.

Όλα αυτά δρουν σε συνεργασία με υπερσύγχρονα συστήματα πλοήγησης και βαλλιστικού υπολογισμού, καθιστώντας το ικανό να χτυπά τους στόχους με υψηλή ακρίβεια.

Ωστόσο, το χαρακτηριστικό που κάνει το ARCHER μοναδικό είναι η αυξημένη ταχυβολία του. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, μπορεί να βάλλει 9 βλήματα το λεπτό και να «αδειάσει» τον γεμιστήρα του (21 βλήματα) μέσα σε 3,5 λεπτά.

Μαζί με το ARCHER τείνει να επιχειρεί και όχημα υποστήριξης, το οποίο μεταφέρει μέχρι και 100 βλήματα. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να επανεξοπλιστεί με πυρομαχικά μέσα σε 5 λεπτά.

Η αυτοπροστασία του οχήματος βασίζεται σε τηλεχειριζόμενο σταθμό οπλισμού (RWS) διαμετρήματος 12,7χιλ ή σε εκτοξευτή χειροβομβίδων των 40χιλ.

Τελικά συμπεράσματα

Το ARCHER αποτελεί μια σύγχρονη πλατφόρμα πυροβολικού η οποία προσδίδει στον χειριστή πρωτόγνωρες δυνατότητες προσβολής στόχων.

Αξίζει να εξεταστεί ως ο πιθανός αντικαταστάτης των παλαιότερων Μ-109 του ελληνικού στρατού, ο οποίος έχει άμεση ανάγκη απόκτησης σύγχρονων πυροβόλων.

Πείτε μας την γνώμη σας στα σχόλια!

Copyright: Απαγορεύεται η αντιγραφή του κειμένου χωρίς άδεια απο το NEMESIS HD.

YouTube

Αναλύσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ