Μετάβαση στο περιεχόμενο
LIVE ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Αθήνα · Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου 2026

LIVE

Ιράν: Πυρηνική πρόταση στις ΗΠΑ μέσω Κατάρ με επτά όρους – Τραμπ για νέο πλήγμα: «Θα το μάθετε σύντομα» – Πηγές Στενά του Ορμούζ: Άλλα δύο δεξαμενόπλοια στις φλόγες από νάρκες, λένε οι Φρουροί – «Είχαν απενεργοποιήσει τα συστήματα αναγνώρισης» Καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου: Θέμα ωρών η NAVTEX που θα στείλει ξανά το Abeille Marengo νότια της Κάσου UNIFIL: Από το 1978 ως το τέλος της εντολής το 2026 – Οι εννέα ημερομηνίες-σταθμοί της αποστολής ως την αποχώρηση Λίβανος: Ο Ναουάφ Σαλάμ προειδοποιεί για νέα «απερίσκεπτη περιπέτεια» μετά την «ενότητα των μετώπων» του Χαμενεΐ – Στη Δαμασκό Λιβανέζος υπουργός που πρότεινε η Χεζμπολάχ UNCTAD: Μετά το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ το ντίζελ ανέβηκε περίπου 83% στη Νιγηρία και 9% στην Ιρλανδία – Ποιες οικονομίες πληρώνουν περισσότερο Υεμένη: Η κυβέρνηση λέει ότι «εξουδετέρωσε» 20.000 Χούθι σε έναν μήνα – Πάνω από 40.000 πλήγματα στην «Αυγή της Υεμένης» Πύραυλος των Χούθι προς τη Μεδίνα και συναγερμός στο Γιανμπού – Ζητούν 51 δισ. δολάρια από το Ριάντ για να σταματήσουν – Πηγές Λέικενχιθ: Δορυφορικές εικόνες δείχνουν περίφραξη 22 υποστέγων για αμερικανικές πυρηνικές βόμβες στη Βρετανία – Θα ξεπεράσει το Ιντσιρλίκ Ταϊβάν: «Διακομματική η στήριξη του Κογκρέσου» – Στο συρτάρι του Τραμπ το πακέτο όπλων των 14 δισ. δολαρίων
Πολιτικό «θρίλερ» γύρω από το Κατάρ: Πληροφορίες για πιθανή εκδίωξη της Χαμάς και αποχώρηση από διαπραγματεύσεις

ΗΠΑ

Ιράν: Πυρηνική πρόταση στις ΗΠΑ μέσω Κατάρ με επτά όρους – Τραμπ για νέο πλήγμα: «Θα το μάθετε σύντομα» – Πηγές

Υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος λέει ότι η Τεχεράνη έστειλε πυρηνική πρόταση στις ΗΠΑ μέσω Κατάρ, με συνομιλίες μόνο μετά την ικανοποίηση επτά όρων.

Ντόχα Κατάρ PHOTO By https://www.flickr.com/photos/73796220@N04/39291962334/ CC BY-SA 2.0 https://commons.m.wikimedia.org/wiki/File:Doha,_Qatar.jpg

Διαφήμιση

Το Ιράν έστειλε στις ΗΠΑ πυρηνική πρόταση μέσω Κατάρ, αλλά θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις μόνο όταν η Ουάσιγκτον ικανοποιήσει επτά ιρανικές απαιτήσεις. Αυτό δήλωσε την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος στο Reuters, με την προϋπόθεση της ανωνυμίας. Ο ίδιος ανέφερε ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν την πρόταση και δεν έδωσε στοιχεία για το περιεχόμενό της.

Το νέο βήμα έρχεται δύο ημέρες αφότου το Κατάρ είχε πει ότι η Ουάσιγκτον ενέκρινε το προσχέδιο συμφωνίας με την Τεχεράνη, όπως είχαμε γράψει την Τρίτη 3 Νοεμβρίου. Η αποκάλυψη ακολούθησε δημοσίευμα των New York Times ότι η Τεχεράνη εξετάζει προτάσεις διεθνών μεσολαβητών για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Επτά όροι πριν από τις συνομιλίες

Την ίδια ημέρα ο γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν, Μοχσέν Ρεζαΐ, επανέλαβε τη θέση της χώρας του κατά την επίσκεψή του στη Ρωσία, μετά τη συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο. «Στο διπλωματικό μέτωπο ανακοινώσαμε στους Αμερικανούς επτά όρους. Όσο δεν τους ικανοποιούν, ούτε θα ανοίξουμε τα Στενά του Ορμούζ ούτε θα διαπραγματευτούμε», είπε ο Ρεζαΐ. Κατά το ιρανικό πρακτορείο WANA, ο Ρεζαΐ πρόσθεσε ότι οι τρέχουσες διπλωματικές προσπάθειες αποσκοπούν αποκλειστικά στο να λάβει το Ιράν όσα θεωρεί δικαιώματά του από τις ΗΠΑ.

Διαφήμιση

Στους όρους περιλαμβάνονται η άρση των αμερικανικών κυρώσεων, η αποδέσμευση των παγωμένων ιρανικών κεφαλαίων και αποζημιώσεις για τις ζημιές του πολέμου. Το ιρανικό πρακτορείο Tasnim προσθέτει ότι οι όροι περιλαμβάνουν και τον τερματισμό των εχθροπραξιών σε όλα τα μέτωπα, συμπεριλαμβανομένης της ισραηλινής στρατιωτικής εκστρατείας στον Λίβανο. Η Ουάσιγκτον επιμένει ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν πρέπει να συζητηθεί από την αρχή οποιωνδήποτε συνομιλιών.

Τραμπ: «Θα το μάθετε σύντομα»

Ο Ντόναλντ Τραμπ μίλησε την Πέμπτη στο Οβάλ Γραφείο και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου πλήγματος. «Προτιμώ να μην καταστρέψω το υπόλοιπο της χώρας, αν είναι δυνατόν, αλλά ίσως χρειαστεί. Θα το μάθετε σύντομα», είπε σε δημοσιογράφους. Πρόσθεσε ότι, αν χρειαστεί να ολοκληρωθεί η υπόθεση του Ιράν, οι ΗΠΑ είναι απολύτως έτοιμες. Ο πρόεδρος υποστήριξε ακόμη ότι η Τεχεράνη «δεν κάνει τίποτα χωρίς την έγκρισή μας» και ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικό όπλο.

Την Τρίτη 3 Νοεμβρίου είχε πει στους Financial Times ότι δεν υπάρχει κανένα άμεσο σχέδιο πλήγματος, αλλά ο στρατός παραμένει σε πλήρη ετοιμότητα.

Ο ισραηλινός στρατός περιμένει την Ουάσιγκτον

Σε ανάλυση της ισραηλινής ιστοσελίδας Ynet περιγράφεται ένα περιβάλλον αναμονής. Και μετά τις εκλογές σε Ισραήλ και ΗΠΑ, το ενδεχόμενο πλήγματος στο Ιράν παραμένει ανοιχτό. Δεν έχουν σημειωθεί δραματικές αλλαγές στη συγκέντρωση αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή, πέρα από την ενίσχυση στο νότιο Ισραήλ και κάποιες κινήσεις στην Αραβική Θάλασσα που δεν θεωρούνται ασυνήθιστες. Αξιωματούχοι της άμυνας τονίζουν ότι η εικόνα μπορεί να αλλάξει γρήγορα, ανάλογα με τις αποφάσεις της Ουάσιγκτον και τους στόχους μιας πιθανής επιχείρησης.

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις συνήθεις επιχειρησιακές δραστηριότητες και βελτιώνει τις διαδικασίες του, ενώ ο σχεδιασμός λαμβάνει υπόψη και το ενδεχόμενο νέου γύρου μαχών στον Λίβανο. Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι προσπαθούν να καταλάβουν όχι μόνο αν θα ξαναρχίσουν οι μάχες αλλά και ποιους στόχους θα έχουν: ο Μπενιαμίν Νετανιάχου μιλά για ανατροπή του καθεστώτος, ενώ φωνές στις ΗΠΑ ζητούν μια σύντομη και έντονη επιχείρηση, που θα αποδυναμώσει το Ιράν και θα το φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από θέση αδυναμίας και θα αποφέρει καλύτερη πυρηνική συμφωνία. Πριν από τις ισραηλινές εκλογές, γράφει το Ynet, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εγιάλ Ζαμίρ είχε αποτρέψει, μαζί με τους Αμερικανούς, μια επιχείρηση στο Ιράν που ήθελαν να προωθήσουν ο Νετανιάχου και ο υπουργός Άμυνας Ισραέλ Κατς.

Διαπραγματεύσεις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής - ΗΠΑ Ιράν Ισραήλ Κατάρ Μέση Ανατολή Μοχσέν Ρεζαΐ Ντόναλντ Τραμπ Πόλεμος Ιράν Στενά του Ορμούζ

Αφήστε μια απάντηση